Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Власниці "стійкої" шафки, фото якої облетіло весь світ, довелося пережити смерть чоловіка і двох синів

 

 

Жінка розповіла історію своєї родини і славетної шафки із півником.

Кухонна шафа, яка незворушно тримається над руїнами в Бородянці. Фото з нею одразу здобуло всесвітню славу і стало символом стійкості та нескореності українців. На ньому ж, згори на шафці, користувачі соцмереж розгледіли і впізнали півника - це Васильківська майоліка.

ТСН розшукала жінку, яка мешкала в тій квартирі, й зустрілася з нею.

На будинок в Бородянці російські окупанти скинули дві авіабомби. Та їх «пережила» кухонна шафа на 4 поверсі - усередині неушкодженим стоїть кухонний посуд, а зверху – півник.

Рятувальники тут вже закінчили розбирати завали і під ними людей не знайшли. Власниця квартири з початком війни з Бородянки виїхала на Захід країни. Там і зустрічається із журналістами.

Надія Дмитрівна тримається так само стійко як і її кухонна шафа. «У 2018 році балкон великий зробили і вікна поставили. Старалась як могла», - каже вона.

25 лютого пані Надія ще зварила суп, а потім пішла з дому і більше не повернулася. Коли рашисти бомбили її будинок, вона ховалася в підвалі сусідньої багатоповерхівки. Наступного дня жінка виїхала з містечка. «Я з підвалу вийшла в одних чобітках, носках, двоє штанів на мені, куртка і ще поверх пальто чуже, і все, без нічого. Фотографій ні одної не залишилось з дітей. Все воно завалило донизу», - розповідає жінка.

У цей будинок родина поселилася щойно його звели - у 85-му році. Аварія на Чорнобильській атомній електростанції забрала життя її чоловіка. Потім помер старший син і вона залишилася жити вдвох із молодшим. Саме він і встановлював кухонну шафу, але 2 роки тому не стало і його.

«У нас там несуща стіна товста, там по сходовій клітині, і воно витримало. Там крючки такі хороші. Я вже не пам’ятаю скільки, ну більше 12-13 років тому», - розповідає жінка про свою шафку.

Кухонну шафу, яка встояла, першою помітила фотографиня «Суспільного» Єлизавета Серватинська. «Я побачила цю шафку і я так на неї спочатку глянула. Думаю, ого, як вона там вистояла. Я сфотографувала її кілька разів, у нас були далі наступні зйомки і я о 7 ранку кудись їхала, і думаю запощу в «Твітер» фотку, вона така цікава», - розповідає Ліза.

Її світлина одразу ж розлетілася соцмережами і стала символом стійкості українців. В Мережі одразу з’явилися підбадьорливі меми з шафкою, яка витримала бомбування. А згодом помітили, що уцілілий півник із Васильківської майоліки, яка славиться на весь світ.

У колекції В'ячеслава близько тисячі різних керамічних виробів. Серед них і півник. Він купив його 5 років тому на блошиному ринку за 70 гривень. А вже сьогодні за такий правлять по тисячі. «До кінця 70-их років вони ще тиражувалися. Тому можна уявити скільки тисяч, чи десятків тисяч таких півників вийшло. Дуже часто вони просто стояли в серванті, як прикраса. А взагалі це декоративний посуд, в який можна наливати компот чи узвар», - каже колекціонер.

Надії Дмитрівні він дістався в подарунок, ще 40 років тому. «Поряд із півником стояв ще баран, теж керамічний, такий самий. То він видно впав, ну бо він, може, баран, та й упав, а півник вистояв», - сміється Надія.

Півник вистояв і ми обов'язково вистоїмо, переконує вона. «Витримати треба все на світі. Ну, шо ж я зроблю, нічого ж не повернеш. Обов'язково буде мир, перемога за нами. 70 років прожила і 70 решти проживу ще» - каже вона.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянські дзюдоїсти серед найкращих в області

29 березня 2024, 14:29

2024 03 29 dz26 березня в м. Корсунь-Шевченківський відбувся відкритий обласний турнір з дзюдо на призи Корсунь-Шевченківської КДЮСШ, повідомляють в управлінні освіти.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.