Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

67 років тому було створено Черкаську область

 

Цього року відзначаємо 67 років з дня утворення наймолодшої серед областей України - Черкаської!
7 січня 1954 року підписано Указ Президії Верховної Ради СРСР про утворення Черкаської області.
Як повідомляють в обласному архіві, на офіційному рівні питання щодо утворення нової області у складі УРСР вперше порушено 28 грудня 1953 року на засіданні президії ЦК Компартії України.

 


Запропоновано 20 найбільш віддалених південних районів Київської області виокремити в окрему область – Черкаську. Крім того, запропоновано до складу новоутвореної області включити також 1 район Вінницької області, 6 районів Полтавської та 2 райони Кіровоградської областей.
Отож, відповідно до положень Указу Президії Верховної Ради СРСР "Про утворення у складі Української РСР Черкаської області" до складу Черкаської області увійшли: з Київської області: 3 міста обласного підпорядкування – Черкаси, Умань, Сміла та райони – Бабанський, Букський, Вільшанський, Городищенський, Жашківський, Звенигородський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Ладиженський, Лисянський, Маньківський, Мокро-Калигірський, Ротмистрівський, Смілянський, Тальнівський, Уманський, Христинівський, Черкаський і Шполянський (у їхніх адміністративних межах на той час). З Полтавської області – Гельмязівський, Драбівський, Золотоніський, Іркліївський, Шрамківський і Чорнобаївський райони, з Кіровоградської області –Златопільський і Кам’янський, з Вінницької області – Монастирищенський район.

 


Центром області визначено місто Черкаси.
На час утворення Черкаська область охоплювала 29 районів і 3 міста обласного підпорядкування. Через деякий час до складу Черкаської області із Кіровоградської передано було ще й Чигиринський район.
Відтак, об’єднано в єдине ціле аграрно-промисловий регіон площею 21,1 тис. км2 і населенням понад 1497 тис. осіб. Основу економіки області складало сільське господарство.
Славна своєю історією і самобутньою культурою Черкащина досі вражає органічним поєднанням минулого і сучасності. Неповторні враження на тлі чарівної природи створюють історичні пам’ятки трипільської культури і скіфського часу, Київської Русі і доби козацької звитяги.

 


За понад півстолітню історію наша область сформувалася не лише як адміністративно-територіальна одиниця, а й як важливий економічний і культурний регіон України - зі своїми особливостями, досягненнями та визначними постатями, життя і діяльність яких є невід'ємною частиною національної та світової культурної спадщини.
Як відбувалося будівництво, розвиток промисловості, сільського господарства, освіти та культури Черкаської області мовою фотодокументів, що зберігаються у Державному архіві Черкаської області, дивіться тут:

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

28 березня 2024, 14:29

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.