Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

49 років тому вбили художницю і патріотку Аллу Горську

2019 11 28 alla

 

28 листопада, у 1970 році загинула за «нез‘язосаваних обставин», за всіма ознаками, від рук КДБ - Алла Горська. Мисткиня, художниця, співорганізаторка протестів проти арештів шістдесятників у 1965-1968 років, лідерка свого покоління.
10 фактів із життя Алли, що була двигуном інтелектуального опору, талановитою художницею і, за спогадами друзів, надзвичайно світлою людиною:
1. Народилася в Ялті і до 14 років жила в Ленінграді. Виховувалася у російськомовному середовищі. Закінчуючи Київську художню школу, Алла не могла написати твір на випускному іспиті з української літератури - довелося списувати. У художній інститут Горська, як медалістка, вступила без екзаменів. На прохання батьків її звільнили від української. Втім дівчина взялася за самостійне вивчення мови.
2. Разом із Василем Симоненком та Лесем Танюком розкрила та оприлюднила інформацію про масові поховання жертв червоного терору у Биківні. Василеві Симоненку це відкриття коштувало життя. У Черкасах йому в міліції відбили нирки. 1963-го поет помер. Горській погрожували по телефону.
3. У 1964 р. була співавторкою вітража із зображенням Тараса Шевченка у Київському університеті, який міський обком Компартії наказав ректорові знищити. Тоді ж була перша спроба вигнати Аллу зі Спільки художників. Митчиня запротестувала і поїхала до Москви, відстоявши своє право лишитися у спілці. Втім за час від’їзду у Алли в квартирі встановили «прослушки».
4. Коли наприкінці 1960-х почалися арешти, їздила в табори до своїх друзів та однодумців, зокрема, до художника Опанаса Заливахи в Мордовію. На волі опікувалася родинами арештованих, надавала притулок у себе вдома.
5. 1968-го Горська підписала колективний лист-протест на ім'я керівників СРСР, у якому вимагали припинити в СРСР порушення принципів соціалістичної демократії й норм соціалістичної законності.
6. Колективний лист-протест газета «Правда» назвала «антирадянським» і вимагала від підписантів каяття. Горська не зняла свого підпису. Тоді її остаточно виключили зі Спілки художників. "Краще, - написала Алла Заливасі в зону, - бути похованим на цвинтарі людиною вбитою, ніж поза цвинтарем самогубцем-зрадником".
7. Довгий час Аллі відмовляли у роботі, спецслужби ширили чутки, що Горська очолює у Києві бандерівську терористичну групу.
8. У той складний період однодумець Алли її чоловік Віктор Зарецький починає віддалятися від дружини, вважаючи, що громадська діяльність шкодить мистецтву і родині.
9. Останні роки перед смертю Аллу викликають на допити і намагаються схилити до співпраці, але дарма.
10. 28 листопада 1970 р. рано вранці Алла Горська вийшла з дому і мала їхати у Васильків. Вона попередньо домовилась із своїм свекром, що забере швацьку машинку «Зінгер», виробництва початку століття – родинну реліквію. А вже 2 грудня 1970 року художницю знайшли мертвою з переломом основи черепа в льоху в будинку свекра Івана Зарецького, тіло якого днями раніше виявили поруч залізничної станції Фастів.

scroll back to top

Коментарі  

Григорій
-1 #1 Григорій 05.12.2019, 17:56
Герої не вмирають.... Да, мої цинічні продажні землячки? Чого прищурилися? Нічого скоро повернетеся назад в такий вам милий рюсскій мір......
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.