Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Відео

Фотограф із Грушківки

 

Більше 5000 фотографій, картини і скульптури залишив після себе Іван Литвин — фотохудожник з села Грушківка Кам’янського району.
Цей дивовижний чоловік був надзвичайно талановитим, повідомляють у групі «Метелики в голові». Малював, фотографував. Дружив з Василем Симоненком. З коханою дружиною виховав двох дітей. За характером був дуже доброю людиною, любив життя, людей і до всього, що робив, також ставився з великою любов’ю.
Спадок Івана Литвина зберіг його онук – відомий художник з Черкас Ігор Солодовніков.
У середині минулого століття чи не в кожному селі були фотографии-аматори. Ентузіасти, які невтомно і натхненно фіксували побут, традиції, звичаї своїх громад, чия творчість була невід’ємною частиною сільської культури. Ці фотографи — літописці свого часу, спадок яких переважно втрачений. Тим цінніші для нас сьогодні збережені нащадками світлини, які відкривають перед глядачем миті з повсякденного сільського життя, відтворюючи незабутню реальність та викликаючи дивовижне відчуття причетності до реалій минулого століття.
Архівом такого масштабу, як Грушківка, в Україні може похвалитись хіба Криворівня, де жила, фотографувала, малювала і писала Параска Плитка-Горицвіт. Роботи її відомі далеко за межами України, експонувались у Мистецькому Арсеналі. У Криворівні працює музей, в якому зібрані фото мисткині з життя гуцульського села упродовж сорока років: від середини 50-х до 90-х років минулого століття.
Спадку Івана Литвина, який демонструє життя села з центральної України у 50-х-70-х роках минулого століття ще належить бути гідно оціненим і вивченим.
Іван Антонович Литвин народився у 1924 році у Грушківці в сім’ї селянина. У 1942 році вісімнадцятирічний Іван був вивезений до Німеччини на роботи, був у концентраційних таборах. Про табори смерті, жахи війни потім розповідав онукам. У 1945 році повернувся в село. Навчався у школі народного декоративно-прикладного мистецтва у селі Михайлівка, заснованій Макаром Мухою. Працював у бібліотеці і займався оздобленням будівель скульптурними зображеннями. У Грушківці створив обеліск загиблим у Другій світовій війні, у селі Косарях — пам’ятник визволителя.
Одружився на односельчанці Марії Приходько, виростили двох дітей — доньку Раїсу та сина Анатолія. Збудував дві хати: у Грушківці і в Кам’янці, куди з родиною переїхав у 1976 році.
Не стало Івана Антоновича у 1987 році. У 63 роки він помер від інсульту. Марія пережила свого чоловіка на 21 рік. Поховані вони у рідному селі Грушківці.
Стару велику фотовалізу з різним приладдям після смерті бабусі Марії онук Ігор перевіз у Грушківку. Там на горищі вона пролежала до 2017 року. І лише три роки тому, розглядаючи старі речі на горищі, Ігор натрапив на неї.
Серед іншого знайшлася картонна коробка з негативами. Щоб їх оцифрувати, потрібен був спеціальний сканер. На сканування негативів — близько 5000 кадрів — пішов місяць щоденної праці.
Сьогодні побачити ці фото ви можете на сторінці Ігоря Солодовнікова, вони у відкритому доступі і кожен може зануритись в атмосферу маленького села в центрі України, яким воно було 70 років тому, — з усіма подіями, святами, традиціями і обрядами.
Іван Литвин працював у різних жанрах фотографії, але результат його праці був незмінно чудовим. Творче мислення, фантазія і бачення художника допомогли зробити кожне фото емоційним, настроєвим і естетично довершеним.
Найціннішою частиною колекції є фото весільних обрядів. Камера фіксує сватання, заручини, дівич-вечір, випікання короваю, викуп нареченої, саме весілля. Колоритні образи учасників тих подій не лишають байдужими нікого. Кожне фото подібне до майстерно і з великою любов’ю до життя і людей написаної картини — у ньому ціла історія і, глянувши побіжно, вже неможливо відірватись, бо хочеться роздивитися кожну деталь і кожен штрих. Ми це відчули, подивіться і ви.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

28 березня 2024, 15:30

2024 03 28 operПід час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на відкритому серці. Проєкт реалізовуватимуть за кошти центру та обласного бюджету.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.