Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Суспільство

Чи можна отруїтися їстівними грибами, розповіли черкаські екологи

Черкаські екологи Олександр та Оксана Спрягайло розповіли, якими їстівними грибами можна отруїтися та пояснили, як відрізнити їстівні від неїстівних.

 

 

За словами еколога Олександра Спрягайла, отруїтися можна і їстівними грибами. Ризик отруїтися навіть хорошими їстівними грибами є у двох випадках: коли вживають у їжу старі тіла плодових грибів:

"Ви, мабуть, помічали, що після дощу гриби швидко з'являються, так і швидко зникають і не лише завдяки грибникам, а й завдяки процесу автолізу, тобто саморозкладання. Тому у старих тілах плодових грибів накопичуються токсичні продукти розкладання, кількість яких зростає завдяки личинкам комах, цвілим грибам та бактеріям, що в них поселяються".

Також, додав еколог, є ризик отруїтися їстівними грибами, коли їх збирають на забруднених територіях:

"Бо грибниця як губка — вбирає з ґрунту не лише воду й поживні речовини, а й токсичні елементи. Через це у плодових тілах грибів можуть накопичуватись отрутохімікати, важкі метали, чи радіонукліди у значних кількостях і вже вони можуть спричиняти негаразди зі здоров'ям. Тому, збираючи гриби, зважайте на те, де ви їх збираєте. Гриби, які ви побачите вздовж автошляхів, у районах промислових підприємств, на газонах великих міст, поблизу сміттєзвалищ, сільськогосподарських угідь, складів отрутохімікатів, навіть колишніх — там їх і залишайте, нехай собі ростуть", — пояснив Олександр Спрягайло.

Також еколог зазначив, що боятися слід не лише блідої поганки, а й інших неїстівних грибів:

"Те, що блідої поганки слід боятися, це правда, однак померти можна і від інших грибів. Мухомор зелений або бліда поганка справді є винуватицею більшості смертей, спричиненими грибними отруєннями. Не дарма у деяких європейських країнах її називають смертельною шапкою".

 

Мухомор зелений

 

Та додав, що в українських лісах росте ще два види мухоморів:

"Це мухомор смердючий та мухомор білий. Вони зажили такої ж недоброї слави, як і звичний для нас червоний. Плодові тіла цих трьох видів грибів мають підвищених аматоксинів — одні з найнебезпечніших природних отрут. Назва походить від слова Amanita (лат.) — мухомор. При отруєнні аматоксинами є високий ризик розвитку гострої печінкової чи печінково-ниркової недостатності. Отруєння може закінчитися печінковою комою, відмовою більшості органів, гнійно-септичними ускладненнями і смертю. А смертність від отруєння блідою поганкою становить близько 20-30% у дорослих, і понад 50% у дітей. При чому відсоток смертності у потерпілих, які невчасно звернулись за медичною допомогою, у рази більший", — додав Олександр Спрягайло.

 

Мухомор червоний

 

Те, що симптоми отруєння грибами мають проявлятися одразу, Олександр Спрягайло назвав міфом:

"Різні види отруєння грибів продукують різні типи токсинів. Загалом, є така тенденція - чим довша прихована фаза, тим важче отруєння. Тому гриби, отруєння якими проявляється через 30 хвилин, вважаються слаботоксичними. Це, наприклад, отруйні печериці, річаножовта рядовка та умовно їстівні гриби, що не пройшли достатньої кулінарної обробки. Вживання таких грибів майже одразу викликає блювоту, діарею та біль у животі. Здебільшого, такі симптоми проходять за добу без серйозних ускладнень".

Еколог пояснив, що довга прихована фаза отруєння коливається від шести до п'ятнадцяти, а зрідка і до 48 годин:

"Вона характерна для отруєння найбільш небезпечними грибами: блідою поганкою та її смертоносними родичами. Висока смертність від отруєння цими грибами як раз і пов'язана з тим, що симптоми отруєння з'являються тоді, коли в організмі вже почалися незворотні патологічні процеси", — розповів Олександр Спрягайло.

Оксана Спрягайло додала, що довший прихований період може тривати до 14 днів, а інколи і більше. Таке отруєння можуть викликати павутинники, зокрема помаранчево-червоні отруйні.

 

Павутинники

 

Екологиня розповіла, що є гриби, які не містять токсинів, але можуть убити:

"Гриб свинюха тонка у довідниках грибників ще до початку 18 століття вказували як умовно їстівний, але згодом науковці встановили — гриб небезпечний. Однак і сьогодні деякі люди вживають цей гриб та переконані, що він цілком безпечний. Річ у тім, що при першому вживанні цих грибів, симптоми отруєння майже ніколи не проявляються. Все тому, що його небезпека пов'язана не з токсинами. Цей гриб продукує певну сполуку антиген, до якої в організмі людини виробляються антитіла. Повторне та неоднократне вживання свинюхи, коли антиген знову потрапляє в організм людини, може призвести до активізації імунних реакцій, спрямованих проти власного організму: руйнуються еритроцити, порушується згортання крові. Наслідками може стати анемія, ураження печінки, ниркова та дихальна недостатність, іноді смерть. Підступність свинюхи тонкої у тому, що симптоми проявляються не одразу і не у всіх".

