Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Подарунок нації чи одиннарод? Ноги “безплатної” медалі “30 років незалежності України” ростуть з РФ

 

“Ця пам’ятна медаль є подарунком нації для кожного українця…” – пафосна реклама говорить і показує чи не з кожної праски. Так звана медаль “30 років незалежності України” від так званого “монетного двору “Княжий” пропонується нібито безкоштовно, лише за пересилку потрібно заплатити 99 грн (приписка під зірочкою маленькими літерами).

Кількість цієї реклами в медіа та тривалість кампанії – вже другий рік – засвідчують чималий рівень дохідності “подарункового” бізнесу. Як і те, що жодної нумізматичної цінності така “медаль” насправді не має.

Але головний підвох криється в іншому – в тому, що медаль “30 років незалежності України” є “сестрою” подібної медалі, виготовленої для… росіян і Росії. І коріння цього бізнесу вочевидь тягнеться з РФ.

 

“Незалежність” за 109 грн


Комерційна суть оборудки загалом зрозуміла. Якісь розумники, що замість адреси вказують абонентську скриньку в Харкові, замовили десь у китайців штамповку гори блискучих монеток діаметром 33 міліметри. Упаковують їх у капсулу й палітурку. Доповнюють пачкою рекламних буклетів про інші свої бранзулетки – і розсилають довірливим буратінам. Тим, що ведуться на “безкоштовну” пропозицію та нахваляння: “в боротьбі народилася i загартувалася єдина нація сміливих та щирих людей…” (Відео розпаковки – наприклад, тут).

Отримувачі зазначають, що за “безплатну” монетку-медаль насправді потрібно заплатити не 99, а всі 109 грн. СММник “монетного двору” в коментарях у ФБ щось пояснює.

Профіт очевидний. Адже сумарна вартість “пам’ятної медалі”, кількох супровідних аркушів та їхньої пересилки по Україні – мабуть, десь удвічі менша за 109 гривень.

Хтось обурюється через “розводняк”. “Сільські вісті” пишуть викривальні статті зі звинуваченнями в недоброчесній рекламі із закликами до поліції. Національний банк України видає пресрелізи про те, що не має жодного відношення до виготовлення й продажу цих “колекційних медалей”.

Втім, якихось порушень закону тут немає. “Княжий” у своєму промо майже по-чесному зазначає і розміри медальки, і чималу ціну її доставки. Та й про НБУ ніде не згадує, лише – “монетний двір”.

А от що “Княжий” замовчує – це спорідненість з аналогічним російським бізнес-проєктом. Відповідно, є привід говорити не про цінову політику, а про політичний “зашквар”.

 

Витоки з “побєдобєсія”


…Це була комедія: вмикаєш на курорті телевізор із пропагандистським каналом “Россия”, що адаптований для російськомовних громадян у Європі (Planeta RTR), а звідти, перериваючи Скабєєву і Соловйова, кожні N хвилин – така знайома реклама медальки. Іншої, але тим самим тоном. На честь “75-летия победы в Великой Отечественной войне”. Ну, і монетний двір для росіян не “княжий”, а “імператорський”.

  

“Долгие годы наши деды и прадеды вели борьбу с фашистскими захватчиками… Цену страшно представить и невозможно назвать… Мы помним, гордимся, чтим… Для каждого россиянина…”

“9 мая 1945 года произошло самое важное событие в истории нашей страны – победа в Великой Отечественной войне! Наш народ одержал величайшую победу в истории всего человечества! Благодаря мужеству и отваге каждого участника тех событий мир был избавлен от фашизма, наша страна осталась свободной, а народ – единым!
К ознаменованию 75-летия победы в Великой Отечественной войне, “Императорский монетный двор” отчеканил бесплатную памятную медаль для каждого соотечественника. Просто заполните форму заказа, чтобы получить Ваш экземпляр памятной медали!
Цена медали: 0 евро. Доставка: 4,90 евро”, – дублюється реклама на сайті pobeda75.de.

 

Ниточки обох проєктів тягнуться до одних і тих самих засновників, які особливо не заморочувалися. Патріотичний проєкт для України зробили за лекалом країни-агресора. Шаблон телереклами, сайти-візитки, монетки та їх презентація – все типове. Лише слова підставляються різні.

