Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Політика

Валерій ВОРОТНИК

 

журналіст


Про наших дітей


Прочитав пост знайомого про реакцію його доньки на події цього року. Щось подумалося про те, що ми недооцінюваємо сприйняття малечею подій і те, який глибокий шрам залишає війна в їх свідомості. І навіть якщо вони її бачать по телеку, інколи у вигляді сирен повітряної тривоги чи відлуння віддалених вибухів.
Мій народився у 14-му році. Коли почалася війна і у нас дома одним лютневим ранком стало чутно кілька вибухів ми з дружиною пояснили, що почалося війна і це дуже погано. Що москалі хочуть захопити нашу країну малий знав з дитинства. Одні з перших фраз, що він вивчив, коли ледь почав розмовляти - "Кацапи - погані люди!" Чому так? Не знаю. Атмосфера тих років, напевне.
Тепер , у сім років, малий дивився телевізор, був дуже засмученим і питав - чому вони вбивають українських дітей і не військових. Пояснювали. Але дитинство - це стан, коли можуть межувати сльози і за мить - радість і щастя. Намагався пояснювати речі, що відбуваються і давати приводи для радощів. Найбільші, як я помітив - моменти спілкування з іншими дітьми, які стали зараз більш рідким явищем. Навіть перевели до іншого класу школи, який навчається оф лайн. На прохання малого. Життя триває для наших дітей цієї війни. Весна і літо пройшли або дома, або в редакційному приміщені. Або на ігрових майданчиках нашого чудового міста. Малий самостійно навчився реагувати на повітряні тривоги, негайно бігти до батьків, які завжди знають, що робити. Потім віртуалізація роботи і сидіння дома, де спілкування крім батьків з домашніми тваринами. Нашим дітям важко. Дуже важко. Вони отримують серйозні травми психіки, це буде з ними на все життя. Нещодавно почув розмову між однолітками 6-9 років. "Путін ( але назвали його більш поширеним словом), вкрав у нас дитинство"...
Вони все розуміють, все пропускають через свої маленькі серця.

 

Із допису у ФБ

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Районна поліція знайшла неповнолітню Марію Кононенко

29 березня 2024, 09:29

2024 03 29 znaishliПравоохоронці розшукали малолітню Кононенко Марію, яка зникла у Черкасах.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.