Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Суспільство

Микола Прокоф'єв

Prokofev

 

начальник управління соціального захисту


Про процедуру отримання монетизації пільг


Інформація для пільговиків: що варто знати про монетизацію пільг на оплату житлово-комунальних послуг
1. Які зміни започатковані у наданні пільг на оплату житлово-комунальних послуг з жовтня поточного року?
Починаючи з 1 жовтня 2019 року діє новий механізм виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Пільги надаються у грошовій готівковій або безготівковій формі.
При цьому, порядок розрахунку суми пільги залишається незмінним та визначається, як і раніше в залежності від:
• • розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом (зокрема, для осіб з інвалідністю внаслідок війни – це 100-відсоткова знижка, учасників бойових дій – 75-відсоткова, учасників війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни – 50-відсоткова; дітей війни – 25-відсоткова);
• • кількості членів сім’ї пільговика, на яких відповідно до законодавства поширюються пільги;
• • з урахуванням встановлених цін/тарифів (внесків) на житлово-комунальні послуги;
• • соціальних нормативів.
2. Як отримати монетизовану пільгу на оплату житлово-комунальних послуг готівкою?
Пільговикам, які до 15 жовтня, як це передбачено діючим порядком, подали до управлінь соцзахисту відповідну заяву, пільги виплачуватимуться готівкою у спосіб виплати, зазначений у заяві (через банківські установи або виплатні об’єкти АТ “Укрпошта”).
Термін отримання коштів за жовтень: з 4 по 25 листопада.
Важливо! Наступний термін подачі заяв до 15 травня – в такому разі пільги готівкою надаватимуться з початку неопалювального періоду.
3. Який механізм надання пільги на оплату житлово-комунальних послуг у безготівковій формі?
Пільги у грошовій безготівковій формі призначаються без звернення пільговика.
Кошти за надані пільги у безготівковій формі (в межах загальної суми пільг, визначених законодавством) перераховуються надавачам послуг через АТ “Ощадбанк” щомісячно до 18 числа наступного місяця (за жовтень – до 18 листопада), у встановленій законодавством послідовності: опалення, гаряче водопостачання, централізоване водопостачання та водовідведення, електропостачання, газопостачання для приготування їжі та підігріву води, вивезення побутових відходів, послуги з управління багатоквартирним будинком.
Важливо! Заощаджені кошти можна буде отримати за підсумками опалювального сезону (раз на рік) по залишкам, які утворилися станом на 1 червня через АТ “Ощадбанк”.
4. Як відбуватиметься пільгова оплата житлово-комунальних послуг у безготівковій формі?
Все відбуватиметься автоматично. Щомісяця надавачі комунальних послуг для АТ “Ощадбанк” формуватимуть он-лайн платіжку пільговика. Банк згідно з наданою інформацією перераховуватиме їм пільгу.
Про зазначені розміри пільги та скільки залишається заплатити за комуналку, АТ “Ощадбанк” одразу інформуватиме пільговика смс-повідомленням. Оплата за комунальні послуги проводиться безпосередньо пільговиком після отримання смс-повідомлення.
До сплати буде сума за конкретну послугу (послуги), у разі, якщо перерахована у визначеній послідовності загальна сума пільги не покрила вартість фактично спожитих послуг. Тобто сума, яку необхідно доплатити пільговику по кожному виду послуг, буде зазначена в смс-повідомленні.
Наприклад:
Зразок смс-повідомлення
Зміст смс-повідомлення
Пільга 1651 грн. 40 коп.– загальний розмір пільги
Водопостачання – 38,60 грн.
Суми за послуги,
які необхідно
пільговику сплатити
самостійно
Електропостачання – 84,00 грн.
Газопостачання – 67,53 грн.
Послуга з управління
багатоквартирним будинком
(квартплата) – 86,72 грн.
Розрахована в межах норм, сума пільги на оплату всіх житлово-комунальних послуг для учасника бойових дій становить - 1651,40 грн.* (це загальна сума пільгової знижки у розмірі 75% за всіма видами послуг, якими користується пільговик, в межах соціальної норми).
Оскільки пільга нарахована у розмірі 1651,40 грн., а плата за опалення складає 1250 гривень, то сума за опалення буде перерахована у повному обсязі за рахунок пільги.
За гаряче водопостачання сума нарахувань складає 290 гривень – вона також буде покрита за рахунок пільги у повному обсязі.
Далі залишок коштів буде перераховано не в повному обсязі.
Якщо за холодне водопостачання нараховано 150 гривень - за рахунок пільги буде оплачено 111,40 гривень, 38,60 гривень необхідно буде доплатити самостійно пільговику.
