Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Як діяти, якщо ви розбили ртутний термометр

2020 01 30 gradusnuk

 

Ртутні термометри, до яких ми усі звикли, лежать чи не у кожного в домашній аптечці. Уявіть, що ви захворіли, йдете по нього, а бачите лише розбите скло та ртуть. Або ж ви струшували термометр перед тим, як використати його за призначенням, а він вилетів із рук та розбився.
Що робити і чи потрібно прожогом вибігати з кімнати та викликати рятувальників?
Ртуть — токсична речовина, яка окрім термометрів є і харчових продуктах. Зокрема, в морепродуктах. У маленьких дозах ртуть не становить загрози. Якщо отруєння серйозне, ви почуватиметеся погано: із симптомів виділяють виснаження, тривожність, роздратування, головний біль і підвищення температури. У тілі може бути тремор, м’язова слабкість та порушена координація, а також — проблеми із зором, слухом та мовленням.
Особливо небезпечним отруєння ртуттю є для вагітних жінок, підлітків та дітей. У останніх двох організм ще розвивається, а тому неврологічні наслідки отруєння можуть бути дуже серйозними – порушення роботи мозку, інвалідність тощо.
Тож не панікуйте й виведіть із кімнати усіх, хто не прибиратиме ртуть. Речовина починає випаровуватися при температурі +20℃, а тому можна одразу ж відкрити вікно, аби зменшити концентрацію випарів ртуті у приміщення та охолодити його. Не робіть протяг! Так ртуть пошириться кімнатою і її буде складніше збирати.
Одягніть гумові, нітрилові або латексні рукавички та обережно зберіть уламки термометра у паперовий рушник або серветку. Покладіть це у герметичний пакет із застібкою — зіп-пакет.
Огляньте усе приміщення та місце, де розбився термометр, й зберіть кульки ртуті докупи скребком або шматком картону. Ваші рухи мають бути повільними й спокійними, інакше ртуть розлетиться на ще дрібніші шматочки.
Після цього зберіть великі кульки піпеткою, вичавіть ртуть на вологий рушник й загорніть його. Покладіть у зіп-пакет та промаркуйте будь-яким чином, що всередині токсична речовина — ртуть.
Якщо у вас залишилися невеликі шматочки ртуті у шпаринках, можна спробувати скотч: відклеювати його від поверхні потрібно повільно, аби дрібне скло або ртуть встигли зачепитися. Після використання утилізуйте все, що мало прямий контакт із ртуттю аналогічно до того, як утилізовували саму ртуть та розбитий термометр.
Що ніколи не варто робити, якщо ви прибираєте ртуть?
Не пилососьте ртуть та не використовуйте віник. Так вона розпадеться на менші частинки і потрапить у повітря.
Не виливайте ртуть у водостік. Вона може потрапити у сантехніку та пошкодити її, а також — залишитися у самому водостоку та продовжувати опромінення території.
Не залишайтеся у тому ж одязі, який ви носили під час інциденту. На ньому можуть залишатися частки ртуті.
Якщо ви знайшли розбитий термометр, але не бачите ртуті поруч із ним, або ртуть знаходиться у важкодоступних місцях, варто викликати рятувальників, аби вони оглянули приміщення та виміряли рівень ртутних випарів. За потреби вони проведуть демеркуріазацію приміщення — очистять його від токсичної ртуті.
Самотужки очистити приміщення можливо, проте не бажано, адже ртуть за сприятливих для цього умов починає випаровуватися одразу, а симптоми отруєння ви помітите вперше лише за 8-24 годин після вдихання випарів.
Для того, аби запобігти усім труднощам та ризикам, що виникають через розбитий термометр, можете придбати собі електронний. Похибки у вимірюванні можуть бути незначні і це не дуже критично для визначення температури. Але так ви вбережете своє здоров’я, здоров’я своїх близьких та оселю від шкідливого впливу ртуті.


Уляна Супрун


Із допису у ФБ

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
На сесії міської ради виділили по 2 мільйони постраждалим у Гречківці

29 березня 2024, 13:25

2024 03 29 sesНа порядок денний 78-ої сесії Смілянської міської ради було винесене 131 питання.
Перше рішення, яке отримало підтримку депутатів, стосувалося дострокового припинення повноважень депутата міської ради Ярослава Березаня за його особистою заявою.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.