Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

У Черкасах родина Толкачових народила й виховує 12 дітей

2019 11 25 ditu

 

У свої 43 роки черкащанка Надія Толкачова – багатодітна мама. Вони з чоловіком Дмитром народили й виховують 12 дітей – сім хлопців і п’ять дівчат. Найменша донечка ще не навчилася вимовляти букву «р», а найстарший син вже одружився.
Про це повідомляє «Громадське».
Уперше Надія народила у 19 років. Спочатку на світ з’явилися Нікіта, Клим, Яна, Крістіна, Кіріл, Семен. А потім народилися ще Михайло, Лука, Матвій, Юстина, Аделіна та Стефанія.
Після 12 пологів Надія почувається чудово. І вважає, що будь-яка здорова жінка може виносити і народити без проблем як мінімум шестеро діток.
Виховати дитину, каже Надія, справа не з легких. Це найважча робота, яка є у світі. Найперша складність полягає в роботі над собою, адже всі якості, які ми хочемо бачити в дітях, спершу маємо виховати в собі.
Основні підвалини виховання у цій родині духовні. Тому батьки вчать дітей любити Бога, поважати один одного.
Роками батьки і діти розробляли й удосконалювали правила поведінки у сім’ї.
«Ми вдома не кричимо. Ми можемо сказати все, що хочемо, але спокійно і нормальними словами. Бо поважаємо інших, допомагаємо один одному. Кажемо «я люблю тебе», – розповідає Надія.
Праця всього життя цього черкаського подружжя – довіра в сім’ї. Надія каже, щоб ти міг говорити з підлітками і вони тобі довіряли, – треба з самого народження дитини над цим працювати.
«Якщо ти будеш люблячий, послідовний, справедливий, дотримуватимешся правил, які сам встановив, то діти дивитимуться на тебе і скопіюють», – каже Надія.
І додає, обов’язки в родині – окрема сфера. Завдання по дому чітко розподілені між мамою та дітьми. Тато переважно працює, але завжди допомагає родині вдома у вільний час. Мама намагається розподіляти обов’язки порівну, але відповідно до віку дитини. Якщо дитині три роки – вона може скласти іграшки. Старші вміють все – готувати, прибирати, прати. Всі обов’язки постійні і майже ніколи не змінюються. Якщо дитина відповідає за певну територію, наприклад, клаптик коридору, вона має двічі на тиждень його обов’язково прибрати.
«Починаємо з простого. Роздягаєшся – віднеси речі до прання чи поклади на місце. Завжди має бути прибране місце, де діти сплять та роблять уроки. У сім-вісім років ми долучаємо дітей до чергування на кухні. Треба завантажити посуд у посудомийку, повитирати столи, увечері помити підлогу, витерти підвіконня та інше. Якщо ми готуємо, я намагаюся долучати всіх дітей. Щоб вони вчилися. Даю завдання кожному по силах. Хтось може почистити дві картоплинки. Старші можуть приготувати страву», – каже Надія.
Жінка говорить, що зважає на уподобання дітей і сприяє цьому. Два сини захоплюються кулінарією. Один – з кондитеркою возиться, другий – із м’ясними стравами. А старша донька дуже любить пекти хліб. Завдяки її хобі сім’я завжди їсть домашній хліб.
Якщо діти зробили свої обов’язки, мама не навантажує їх іще чимось.
Крім виховання, домашніх обов’язків та інших побутових справ, Надія виділяє час на себе – прогулятися, походити по магазинах, піти з подругою в кав’ярню, зробити зачіску чи почитати.
Та буває, коли спокій порушується. Подружжя пережило втрату сина.
«У нашого сина була пухлина головного мозку. Тоді ми зробили все, що могли. В Америку на лікування його повезли. Але і там люди помирають. Я просила Бога дати нам сили, аби не зійти з розуму», – гірко зізнається багатодітна мама.
Тепер Надія має одне правило: жити тим, що в неї є. Адже діти виростають дуже швидко.
Черкащанка каже, що діти – це головна її кар’єра, якою вона пишається.
«Я знаю, що коли мене не стане, залишаться люди, за яких мені не соромно. Я зробила все, що змогла, аби покращити цей світ», – підсумовує Надія Толкачова, мама 12 дітей.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.