Розмір ювілейної медалі 33 мм, поверхня “пруф-лайк” – теж ідентичні.

І ви подивіться, який вигляд мають сайти: Незалежність-30 для українців, щорічне “побєдобєсіє” для росіян в РФ та Європі:

 

2021 07 11 medal1 12021 07 11 medal1

 

“Совпадєніє”?..

Оскільки 75-ліття російської “великої перемоги” відзначали на два з гаком роки раніше, ніж 30-річчя української незалежності, логічно припустити, що й проєкт “безплатних медалей” для росіян був первинним. Гуглимо – і дійсно: російська кампанія тягнеться з 2019 року. Уже тоді сайт із замовленням медалі в самій Росії мав знайомий нам вигляд (теперішня реклама для Німеччини – лише відголоски). А споживачі в РФ задовго до “Сільських вістей” скаржилися на введення в оману і “бізнес на пам’яті”.

Ціна російської медалі була 0 рублів медаль + 299 рублів упаковка і доставка.

Заходимо на сайт самого “Імператорського монетного двору” – посилюється підозра, що це і є материнська компанія.

Принаймні в ООО “Императорский монетный двор” видно значно більший розмах діяльності, вказано конкретну адресу в Москві, значно ранішу дату заснування – 2012 рік (тоді як “наш” “Княжий” вказує роботу на українському ринку з 2017 року).

При цьому “ИМД” пропонує купити в нього, крім іншого, медалі “Сталін” – у золоті й сріблі, “Путін”, “Воинская слава России”, “Во славу Отечества”, “Романови”, “Рюрик” тощо.

 

2021 07 11 medal2

 

 Скріншоти з пропозиціями деяких “медалей” із сайту російського “Імператорського монетного двору”

 

Хто за цим стоїть


Зв’язок між російськими великодержавними медальєрами та проєктом, адаптованим під Україну, очевидний. Залишилося знайти його підтвердження в прізвищах засновників чи власників.

Шукаємо. В російських реєстрах засновником ООО “Императорский монетный двор” є Зобнін Дмитро Юрійович. Він ще з початку 1990-х зайнявся дистанційною торгівлею, і його компанія “Мир книги” свого часу була лідером цього ринку в Росії. Також Дмитро Зобнін є засновником чи керівником безлічі інших компаній – від ООО “Императорская казна” до ООО “Православная ярмарка”.

Гендиректор ООО “Императорский монетный двор” – Пашек Міхал Анджей, поляк.

Фірма ця справді зареєстрована в Москві ще 2012 року, статутний капітал – 100 тис. рублів. Персонал – 75 осіб. Основний вид діяльності – “деятельность агентов по оптовой торговле металлами в первичных формах”, але є і “чеканка монет”, і торгівля різною ювеліркою.

В Україні ТОВ “Монетний двір “Княжий” зареєстроване в Києві у 2017 році. Основний вид діяльності – “47.91 Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу інтернет”. Статутний капітал – лише 5 тис. грн. Адреса – вулиця Іллінська, 8 (БЦ “Іллінський”). Уповноважена особа – Клименко Катерина Миколаївна.

Міхала Пашека з “Імператорського монетного двору” і Катерину Клименко з “Монетного двору “Княжий” об’єднує ТОВ “Ювелірія ТБ”, зареєстрована в липні 2020 року. Як свідчить реєстр, поляк там бенефіціарний власник, а Клименко – керівник. І адреса цієї компанії та сама – Іллінська, 8. Все зійшлося.

 

* * *


Яка мораль із цієї історії? Кожен, звісно, робить свій бізнес, як уміє. Вистачає умільців, які відкрито паразитують на патріотичних почуттях співвітчизників. Та на патріотизмі аборигенів у сусідніх країнах.

Купуючи “подарунок нації для кожного українця” на честь 30-річчя незалежності, враховуйте, що з іншої кишені той самий гендляр продає медалі зі Сталіним і Путіним “во славу России”.

 

Джерело: "Новинарня"

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У енергетиків області – новий керівник

28 березня 2024, 12:26

2024 03 28 energДержавний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі» Артем Мартинюк представили колективу ПАТ «Черкасиобленерго» нового очільника – Вадима Яненка.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.