Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Пасічник майструє вулики з очерету

Пасіка тальнівчанина Павла Хоменка зараз налічує до 50-ти бджолиних сімей, а починав він із чотирьох власноруч виготовлених вуликів.

 


28-річному чоловікові, пишуть «Вісті Черкащини», завжди подобалося заняття бджільництвом і чотири роки тому він взявся за справу, яка його приваблювала. Тоді почав майструвати вулики із очерету. Каже, що віддав перевагу цій рослині, оскільки у нього не було дошки. Те, що виготовляти вулики можна із стебел побачив у знайомого. У давнину ж за таким принципом робили вулики із соломи.
«Зазвичай, коли кажеш слово вулик, людина собі уявляє скриню із дерева. Очерет чи солома якось не вписуються в ці критерії, – каже пасічник, – Але я вирішив спробувати.
Павло зізнається, навчався по відео з інтернету методом спроб та помилок. Його перші очеретяні вулики коштували чоловіку частинки пальця. Бджоляр пригадує, що взимку ходив на заледенілий ставок по матеріали. Косив стебла, а мама або сестра допомагали складати його в снопи. Далі заготовки відправлялись під прес.
«Рослина має бути більш-менш рівною, не дуже товстою. Якщо стебло об’ємне, трубки виходять не еластичні та лопають», – розповідає чоловік.
Коли у змайстровані житла вже заселили бджіл, очеретом, як матеріалом, пасічник був більш ніж задоволений. На перший погляд, каже він, такі вулики відрізняються від звичайних лише на вигляд. Увесь їх потенціал розкривається уже взимку. В них у холодну пору року бджоли не потерпають від вологи, морози теж не проникають всередину. Цей матеріал є екологічним, який, можна сказати «дихає» і цим він приваблює бджолині сім’ї. Крім того, очерет не вбирає ніяких запахів та не горить. Із плюсів такого матеріалу Павло виділяє дешевизну.
«Оскільки зараз, що деревина, що метал – дорогі, очерет є альтернативою, але це затратно по часу. Тому, якби не хотілося мати всю пасіку із такого матеріалу, іноді доводиться віддавати перевагу звичайним вуликам», – каже Павло.
Молодий пасічник за сумісництвом працює головним енергетиком у «Тальнівському кар’єроуправлінні». Зізнається, іноді поєднувати роботу та бджільництво важко. Якщо спочатку, коли у нього було лише кілька бджолиних сімей – це займало менше часу, то зараз про вільний вихідний він може лише мріяти. Навіть узимку часу на відпочинок не має. Тоді, каже чоловік, потрібно готуватися до наступного сезону: майструвати рамки, ремонтувати та виробляти вулики. У період медозбору, наголошує, йому дуже допомагає родина. Однак найбільшим своїм помічником пасічник називає німецьку вівчарку Гіту. Та, із маленького цуценяти бігала із Павлом доглядати за бджолами та розчищати вулики від снігу. Любов собаки до цієї справи не зменшили навіть кілька укусів бджіл. Павло каже, що займатися бджільництвом взагалі не можливо без любові. Якщо у тебе не лежить до цього душа – бджоли будуть агресивними до тебе. Каже, що йде до своїх підопічних лише в хорошому настрої, бо ті тонко відчувають свого господаря. На запитання «хобі це чи більше заробіток», чоловік цитує винахідника сучасного вулика Петра Прокоповича та називає бджільництво – приємною справою.
«Насправді з нуля зусиль потрібно прикласти силу-силенну. Коли я починав у мене була одна рамка і велике бажання. Рамка, по якій я майстрував вулики», – пригадує Павло. Зараз чоловік планує розвивати свою справу і мріє про велику пасіку.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.