Інші послуги - холодне водопостачання та водовідведення електропостачання, газопостачання на плиту, вивіз сміття, управління будинком пільговик оплачує самостійно.
*Звертаємо увагу, що у кожному конкретному випадку розмір суми пільг залежить від розміру пільгової знижки, визначеної законодавством, кількості членів сім’ї пільговика, на яких поширюється пільга, а також переліку послуг, якими користується пільговик та розміру опалювальної площі житла.
5. На кого з членів сім’ї пільговика поширюються пільги?
До членів сім’ї пільговика, які мають право на пільги згідно із законами, належать:
-дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років);
-неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи;
-особа, яка проживає разом з особою з інвалідністю внаслідок війни I групи та доглядає за ним, за умови що особа з інвалідністю внаслідок війни не перебуває у шлюбі;
-непрацездатні батьки;
-особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, який має право на пільги, та проживає разом з ним.
Увага! Пільговик повинен повідомляти управління соціального захисту населення для коригування інформації, включеної до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, зокрема, у разі – змін, які відбулися у складі сім'ї; зміни місця проживання, тощо.
6. Які соціальні нормативи застосовуються при нарахуванні пільг на опалення згідно законодавства?
Соціальна норма житла при нарахуванні пільг для потреб опалення складає 21 кв. м. опалюваної площі на одну особу та додатково 10,5 кв. м. на сім’ю.
Для непрацездатних сімей ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань, у разі користування газопостачанням зазначена норма становить 42 кв. м. опалюваної площі на одну особу, яка має право на знижку плати, та додатково 21 кв. м. на сім’ю.
В залежності від виду послуги застосовуються наступні соціальні нормативи на опалення в опалювальний період:
-газопостачання – 4 куб. м. природного газу на 1 кв. м. опал. площі на місяць;
-електропостачання – 30 кВт·г на 1 кв. метр опал. площі на місяць;
-теплопостачання (житлові будинки, які обладнані вузлами обліку) – 0,0383 Гкал на 1 кв. м. опал. площі на місяць;
-теплопостачання (житлові будинки, які не обладнані вузлами обліку) – 61,93 грн. на 1 кв. м. станом на 01.10.2019 (64,84 грн. станом на 01.12.2019).
При цьому, в залежності від поверховості будівель та постачання певного виду послуги для опалення застосовуються коригуючі коефіцієнти.
Для розрахунку витрат електричної енергії, природного газу – 1,091 (для одно-, двоповерхових будівель), 0,795 (для будівель на три і більше поверхів), теплової енергії – 0,636 (для 1-4-поверхових будівель), 0,429 (для будівлі на 5 і більше поверхів).
Звертаємо увагу! Для громадян, які використовують теплову енергію (для потреб централізованого або автономного опалення), природний газ або електричну енергію (для індивідуального опалення), опалювальний період для надання пільг та субсидій установлюється з 16 жовтня до 15 квітня включно.
Наголошуємо! Пільговики зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої на підприємства-надавачі послуг або виплаченої готівкою.
Надання додаткової інформації проводиться:
з питань щодо спожитих послуг, нарахованих сум за послуги, розміру заборгованості (переплати) – підприємствами-надавачами комунальних послуг.
з питань щодо перерахування банком коштів за надані пільги організаціям-надавачам комунальних послуг – АТ “Ощадбанк”: (контакт-центр 0 800 210 800);
з питань щодо призначення та визначення розміру пільг – управліннями соціального захисту населення, за місцем отримання пільг. 

scroll back to top

Коментарі  

Оександр К.
+3 #1 Оександр К. 20.11.2019, 00:13
"щомісячно до 18 числа наступного місяця (за жовтень – до 18 листопада" - сьогодні уже 20. Ну і де? Зі строком збрехав, як з іншим буде?
Як завжди - ніхто нічого не знає, ніхто нічого не вміє. І всім по###...
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Злочини, вчинені військовими рф під час повномасштабного вторгнення в Україну

19 березня 2024, 11:24

2024 03 19 zlochinЗ початку повномасштабного вторгнення росії в Україну слідчі Національної поліції України розпочали 111 081 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил російської федерації та їхніми пособниками.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
Вболівальників ЛНЗ запрошують дивитися матч із трибун

19 березня 2024, 12:24

2024 03 19 lnzВболівальників запрошують подивитися перший матч футбольного клубу ЛНЗ у цьому році на стадіоні з трибун.