Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Дійові особи

Пам'ятник справжньому коханню

Ця скульптура увіковічнила двох закоханих – італійця та українку, яких звела і розлучила війна. Однак їхнє кохання виявилося сильнішим за все і залишалося в серці кожного до останнього дня життя.

 

2020 02 16 koxana


Як повідомляє «Diaspora.ua», Луїджі і Мокрина зустрілися під час Другої світової війни в 1943 році в австрійському таборі для військовополонених. Він був солдатом, вона – примусово вивезеною на примусові роботи. Два роки вони були разом, а коли війна закінчилася, радянська влада не дозволила українці поїхати до Італії з коханим. Тож закохані розлучилися на довгі 60 років.
Дивовижна історія їхньої любові стала відома завдяки популярній телепрограмі "Чекай на мене". У 2004 році Луїджі через неї знайшов свою Мокрину. Відтоді вони щороку зустрічалися: Мокрина відвідувала Луїджі в Італії, а він приїжджав до неї в Україну.

 

2020 02 16 koxana2


Всі 60 років розлуки італієць зберігав пасмо волосся коханої і її сорочку. Після зустрічі в Україні Луїджи запропонував Мокрині одружитись і жити разом. Й був готовий купити будинок біля її обійстя. Та українка відмовила коханому, мовляв, пізно – обом було уже за 90 років.
Для мільйонів людей історія українки та італійця стала прикладом справжнього кохання, здатного подолати будь-які перешкоди - війну, час, відстань. А команда телепроекту настільки перейнялася історією цієї любові, що вирішила увічнити її. Так завдяки українським скульпторам Олександру Моргацькому і Григорію Костюкову у київському Маріїнському парку поруч з "Мостом закоханих" з'явилася нова цікава пам'ятка столиці – двоє літніх людей, які пронесли свої почуття через все життя і зустрілися через більш ніж півстоліття, стали для багатьох символом Вічного кохання.

 

2020 02 16 koxana1


В квітні 2017 року точну копію скульптури встановили і в рідному містечку Луїджі Педутто - містечку-комуні Кастель-Сан-Лоренцо. Луїджі Педутто був присутній на відкритті українського пам'ятника, але до появи монумента на своїй батьківщині не дожив – його не стало в 2013 році. Мокрина Юрзук померла через два роки.
30 квітня 2017 року, в день відкриття пам'ятника на батьківщині Педутто, на головну площу Кастель-Сан-Лоренцо вийшла майже половина містечка – більше тисячі людей.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Громади району попрощалися з Героями, які загинули на війні з окупантами

19 березня 2024, 09:33

2024 03 18 GromadiНаш район провів останнім шляхом Героїв-земляків, які загинули за незалежність рідної землі на війні з російськими окупантами.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.