 

Гриб свинюха тонка

 

Олександр Спрягайло частково підтвердив те, що тяжкість отруєння грибами залежить від кількості з'їдених грибів:

"Наприклад, смертельною дозою для дорослої людини від блідої поганки є близько 20-30 грамів свіжих грибів, або лише один грам сушених. Натомість смертельна доза свіжих грибів зморшок для дорослих коливається від 400 до 1 000 грамів, а для дітей смертельним може бути навіть один гриб. Але тяжкість отруєння грибами та його наслідки, залежить не тільки від отрути, яка потрапила в організм, а й від виду спожитого гриба та типу токсину, який він містить, віку та стану здоров'я людини, яка його спожила, способу вживання грибів і звісно від того, на скільки швидко і кваліфіковано буде надана «медична» допомога".

Екологиня пояснила, що інколи вважають, що заморожені та сушені гриби не містять токсинів. Однак це неправда:

"Токсини отруйних грибів дуже стійкі. Наприклад, токсини блідої поганки не руйнуються ні при термічній обробці, ні при висушуванні та тривалому зберіганні. Вони стійкі до дії травних елементів, кислоти шлункового соку. Не існує жодного способу їх знешкодити протиотрути до них теж немає".

 

Зморшок

 

Також екологи додали, що не правдою є те, що отруйні гриби не червивіють :

"Те, що отруйне для людини, може бути цілком їстівним для інших створінь, зокрема і личинок комах. Тому червивість гриба аж ніяк не показник неотруйності", — наголосила пані Оксана.

Олександр Спрягало також назвав міфом те, що алкоголь знешкоджує грибні токсини:

"Мало того, що алкоголь не руйнує токсини, є гриби, які із вживанням алкоголю викликають отруєння. У плодових тілах деяких гнойовиків виявлено речовину, яка називається коприн. При вживанні грибів з алкоголем, коприн розчиняється, всмоктується і призводить до процесу окиснення спирту. Через це в тканинах організму людини накопичуються небезпечний ацетальдегід. Він і обумовлює типову картину отруєння: шкіра червоніє і вкривається синюшними плямами, прискорюється серцебиття, починається пронос та блювота. Через кілька годин функції організму відновлюються, але при повторному вживанні алкоголю, навіть вже без грибів, симптоми отруєння повторюються знову. І така реакція зберігається від однієї доби до чотирьох", — пояснив еколог.

 

Гнойовик білий

 

Схожий симптом можуть викликати й інші види грибів, у яких коприн вчені не виявили:

"Це гриби з назвами лепіота шорсткувата, лускатка звичайна, говорушка булавонога", — розповіла Оксана Спрягайло.

 

Лускатка звичайна

 

Те, що токсини грибів руйнуються при виварюванні — є напівправдою, пояснив еколог.

"Токсини блідої поганки та інших отруйних грибів не допоможуть знешкодити ні багаторазове відварювання, ні оцет, ні сіль, ні будь-які інші приправи. Але є і гриби, отрута яких при відварюванні переходить у відвар. Наприклад, якщо свіжий зморшок відварити у достатній кількості води та промити проточною водою, їх можна вживати. Та чи варто?", — зазначив Олександр Спрягайло.

За його словами, надійних народних способів розпізнати отруйні гриби немає:

"Народні тести не працюють. Працює лише один спосіб — знати гриби "в обличчя" та вміти розпізнавати їх за зовнішніми ознаками. Наприклад, бліду поганку часто плутаються із сироїжками зеленими, чи печерицями".

 

Бліда поганка - Сироїжка зелена

 

Щоб не отруїтись грибами, екологи назвали правила, яких слід дотримуватись:

 - учіться розпізнавати гриби із досвідченим грибником,
- оминайте гриби, яких не знаєте, або ті, що хоч чимось відрізняються від добре знайомих,
- не беріть надто молоді чи старі плодові тіла грибів,
- не куштуйте сирих грибів та не дозволяйте дітям брати до рук отруйних,
- вдома передивіться зібрані гриби й викиньте сумнівні,
- не залишайте необроблені гриби більше ніж на добу,
- дотримуйтесь правил приготування,
- готові гриби зберігайте у холодильнику.

 

 

Джерело: Суспільне

 

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У енергетиків області – новий керівник

28 березня 2024, 12:26

2024 03 28 energДержавний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі» Артем Мартинюк представили колективу ПАТ «Черкасиобленерго» нового очільника – Вадима Яненка.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.