Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Дійові особи

Яка погода на Благовіщення, така буде й на Великдень

2020 04 04 blagovischena

 

Сьогодні, 7 квітня, православні відзначатимуть одне з найважливіших християнських свят – Благовіщення Пресвятої Богородиці.
Цього дня віряни вшановують пам'ять про те, як Архангел Гавриїл з'явився Діві Марії в Назарет і сповістив, що їй випало зачати від Духа Святого і народити немовля. Дитина, що народиться, назветься Сином Бога і стане Спасителем людства.
Тож свято Благовіщення присвячено тому, як Бог зійшов до занепалого людства і дав йому шанс на порятунок. З днем Благовіщення в народній пам'яті пов'язані безліч традицій, забобонів та прикмет.
Благовіщення входить до числа дванадесятих неперехідних свят. Це означає, що його дата фіксована і не зміщується від року до року.
На Благовіщення церква проводить святкове богослужіння, яке починає всенічним бдінням. Цього року, однак, походу в церкву може перешкодити епідемія коронавірусу.
Цього дня священнослужителі аж до патріархів церков випускають в небо білих голубів. Ця традиція ймовірно сягає дохристиянських обрядів зустрічі весни, проте була «воцерковлена».
Згідно з священним писанням, Святий Дух зійшов на Господа під час його хрещення у вигляді білого голуба. Наші пращури на Благовіщення прикрашали свої будинки першими весняними квітами, які символізують чистоту та нове життя. Благовіщення вважалося вдалим днем для збору лікарських трав, адже цей день вважався днем розквіту всього живого. Жінки в цей день виконували ритуали на щастя в будинку. Зокрема, якщо 40 разів назвати чоловіка «милим», це могло, як вважалося, принести в будинок щастя на цілий рік. Великий піст на Благовіщення є менш суворим: тим, хто постує, дозволяється їсти рибу, рослинну олію й випити трохи вина. Погода на Благовіщення могла, як вважалося, вказати, чи перемогла весна зиму, та чи скоро очікувати літньої спеки.

Чого не можна робити на Благовіщення?
В день Благовіщення рекомендовано відмовитися від важкої праці і клопоту по господарству, не займатися шиттям, польовими роботами.
На Благовіщення не прийнято було давати в борг, не позичали навіть сіль і перець – вважалося, що це принесе невдачу.
Дівчата в цей день не заплітали коси, робити зачіску і вбиратися також було не прийнято.
У Благовіщення дотримується Великий піст – м'ясо та молочні продукти в ці дні не вживаються.

Народні прикмети на Благовіщення
Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.
Якщо на Благовіщення сонце сходить на чистім небі, то весна рання, якщо в полудень – середня, якщо ясно ввечері – пізня.
Якщо на небі не вдалося порахувати жодної ластівки, значить, весна буде холодна і ще не скоро почне теплішати.

Якщо на Благовіщення буде гарна погода – буде гарний врожай.
Гроза в день і вечір Благовіщення свідчить, що в цьому році буде дуже багато горіхів.
А ось якщо буде падатиме невеликий дощ, то восени буде дуже багатий урожай грибів.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Злочини, вчинені військовими рф під час повномасштабного вторгнення в Україну

19 березня 2024, 11:24

2024 03 19 zlochinЗ початку повномасштабного вторгнення росії в Україну слідчі Національної поліції України розпочали 111 081 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил російської федерації та їхніми пособниками.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.