Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Сьогодні – День святого Пантелеймона

Сьогодні Православна Церква святкує день святого Пантелеймона Цілителя, безвідплатного лікаря.
Йому моляться про зцілення душі і тіла. Ім'я Великомученика Пантелеймона згадують також при здійсненні таїнств єлеєосвячення і освячення води.
Великомученик Пантелеймон народився у сім'ї знатного язичника у Никомідії (на північному заході Малої Азії) у IV столітті н.е. Мати святого була таємною християнкою, вона рано померла. Батько віддав сина на навчання до прославленого лікаря Євфросина. Одного разу хлопець побачив на вулиці мертву дитину, яку вкусила єхидна, що була ще поряд. Він почав молитися Господу Ісусу Христу про воскресіння померлої і загибель отруйного гада. Він твердо вирішив, що у разі, якщо його молитву буде почуто, стане послідовником Христа і прийме Хрещення. Дитина ожила, а єхидна розлетілася на шматки на очах у Пантелеймона.
Незабаром слава про його здібності дійшла до столиці імперії - Риму. Коли батько святого побачив, як син, помолившись, зцілив сліпого, він разом зі зціленим прийняв Хрещення.
Святий Пантелеймон лікував всіх, однак насамперед бідних і ув'язнених. При цьому він завжди благовістив про Ісуса Христа, що викликало люту ненависть лікарів-язичників. Вони і донесли на святого імператору Максиміану.
Пантелеймон зазнав тортур. Однак вони не могли позбавити його життя. Тоді святому Великомученику відрізали голову, а тіло кинули у вогнище, однак воно не згоріло, а було таємно поховане християнами. З рани його текли кров і молоко, а олива, до якої його було прив'язано, покрилася плодами. Голова святого Пантелеймона, як велика святиня, зберігається у Пантелеймонівському монастирі на святій горі Афон.
У XIV ст. в Україні св. Пантелеймона ще називали Палієм. Селяни глибоко шанували пам'ять Палія і остерігалися братися у день його пам'яті за будь-яку роботу, щоб він не побив за це громом.
За старих часів на Пантелеймона боялися грози, говорили: «Хто на Палія працює, у того гроза спалить хліб», «Палій спалить двір того, хто возить цього дня копиці на тік» або «На Пантелеймона гріх возити хліб і сіно - Пантелеймон спалить».

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Йтиме дощ, подекуди з грозами

29 березня 2024, 07:25

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.