Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Суспільство

Сергій Томіленко

томіленко

 

голова Національної спілки журналістів України


Про те, що прокуратура не приходить на суд у справі побитого 5 років тому журналіста Ігоря Єфімова


–Уже тричі поспіль переноситься судове слухання у справі побитого в часи Євромайдану черкаського фотокора Ігоря Єфімова
26 червня, в Соснівському районному суді Черкас так і не відбулося чергове засідання у справі побиття фотокора Ігоря Єфімова співробітниками міліції у січні 2014 року. Перед цим двічі судові засідання відкладали, оскільки прокуратура не забезпечила присутність свідків у цій справі.
Цього разу прокурор не зміг бути присутнім на слуханні, бо перебуває у відпустці. У Національній спілці журналістів України обурені байдужим ставленням органів прокуратури до однієї з показових справ Євромайдану, яка викликала значний національний та міжнародний резонанс.
Як наголошує медіа-юрист, секретар НСЖУ Валерій Макєєв, у 2014 році фото побитого і скривавленого журналіста Ігоря Єфімова облетіли увесь світ, вразивши громадськість страшними подіями, що відбувалися в Україні.

 

2019 06 27 pobuta

 

Відтоді минуло майже п’ять років і нині маємо констатувати, що цим питанням, хіба крім журналістів, ніхто більше не цікавиться, У судах справа розглядається вже понад чотири роки. Рік тому після низки апеляцій Верховний Суд повернув справу на розгляд. Але ось вже три рази поспіль засідання так і не відбуваються. Перед цим двічі прокуратура не спромоглася привести бодай одного з 80 заявлених свідків. Сьогодні ще ганебніше – не з’явився сам прокурор. Так, він подав клопотання до суду, що не може бути присутнім. Але це наштовхує на думку, що справи Майдану сьогодні вже неактуальні.
Як повідомив начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Черкаської області Віталій Пономар у коментарі НСЖУ, що на сьогодні основний прокурор, який займається справою Ігоря Єфімова, у відпустці. Власне, тому судове засідання було перенесено.
У Національній спілці журналістів України наголошують, що системна безкарність за атаки на журналістів стають можливими саме через відсутність волі керівництва правоохоронних відомств стати на захист журналістів.
У Черкасах, де на днях поховали убитого журналіста Вадима Комарова, прокуратура не приходить на суд у справі побитого 5 років тому журналіста Ігоря Єфімова. Ганьба! Справа жорстокого побиття міліціонерами беззахисного журналіста набула вже і міжнародного резонансу. Але бачимо, що прокурорів це не обходить. Такими є реалії української безкарності.
Як повідомлялося, 20 лютого 2014 року в Черкасах під час Євромайдану міліціонерами було жорстоко побито фотокореспондента газети "Вечірні Черкаси" Ігоря Єфімова, який виконував редакційне завдання. Журналіст був на місці подій у жовтому жилеті «преса», з бейджем і фотокамерою. Лікарі діагностували у Єфімова травму голови зі струсом головного мозку, рани м’яких тканин, вивих плеча, садна та інші.
5 лютого 2015 року прокуратура Черкаської області направила до суду обвинувальний акт стосовно одного із керівників батальйону патрульної служби Паливоди за службову недбалість під час проведення акцій протесту у Черкасах, внаслідок чого міліціонери побили журналіста Єфімова.
12 грудня 2016 року Соснівський суд Черкас виправдав підсудного, який на момент побиття журналіста стажувався на посаді заступника командира батальйону. Згодом це рішення підтримав і Апеляційний суд Черкаської області.
Верховний Суд колегією суддів Касаційного кримінального суду навесні 2018 року скасував ухвалу Апеляційного суду Черкаської області, зазначивши, що «апеляційний перегляд кримінального провадження відбувся формально, а ухвалу апеляційного суду не можна визнати законною, обґрунтованою та вмотивованою».
Таке рішення Верховного Суду України привітав представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, назвавши його «позитивним і важливим кроком, який, сподіваюся, приведе до ефективної боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів в Україні».

 

Із допису у Фейсбуці

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

28 березня 2024, 10:29

2024 03 28 dguriВідбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Повідомляють в Черкаському обласному центрі туризму, краєзнавства та екскурсій.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.