Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Дійові особи

Родина нашого земляка – композитора Кирила Стеценка славиться талантами

2020 05 30 Zemlak

 

24 травня виповнилося 138 років від дня народження нашого земляка – українського композитора, хормейстера, педагога, громадського діяча, протоієрея УАПЦ Кирила Григоровича Стеценка.
Він народився у селі Квітки Корсунь-Шевченківського району у 1882 році. У багатодітній родині іконописця Григорія Михайловича сину Кирилу саме від матері Марії Іванівни передалася любов до музики, а від квітчан – любов до української пісні. Пізніше Кирило Григорович написав: «Багато натхнення для моєї майбутньої творчості дало мені сільське оточення. Ще в дитячі роки, ще тоді відчув я красу рідної природи моєї Вітчизни, красу рідної пісні, якої так багато було в моєму селі».

 

2020 05 30 Zemlak1


У творчому доробку Кирила Григоровича понад 50 хорових творів, 4 кантати, десятки обробок українських народних пісень, ансамблі, солоспіви, колядки, щедрівки, твори для дітей, драматичні твори, опери. Він є автором понад двохсот духовних творів. Його церковно-музична спадщина охоплює майже всі жанри церковних служб. Одним із шедеврів духовної музики, створеної композитором, стала «Панахида», написана в 1918 році і присвячена пам’яті українського композитора Миколи Лисенка.
Кирило Стеценко займався практичною роботою по збереженню і популяризації національної культури, багато уваги приділяв національній освіті. Свою громадянську позицію він засвідчив 22 січня 1919 року, коли під час Акту Злуки на Софійському майдані в Києві диригував хором, який виконав «Молитву за Україну» (музика М.Лисенка, слова О.Кониського).
Родина Стеценків є надзвичайно талановитою. Відомими музикантами стали його син Вадим, а також онуки й правнуки. Так Вадим Кирилович Стеценко – професор Київської консерваторії імені Петра Чайковського, фундатор української національної школи скрипкового мистецтва. Його підручник «Методика навчання гри на скрипці» перекладений багатьма мовами.

 

2020 05 30 Zemlak2


Син Вадима Стеценка Кирило – відомий український скрипаль, композитор, культуролог, музичний і телевізійний продюсер, педагог і громадський діяч, заслужений артист України, лауреат всеукраїнських і міжнародних конкурсів. Його скрипка не раз звучала в стінах меморіального музею К.Г.Стеценка в селі Квітки. Знаком подяки Кирилу Григоровичу від онука став заснований ним Міжнародний фонд імені К.Г.Стеценка.
Доньки Вадима Кириловича Галина й Олександра – двійнята. Галина – піаністка, органістка, писанкарка, художниця, поетеса. Живе в місті Фуншал (Португалія). Олександра – скрипалька, мешкає в місті Торонто (Канада), концертує і викладає скрипку.
Яскравими представниками четвертого покоління династії Стеценків є донька Кирила Вадимовича Стеценка Ксенія – скрипалька, композиторка, культуролог, лауреат міжнародних конкурсів, мешкає в Україні. Син Галини Вадимівни Стеценко – Денис, скрипаль, мешкає в Португалії. Внучка Анастасії Кирилівни Стеценко, доньки Кирила Григоровича, Тетяна Валентинівна Степанова – піаністка, мешкає в місті Чикаго (США).
Пам’ять про видатного композитора Кирила Григоровича Стеценка пошанована в Україні. Зокрема, про нього розповідають два меморіальні музеї: у селі Квітки Корсунь-Шевченківського району і в селі Веприк на Київщині, де він помер у розквіті творчих сил від тифу і де був похований 29 квітня 1922 року.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Опалювальний період у Смілі завершується

29 березня 2024, 11:30

2024 03 29 sezonНа черговому засіданні виконавчого комітету вони прийняли рішення про офіційне завершення опалювального періоду 2023-2024 років 31 березня.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.