Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Політика

Краєзнавці згадували родину Симиренків, яка розбудовувала Україну

2020 02 27 myzeu

 

В обласній бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулося засідання краєзнавчого клубу «Моя Черкащина», темою якого було –«Симиренки: феномен одного роду».
Про родину славних земляків, успішних підприємців та меценатів, котрі вийшли з кріпаків і свого часу успішно розбудовували Україну, розповіли Василь Мельниченко, голова обласної організації НСКУ, професор Черкаського національного університуту імені Богдана Хмельницького та співголова клубу – Людмила Дядик, завідувачка відділом краєзнавства обласної бібліотеки.
Вони наголосили на тому, що завдяки зусиллям представників родини Симиренків на Черкащині зʼявилися паростки українського підприємництва та було закладено основи національної економіки – керівники торговельно-промислової фірми «Брати Яхненки-Симиренки» ще на початку XIX століття розробили та впровадили в життя унікальну модель господарювання, забезпечили добробут та соціальний захист своїм працівникам. Видатні українські підприємці Симиренки та Яхненки в 1840-х роках побудували на Городищині сучасні цукровий та машинобудівний заводи. Впродовж кількох десятиліть фірма «Брати Яхненки-Симиренки» була монополістом у виробництві та торгівлі цукром не лише в Російській імперії, а й на ринках Західної Європи.
Симиренки були заможними і щедрими людьми, тож вони фінансували видання майже усіх українських часописів, етнографічних та історичних наукових праць, надавали матеріальну підтримку українським науковцям, письменникам, художникам, артистам та громадським діячам. Наприклад, коштом Платона Симиренка видано «Кобзар» Тараса Шевченка.
Із цієї родини вийшли і відомі вчені-садівники – Левко та Володимир Симиренки, які виростили сорт яблуні – Ренет Симиренка.
Також на зібранні клубу «Моя Черкащина » почесний краєзнавець України Микола Борщ прочитав уривки зі своєї поеми «Платонів хутір – геніїв колиска», було переглянуто документальний фільм про родину Симиренків та тематичну книжкову виставку.
«Такі зібрання клубу краєзнавців Черкащини ми проводимо, як правило, раз у місяць. Але буває і частіше. Приміром, не так давно презентували фундаментальну книгу «Драбів і Драбівщина. Нариси з історії рідного краю» журналіста- краєзнавця Віктора Козоріза, який живе у Харкові, але не пориває звязків з малою батьківщиною», – говорить головний краєзнавець Черкащини Василь Мельниченко.
За його словами, вже найближчим часом краєзнавці Шевченкового краю планують провести презентацію чергового номера «Краєзнавство Черкащини». Потім у Богуславці черкаські краєзнавці збираються презентувати репринтне видання книги Михайла Максимовича «Українські народні пісні».
Нагадаємо, що 2020 рік Городищенська районна рада оголосила Роком родини Симиренків. Адже цього року 18 лютого виповнилося 165 років з дня народження Левка Симиренка,19 березня буде 185 років Василю Симиренку, 200 років Платону Симиренку та 230 років Федору Симиренку, основоположнику цього славетного роду .

На знімку: співголова клубу краєзнавців Черкащини Людмила Дядик, завідувачка відділом краєзнавства обласної бібліотеки імені Тараса Шевченка демонструє раритетне останнє прижиттєве видання «Кобзаря», видане у 1860 році коштом Платона Симиренка у Санкт- Петербурзі.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.