Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Суспільство

Роман Боднар

Bondar

 

голова ОДА


Про добровільне обʼєднання громад і саботування реформи


–Сьогодні приїздили представники Новодмитрівської громади Золотоніського району. Тож почну з екскурсу у минуле. Протягом 4-х років сільські ради не ініціювали процес добровільного об’єднання. Тому особливо цікаво спостерігати за тим, як серед головних ініціаторів перекривань доріг люди, які роками відкрито саботували реформи в районі.
Тричі подавалися документи на ОДА, двічі з порушенням процедури, третій раз надано відмову у зв’язку з ухваленими змінами в законодавсті.
Хоч обласна рада погодила в плані формування Новодмитрівської ОТГ, розпорядженням КМУ “Про перспективний план формування територій громад Черкаської області”, громаду не затвердили.
Наприкінці 2019-го відбулися консультації в Мінрегіоні, де були учасниками фахівці Мінрегіону, нардепи Черкащини та представники профільного підкомітету ВРУ, асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти. У проекті перспективного плану області була виокремлена проектна Новодмитрівська ОТГ.
Мінрегіоном в протоколі за результатами зустрічі було чітко зазначено: “розглянути можливість включення Новодмитрівської ОТГ до Золотоніської ОТГ”.
Серед аргументів –відповідно до Методики формування спроможних територіальних громад:
Потенційні адміністративні центри спроможних територіальних громад визначаються у такій послідовності:
1) міста обласного значення та населені пункти — адміністративні центри районів.
Зони доступності таких потенційних адміністративних центрів визначаються на відстані не більш як 20 кілометрів автомобільними дорогами загального користування.
Щодо конкретної громади, то відстань від міста Золотоноші до села Нова Дмитрівка – 5,7 км, а межі населених пунктів практично дотичні. Діти Новодмитрівської сільської ради відвідують школи та дитячі садочки в місті Золотоноша. Жителі лікуються та підписують декларації в лікарнях міста Золотоноша. Люди працюють в організаціях та підприємствах на території міста Золотоноша.
А якщо говорити про раціональність та державницький підхід, то чи готова громада витрачати мільйони гривень на утримання управлінського апарату замість того, щоб спрямувати ці кошти на розвиток?
Скільки обходиться утримання одного учня у сільській малокомплектній школі? Чи конкурентною є якість надання освітніх та інших послуг в місті та селі? Чи забирає хтось у сіл інфраструктуру?
Тож не живіть фразою “так раніше було”, живіть майбутнім!

 

 

scroll back to top

Коментарі  

Сократ
+1 #2 Сократ 13.02.2020, 10:29
Можу. Сергію повір, при теперішній ситуації в м. Сміла вам би було б навіть краще обєднатися з Будою Орловецькою ніж с селищем сільського типу Смілою. А взагалі то сказали в село, значить в село! І нічого в цьому поганого не має. Тим паче, повторюся, що з такими "реформами" та "керівництвом" не довго той час, коли таки Сміла буде переведена до категорії містечко сільського типу.
Цитата
Сергій
0 #1 Сергій 13.02.2020, 06:14
Добрий день. А як тоді бути, коли я і моя родина проживає в с. Плоске яке знаходиться в м. Сміла. Від м. Сміли нас відділяє тільки дорога, городські вулиці поділені навпіл, половина в городі половина в селі. А голова сільради Костянтинівки приймає рішення одноосібно шо треба об'єднуватись з Балаклеївською сільрадою. А чому не об'єднати село і місто в одне ціле, як і було до Великої вітчизняної війни. Можете відповісти.
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

28 березня 2024, 10:29

2024 03 28 dguriВідбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Повідомляють в Черкаському обласному центрі туризму, краєзнавства та екскурсій.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.