Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Дійові особи

Ліна Тесленко

Tuslenko

 

журналістка


Про розклад уроків у школах і притомність чиновників Міністерства освіти


Учора побачила остаточний розклад свого семикласника. У дванадцятирічних дітей у нинішньому навчальному році буде по сім уроків. Щодня.
Математика вже розділилася на геометрію та алгебру, а з «важкої артилерії» додалися хімія і фізика.
Як, власне, щороку. Музика, образотворче мистецтво, фізкультура, основи здоров’я, технології (так заковиристо нині називається звичайне трудове навчання, де, як і 20-30 років тому, діти збивають табуретки і вирізають дерев’яні серветниці та шиють фартушки, — життя іде, а шкільні «технології» все стоять на місці) — це все теж є у розкладі.
Хоча я чомусь наївно сподівалася на здоровий глузд наших чиновників від освіти, які в такий складний рік глобальної епідемії візьмуть і спростять шкільну програму, позбавивши її предметів, без яких цілком можна обійтися.
По-перше, заради того, щоб діти якомога менше часу перебували в колективі, а по-друге, щоб не перевантажувати їх оцими сьомими-восьмими уроками, які виснажують і фізично, і морально. Або ж принаймні перевести їх у дистанційний формат.
Вивчити пісню, намалювати малюнок, пробігти коло на стадіоні — це все, погодьтеся, можна зробити й без сидіння в класі.
До речі, в нашій школі гаряче харчування для школярів середніх і старших класів не передбачене через карантинні обмеження (добре, хоч роботу буфетів дозволили, хоча спочатку був намір «обійтися» без них).
Що має їсти дитина в школі до 15:05 (саме о цій порі закінчується сьомий урок) — це тепер клопіт батьків. І це — ще один аргумент до того, аби скоротити перебування дитини в школі!
Із понеділка вчителька повідомила, що учні середньої та старшої школи мають перебувати не тільки на перервах, а й під час уроків у масках.
Сім (а в старших класах і вісім) уроків у масках! Шановні чиновники Міністерства освіти, ви притомні? Співати під час уроків музичного мистецтва теж діти будуть у масках? Як і бігати на фізкультурі? Чи ви все-таки зберете до купи залишки здорового глузду і скасуєте бодай на рік усі ці малювання-музики-праці? Не назавжди, а доки не налагодиться епідеміологічна ситуація в країні.
Хтось може зауважити, що «за бортом» залишаться вчителі цих предметів. Не залишаться, бо, як правило, вони викладають у школах ще й інші дисципліни, а враховуючи, що в школах катастрофічно не вистачає учителів груп продовженого дня (ГПД), всім їм знайдеться робота. Зрештою, обов’язок держави — подбати не лише про дітей, а й соціальний захист учителів у цих форс-мажорних обставинах.
До речі, про ГПД. Ще 18 серпня столичний Департамент освіти звернувся до МОН iз проханням скасувати старі норми, згідно з якими група продовженого дня відкривається, коли є заяви від батьків 30 дітей.
Як правило, в одному класі стільки бажаючих не набирається, тому раніше з кількох класів робили одну зведену ГПД. Але в нинішній ситуації контактувати дітям кількох класів не те що недоцільно, а небезпечно.

Відтак МОН заборонило об’єднувати класи в ГПД. А школам що робити? І батькам, які не можуть о 12-13-й годині забирати дітей додому, бо працюють?
У п’ятницю, 11 вересня, директор столичної школи №210 Дмитро Ламза в лоб ставив це питання присутньому в ефірі програми «Свобода слова» заступнику міністра освіти Андрію Вітренку.
Документ, якого чекають школи, і який вочевидь потребує на підготовку максимум одного дня чи двох, Міністерство не може видати майже місяць!
«Ми бачимо цю проблему і будемо працювати над її вирішенням», — відповів заступник міністра. Майже місяць міністерство дивиться на проблему і нічого не робить у час, який вимагає миттєвих рішень!
Утiм заради справедливості скажу, що рішення чиновники все ж таки приймають. Та ще й які! Чого тільки варте свіже повідомлення про те, що випускники українських шкіл iз 2021 року обов’язково складатимуть Державну підсумкову атестацію з математики у формі ЗНО!
Про це повідомила заступниця директора Центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко. Раніше, нагадаю, випускники могли обирати між математикою та історією України.
У рік, коли з навчанням абсолютно нічого незрозуміло — чи буде воно очним, чи перейде в дистанційний режим, — чиновники запроваджують обов’язковий іспит iз математики, яку вивчити поза школою в дистанційному режимі, погодьтеся, неможливо! Шановні, ви серйозно?!
Так, рішення про це ухвалював ще уряд Гройсмана в 2019 році. Звісно, про труднощі в навчальному процесі, викликані епідемією, тоді ще нікому й не снилося. Навчальний рік щойно почався, а чимало шкіл уже на карантині.
А ще навіть і мряки та осінніх холодів не було, які безперечно погіршать епідеміологічну ситуацію. То навіщо ускладнювати те, що й зараз перебуває у вкрай хиткому стані?
Та чиновникам не до цього.
Вони все міркують над новими «формами роботи». Знайома мама хлопчика-другокласника розповіла, що дитина навчається через день: «День ходить до школи, а наступного дня беру його з собою на роботу. Якби ще тиждень через тиждень, то відвозила б до батьків у село. А так — виходу немає».
Цікаво, якою логікою керувався той мудрагель, який придумав такий «формат» навчання? Що мамин-татiв колектив буде безпечніший для малого, ніж свій клас? Та шукати логіку в роботі чиновників від освіти поки що марна справа.

 

Джерело «Україна молода»

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.