Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Разом з Tesla до космосу відправили секретний вантаж: з'явилися подробиці

Вантаж сховали всередині червоного кабріолета Tesla, запущеного на ракеті Falcon Хеві

 

2018 02 23 тесла

Tesla полетіла до космосу не з порожнім салоном. Фото: SpaceX/YouTube


Може, особистий електричний родстер Ілона Маска і захопив все заголовки новинних стрічок завдяки історичному космічному запуску компанії SpaceX, але виявляється, що надважка ракета-носій Falcon Heavy відправила в космос другий, секретний вантаж, про який практично ніхто не знав. Всередині червоного кабріолета Tesla захований невеликий об'єкт, покликаний служити протягом мільйонів (а можливо, і мільярдів) років, навіть перебуваючи в таких екстремальних умовах, як космічний простір або поверхню якихось далеких планетарних тел.

Пристрій називається Arch (читається як "арк") і являє собою крихітний носій, призначений для довготривалого зберігання даних. У ньому містяться цілі бібліотеки інформації, закодованої всередині невеликого диска з кристала кварцу, розміром не більше звичайної монетки.

Подібні арки "можуть зберігати і поширювати знання людства через простір і час, передаючи їх майбутнім поколінням", зазначають в каліфорнійській некомерційній організації Arch Mission Foundation, що стоїть за створенням цієї технології.

Арк виглядає як істотно зменшений в розмірах DVD- або Blu-ray-диск, однак його потенціал незрівнянно перевершує обидва ці носії, як і будь-який інший оптичний носій, який все ще може бути у вас вдома. Саму технологію розробив Петро Казанський з Саутгемптонського університету, і завдяки їй на такому крихітному диску можна зберігати до 360 терабайт інформації, що приблизно еквівалентно 7000 Blu-ray-дисків.

Але що ще більше вражає, то це довготривалість такого носія. Як вказує Arch Mission Foundation, диски Arch 1.1 і Arch 1.2 володіють найтривалішим життєвим циклом серед усіх коли-небудь створювалися носіїв. Завдяки технології "пятимерного сховища", реалізованого за рахунок лазерної наногравіровкі всередині кварцового скла, вони теоретично здатні залишатися працездатними до 14 мільярдів років.

Диск Arch 1.2, який отримав назву "Solar Library" ("Сонячна бібліотека"), зараз подорожує через космічний простір всередині родстера Ілона Маска зі швидкістю близько 12 908 кілометрів на годину. Носій містить цикл "Підстава", що складається з семи науково-фантастичних романів Айзека Азімова, в яких основна ідея зосереджена навколо концепції збереження людських знань і культури всередині Всесвіту, який великий і не прощає помилок. Місія Ілона Маска відмінно відповідає цілям розробників Arch, тому диск було вирішено запустити саме з Falcon Heavy, навіть незважаючи на високий ризик невдалого запуску.

"Сонячна бібліотека кружлятиме навколо Сонця протягом мільярдів років", – коментує співзасновник організації Arch Mission Foundation Нова Співак.

"Думайте про це як про кільці знань навколо Сонця. Це лише перший крок епічного проекту людства щодо розробки, кодування і поширення інформації в усій Сонячній системі і за її межі".

Два запуски аналогічних дисків з "місячною" і "марсіанською" бібліотеками заплановані на 2020 і 2030 рік відповідно. Їх завданням буде збереження резервних копій знань людства про Марс та Місяць, з перспективою на те, що майбутні колоністи Червоної планети зможуть їх коли-небудь зловити і використовувати для "засівання" першого місцевого марсіанського інтернету. Якщо це звучить амбітно, то сама ключова мета проекту здасться вам ще фантастичнішою.

"Рано чи пізно всі космічні бібліотеки Арк об'єднаються в децентралізовану мережу передачі даних, яка пошириться на всю Сонячну систему. Завдяки цьому люди зможуть оперативно ділитися і отримувати нову інформацію всередині нашої системи, а в перспективі розвитку і розширення – і за її межами", – додав Співак.

Звісно, зараз це може прозвучати дико божевільною мрією. Але якщо ви сумніваєтеся в тому, що цей проект коли-небудь буде здійснений, то задайте собі одне просте запитання: чи могли ви повірити в те, що 2018 року до космосу запустять автомобіль?

 

Джерело: сайт "Сьогодні"

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.