Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Мініатюрний «Кобзар» Тараса Шевченка переправляли в Україну у цигарковому папері

2020 07 23 kobzar

 

Історія створення першого мініатюрного видання «Кобзаря» Т. Г. Шевченка, виданого 1878 року в Женеві, наскільки незвичайна, що може суперечити із захоплюючим сюжетом.
Нагадаємо, що у 1876 році був підписаний таємний «валуєвський» циркуляр, а пізніше так званий «емський» акт, який зробив ще жорстокішими вимоги цензури щодо застосування української мови. Ось чому київське товариство «Громада» приділяло таку серйозну увагу створенню за кордоном у Женеві позацензурного друку, субсидувало витрати на нього, покладало великі надії на діяльність української друкарні, доручивши організацію М. Драгоманову.
З кінця 1877 р. женевська друкарня працювала на повну потужність, і вже побачили світ 112 назв поза цензурних книг, серед яких твори Т. Шевченка, П. Мирного, С. Подолинського.
Найближчими помічниками М. Драгоманова були М. Павлик, С. Подолинський, А. Ляхоцький та Ф. Вовк. У двох останніх і виникла думка видати «Кобзар» Тараса Шевченка, переправити його землякам на батьківщину до сімнадцятих роковин смерті поета.

 

2020 07 23 kobzar1


Федір Вовк /Волков/ (1847-1918) – український антрополог, археограф, етнограф, фольклорист, був ще й відомим публіцистом. Саме він і став упорядником женевського «Кобзаря», скромно заховавшись під псевдонімом «Сірко».
Цікава доля ще одного із видавців книжечки. А. Ляхоцький був робітником Київської «Старої громади», а, переїхавши до Женеви, опанував фах складальника, коректора і самовіддано працював у женевській друкарні. Звідки ж його прізвисько «Кузьма»? Так називала його дочка М. Драгоманова, в сім’ї якого часто через матеріальну скруту жив А. Ляхоцький. Ім’я це так до нього пристало, що і в побуті і на службі, у листуванні всі його називали тільки Кузьмою.
Важливе питання, як доставити «Кобзар» в Україну, не наражаючи на небезпеку тих, хто буде транспортувати книгу. Адже крім того, що книга українською мовою, то ще і шевченківські твори були підібрані «найкрамольніші».
Рішення було знайдено просте й винахідливе. Формат книги вибрали не випадково (8,5 х 5,5 см). Саме такий розмір мав цигарковий папір «Awadi», який користувався тоді великим попитом серед курців. При пакуванні кожну книжечку загортали в обгортку цигаркового паперу і вміщували між справжнім папером. Справу зробили так акуратно і дбайливо, що всі посилки благополучно дійшли за призначенням саме до сімнадцятих роковин смерті поета.
Зараз ця мініатюрна кишенькова книжечка вийшла факсимільним способом. Вона прикрашає експозицію музею «Кобзаря» Т. Шевченка в Черкасах.

 


Ольга Шарапа, завідуюча музеєм "Кобзаря"

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

28 березня 2024, 15:30

2024 03 28 operПід час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на відкритому серці. Проєкт реалізовуватимуть за кошти центру та обласного бюджету.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.