Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Дійові особи

Михайло РАДУЦЬКИЙ

голова комітету ВР з питань здоров’я нації


Про новий «дельта-штам» коронавірусу


- з МОЗ починаємо готуватися до боротьби з «дельта-штамом» коронавірусу.
ВООЗ зафіксувала випадки зараження «індійським» («Дельта») штамом вже у 92 країнах світу. Зокрема, попри вакцинацію більшості населення, погіршується епідеміологічна ситуація у Великій Британії. За підрахунками інфекціоністів, 96% усіх нових випадків коронавірусу – це саме «індійський» штам. Спалах хвороби призупинив плани щодо зняття карантинних обмежень у королівстві. В сусідній Росії в середньому за добу помирає понад 500 людей – більшість смертей спричиняє саме «Дельта». Навіть офіційна влада визнає, що російська вакцина Sputnik V виявилась неефективною проти нової мутації (це ще раз доводить, що наше рішення її не закупати було абсолютно вірним, ми б просто марно витратили кошти).
Є ризик, що згодом хвиля дійде і до України.
За даними Public Health England, «дельта-штам» у 1,6 рази агресивніший, ніж вже добре нам відомі, у 2,3 рази частіше призводить до госпіталізації, у 1,5 рази частіше – до реанімації. Для початку спалаху в регіоні достатньо невеликої кількості інфікованих - вірус настільки агресивний, що навіть одна хвора людина може спровокувати хвилю епідемії.
В Україні наразі ще немає технічної можливості самостійно виявляти «індійський» штам. Нещодавно МОЗ направив до лондонської лабораторії 500 зразків з різних регіонів. Також ми очікуємо від ВООЗ нові тест-системи, здатні одразу визначати штам «Дельта».
Завтра планується нарада в РНБО, на якій одне з питань стосується саме загрози появи в Україні «індійського» штаму. Українці втомились від карантинних обмежень, але ситуація дійсно загрозлива.
На мій погляд, у міністерстві доволі тверезо оцінюють ситуацію. Наразі потрібно розглянути наступні заходи:
Повернути обов’язкове ПЛР-тестування на кордоні
17 червня уряд пом’якшив карантинні обмеження. В Україні як державі «зеленої» зони, скасували норму про обов’язкове ПЛР-тестування для громадян, які в’їжджають в країну. Вважаю, що потрібно запровадити жорсткий контроль для українців, котрі повертаються не лише з Росії, Великої Британії, але й з курортних напрямків – Туреччини, Єгипту тощо.
Посилити контроль щодо карантинних обмежень
Норми щодо маскового режиму та соціальної дистанції продовжують діяти, незважаючи на «зелену зону». Але ми вже не так жорстко контролюємо їхнє дотримання.
Максимально прискорити вакцинацію
Минулого тижня було зареєстровано декілька рекордів з вакцинації населення: максимальна кількість щеплень за добу та за тиждень. Але поки що повний курс вакцинації пройшли лише 360 тисяч громадян. На мою думку, щеплення мають терміново зробити групи, які за родом діяльності стикаються з великою кількістю людей. Це стосується працівників транспортної галузі, громадського харчування, вчителів та інших. Як альтернатива щепленню - регулярне ПЛР-тестування, щоб не наражати на небезпеку інших людей.
Посилити аналітичну роботу
«Дельта-штам» вражає і людей, які вже перехворіли коронавірусом. Важливо налагодити централізований збір даних про всі випадки захворювання на COVID-19, визначивши більш та менш вразливі для вірусу групи населення. І вже з урахуванням цього планувати карантинні обмеження.
Продовжити інтенсивну підготовку опорних лікарень до четвертої хвилі
Поки у країні фіксуються рекордно низькі показники нових хворих на коронавірус, в нас є час підготувати лікарні: закупити необхідне обладнання, встановити кисневі станції, посили команди лікарів. Дуже хочу, щоб все це нам не знадобилося, але бути наготові потрібно!

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянські дзюдоїсти серед найкращих в області

29 березня 2024, 14:29

2024 03 29 dz26 березня в м. Корсунь-Шевченківський відбувся відкритий обласний турнір з дзюдо на призи Корсунь-Шевченківської КДЮСШ, повідомляють в управлінні освіти.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.