Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Татуся Бо

boспікерка Демократичної Сокири з питань освіти


Про те, чи повинні школярі прибирати парки замість уроків


–Це почалося: діти вийшли або вже скоро підуть прибирати парки, яри, ліси і різні території, які місцева влада радісно навішує на школярів, бо їм же ж платити не треба.
Це комунальникам і гроші треба платити, і форму доведеться дати, і реманент, і мішки для сміття, а ще ж транспорт. А школярам того всього не треба. Можна просто попередити, щоб взяли кожен граблі та мішки. Типу у містян у кожного на балконі стоять граблі, лопата, сапа, сокира й пилка. А можуть і взагалі не попереджати, і діти такі прийдуть в білій сорочечці, у платтячку, а їм вчителька: математики сьогодні не буде і мови теж, навіть англійської. Збирайте свої лахи і йдіть прибирати парк, так-так, отой наркоманський куточок зі шприцами.
І діти йдуть. Бо їм розкажуть у школі про обов'язок носити форму і косички, але не розкажуть про їхні права. Вчитель веде дітей, бо знає, що лиш спробує виступити проти директора, який ось щойно волав несамовито, і все — на наступний рік: «Вибачте, вам тут годин трохи не знайшлося, ну і що, що у вашої колеги їх вдвічі більше, ніж треба, і вона ледь гребе те все, а вам от не знайшлося». Директор навряд чи щось почне говорити і доводити на планерці в мера чи в РУО, де передадуть наказ із мерії: «Школа прибирає парк отсюда і до сюда».
Чи мають право діти прибирати парки та вулиці?
Мають. Якщо хочуть!
Чи повинні діти прибирати парки?
Ні!
З точки зору законодавства — це використання дитячої праці. А за це усьому ланцюжку дорослих, які брали участь у цій злочинній схемі (тобто вчителю, директору, мерові міста і т.д.) світить до 10 років позбавлення волі. І те, що ніхто з мерів і директорів поки не сів по статті, свідчить тільки про те, що не знайшлися наскільки наполегливі батьки, щоб довести справу до суду.
Як можна залучати дітей?
Виключно на добровільних засадах.
Тобто по-доброму це має відбуватися так:
вчителі і батьки своїм прикладом, а також на уроках в контексті тем, які викладають, знайомлять дітей з волонтерським рухом.
Показують наскільки це важливо для самих дітей і для їхнього оточення. Так, у школу варто запрошувати представників таких волонтерських спільнот, які вже є і працюють в місті, щоб вони розказали, як і навіщо працюють. Щоб діти врешті побачили, що це не міські божевільні, а неймовірно круті та важливі люди!
Школа може надати моральну підтримку дитячим волонтерським групам, заохочувати їх, але виключно в межах чинного законодавства та без тиску і приниження інших учнів.
Це все робиться для того, щоб діти захотіли об'єднатися у волонтерську групу і зробити щось добре. Без жодного примусу, виключно із власної ініціативи.
Діти самі по собі не можуть вийти і щось там прибирати. Це може відбуватися тільки під наглядом відповідальних дорослих, які беруть на себе відповідальність за здоров'я і життя цих дітей, забезпечують їх інструментами та необхідними засобами.
Це все повинно відбуватися в позаурочний час! Ніякого «ми вас відпустимо з фізики» бути не може. В усіх законах написано, що діти в школі мають навчатися і відправити їх з уроків на прибирання — це позбавити права на освіту.
Також важливо, щоб відповідальні дорослі завчасно листом повідомили балансоутримувача того парку, скверу чи що там діти оберуть про свої плани прибрати. Зазвичай у містах — це якийсь із «зеленбудів» або «щосьтам-благоустрій», якщо не знаєте, хто власник, надсилайте листа в мерію. Також можна, і навіть слід попросити ту компанію про допомогу, наприклад, із вивезення сміття.
Як ви бачите, у цій схемі школа може дати дітям тільки розуміння, що таке волонтерський рух та надати дітям за потреби підтримку.
Прибирати парки гуртом — це добре. Особливо, коли поряд із дітьми стають батьки, вчителі, чиновники міста – це справді надихає і окрилює. Але таке прибирання ніяким чином не може бути примусовим, обов’язковим, порушувати право на освіту.
А головне — воно повинно бути безпечним для дітей.

 

Із допису у ФБ

scroll back to top

Коментарі  

Олександр К.
0 #1 Олександр К. 26.09.2021, 00:15
Ніби все правильно. Не можна так. А робиться це? Хотілося б конкретні випадки. Хто, де, коли? Хто і де прибирав? Хто заставляв? Що, до цих пір існує так зване закріплення територій за школами? Колись це було, я точно знаю. "За вашою школою закріплено сквер" і все. І ніякого "балансоутримувача" в тому сквері не було. Що і зараз це є? Навіть в умовах карантину? То напишіть конкретно. Це злочин. А просто так писати "за все хороше, проти всього" поганого не варто. Особливо спікерці з питань освіти. Тоді це буде якась робота, а не її видимість.
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Злочини, вчинені військовими рф під час повномасштабного вторгнення в Україну

19 березня 2024, 11:24

2024 03 19 zlochinЗ початку повномасштабного вторгнення росії в Україну слідчі Національної поліції України розпочали 111 081 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил російської федерації та їхніми пособниками.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
Вболівальників ЛНЗ запрошують дивитися матч із трибун

19 березня 2024, 12:24

2024 03 19 lnzВболівальників запрошують подивитися перший матч футбольного клубу ЛНЗ у цьому році на стадіоні з трибун.