Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Сьогодні – 40 святих, історія свята та прикмети

 

Православні 22 березня відзначають свято 40 святих в честь пам'яті Сорока Севастійських мучеників, що прийняли жорстоку смерть в ім'я християнської віри. Пам'ять Сорока мучеників належить до кола найбільш шанованих свят. У цей день послаблюється Великий піст.
Історія свята відсилає до 320 рік, коли 40 воїнів римського легіону - найкращі воїни давньоримського імператора Ликиния, який був язичником і жорстоким гонителем християнства, поблизу міста Севастія (нині - турецький р. Сівас) відмовилися відректися від християнства і загинули мученицькою смертю на Севастійському озері.
Деякі традиції на 40 святих мають язичницьке коріння. 22 березня дівчатам потрібно зламати сорок дерев'яних плашок, розірвати сорок мотузочок – це прожене злих духів, які скували морозом нашу землю. Якщо цей ритуал дотримати, то зима неодмінно втече, і світ наповниться світлими духами, які обов'язково прокладуть весні дорогу, щоб вона спокійно могла вступити у свої законні права.
Гарна традиція в свято весни – прикрашати дерево паперовими квітами, яскравими стрічками, дзвіночками. Весна неодмінно побачить таке диво і обов'язково прилетить до нас, прожене обридлу зиму і вступить у свої права. Дерево проносять по селі і встановлюють в тому місці, де вирішили накликати весну. Навколо дерева водять хороводи, співають пісні про весну.
В народі на свято 40 святих існує безліч прикмет про погоду.
Якщо на 22 березня зима не поспішить забратися подалі і випаде сніг, то і Великодній тиждень очікується холодний, не весняній. Але якщо погода порадує теплом, то можна вважати, що весна перемогла, прогнала холоднечу, вітри та снігопади.
Якщо прилетіли птахи почнуть вити гнізда на сонячній стороні, то це передбачає дуже холодне літо.
Якщо пощастить побачити 22 березня шпака, то можна заспокоїтися – літо буде теплим, а урожай хорошим.
Вважається – якщо погода на 22 березня порадувала, ще сорок днів ми можемо не переживати про те, що нас чекає. А от якщо погодка підвела, то і в наступні сорок днів весна з зимою будуть боротися – то тепло, то сніг і сльота.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.