Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Дійові особи

Олена Федоренко

OlenaFedorenko

 

директор СК ТАС


Про вплив коронавірусу на економіку


–Про коронавірус говорено уже занадто багато. Про вплив на організм людини й той же таки вплив, але на економіку...
За останні 100 років людство 4 рази долало економічні прірви, через епідемії. У 1957-му і 1968-му по світу прокотився гонконгський грип, у 2003—2008-м – лихоманка Ебола, в 2009—2010 рр. люди помирали від «свинячого грипу».
Найтяжчий ефект на світову економіку мав гонконгський грип в 1968 році. Він викликав зниження ВВП на 0,5%.
Які наслідки сьогоднішньої епідемії?
Обнадійливим є факт того, що коронавірус поширюється не так стрімко. У 1968-му вже за місяць після першого випадку гонконгського грипу захворіло 500 тис. людей, а від COVID- на кінець січня 2020 - 20 тис.
Але реальність доносить до нашої свідомості, що для світової економіки коронавірус може виявитися набагато небезпечнішим, ніж гонконгський грип.
По-перше, частка Китаю та інших «заражених» країн у загальному товарообігу сьогодні набагато вища, ніж 50 років тому.
По-друге, в 2020-му країни на "жорстких" карантинах. Це призводить до падіння виробництва та економіки, особливо на місцевому рівні.
По-третє, ринки сьогодні більш істеричні та більш волатильні (показник, що характеризує тенденцію ринкової ціни або доходу), ніж в XIX столітті.
Однак, світ сприйняв вірус, як локальну проблему, покладаючи надію на швидкий винахід вакцини. А коронавірус вийшов за межі Китаю: в Південну Корею, Італію і на Близький Схід.
Реальну паніку на біржах викликав спалах вірусу в Італії в кінці лютого, показуючи темпи падіння, що дорівнюються з першими місяцями Великої Депресії.
«Істеричні» просідання ринку – це тимчасові корекції. Саме зараз у інвесторів є відмінна можливість, яка випадає не так часто – купити по-справжньому хороші активи за пристойною ціною.
Фахівці світового рівня стверджують, що у довгостроковій перспективі коронавірус на економіку істотно не впливатиме. І світовий ВВП не впаде. Але розвиток епідемії може викликати загострення фінансової кризи: як в окремих країнах, так і по всьому світу. Зупинятися виробництва будуть, падатиме рівень споживання, будуть деформовані напрацьовані постачальниками ланцюжки товарообміну.
Поки що найбільш постраждалими економіками є Китай, Італія та країни, де найбільша частка ВВП припадає на туризм.
Потрібно пам'ятати, що епідемія не впливає на попит, на фізичні товари, скоріше навіть стимулює його. Якість і кількість трудових ресурсів залишається плюс-мінус тим самим. Виробничі потужності теж не страждають, на відміну від втрат під час активних військових дій.
Чого очікувати?
Під кінець року світова економіка повинна вийти на «докоронавірусний» рівень.
Аналітики передбачають чотири сценарії для світової економіки уже в найближчий час.
Оптимістичний — швидке «одужання»
До кінця літа поширення COVID-2019 по світу буде зупинено.
У такому варіанті зростання світового ВВП в 2020 році складе не більше 2,3%.
Проміжний – глобальне гальмування.
У такому випадку велика частина країн не зможе взяти епідемію під контроль швидко і ефективно. За таких умов передбачуване поширення в густонаселених регіонах Індії та Африки.
Найсильніше постраждає малий і середній бізнес. Криза набагато болючіше вдарить по країнах, що розвиваються, ніж по розвинених. Особливо постраждають сфери туризму і авіаперевезеннь. Сильний обвал очікує ринок Італії, яка раніше щорічно приймала більше 50 млн. туристів. Сьогодні люди масово відмовляються від поїздок в цю країну. При тому скасовуються навіть заздалегідь заброньовані і сплачені тури.
Песимістичний – пандемія і рецесія
Такий сценарій передбачає, що COVID-2019 не піде на спад. Навіть, з приходом літнього сезону.
Найгірший – світова економіка покаже нульове зростання
Якщо масштабні спалахи коронавірусу будуть зафіксовані в країнах першої десятки – США, Великобританії, Бразилії, Канаді, Індії, то зростання найбільших економік сповільниться. Колосальні фінансові ресурси будуть спрямовані на боротьбу з поширенням вірусу.
Для України нинішня криза стане третьою за останні 12 років. І як показує досвід двох попередніх (2008—2009 років та 2014—2015 років), варто очікувати девальвації нацвалюти, зростання цін та безробіття.
Однак, українські аналітики вважають, що кризу 2020-го Україна зустрічає більш підготовленою, ніж в 2008-му.
Не так гостро стоїть і проблема валютних кредитів. Зараз Україна менше залежить від експорту металу (АПК та IT набрали вагу в останні роки, а плаваючий курс гривні згладить девальвацію.
У подібних ситуаціях варто дослухатися рекомендації Уоррена Баффета: «Оцінюючи будь-які інвестиції, аналізуйте лише довгострокові перспективи».

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.