Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Щоб зупинити глобальне потепління треба висадити мільярд гектарів лісу

2019 07 12 poteplina

 

Нещодавно австралійська аналітична група Breakthrough — National Centre for Climate Restoration оголосила, що глобальне потепління може погубити людство вже до 2050 року.
Щоб хоч якось уповільнити процес глобального підвищення температури, людям необхідно посадити на Землі мільярд гектарів лісу, але чи вистачить на планеті місця для такого зростання кількості дерев?
Дослідники зі Швейцарської вищої технічної школи Цюріха впевнені, що вистачить. Адже на планеті є 900 мільйонів гектарів вільного місця, що можна порівняти з площею США, інформує «Навколо нас».
Щоб виявити кількість вільного місця для посадки дерев, вчені використовували фотографії з картографічного сервісу Google Earth. Їм вдалося зібрати величезну колекцію з 78 744 знімків, кожен з яких зачіпає площу, рівну 0,5 гектарів. Кожна з цих територій була оцінена на густоту рослинності: пустельні місцевості відповідали нулю відсоткам, а тропічні ліси відзначалися сотнями відсотків.
Розрахунки показали, що найбільшу кількість дерев можна посадити в шести країнах: Росії, США, Канаді, Бразилії, Австралії та Китаї.
Дослідники вважають, що посадивши ліс розміром з один великий континент, людство може нейтралізувати 205 мільярдів тонн вуглецю, тоді як з 1901 року людство виробило 380 мільярдів тонн. При цьому дослідники визнають, що якщо люди зараз не обмежать кількість викидів, толку від величезного лісу практично не буде — брудного повітря все одно буде більше, ніж чистого.
Наше дослідження ясно показує, що відновлення лісів є найкращим і найдоступнішим на сьогоднішній день рішенням для боротьби з кліматичними змінами. Але ми повинні діяти швидко, оскільки новим лісам будуть потрібні десятиліття, щоб дозріти і почати очищати повітря, — оголосив Томас Краутер, співавтор дослідження.
Деякі вчені не згодні з результатами дослідження, і вважають їх занадто оптимістичними. Наприклад, професор Саймон Льюїс з Університетського коледжу Лондона вважає, що висновки дослідників зі Швейцарської вищої технічної школи Цюріха не підтверджені ні попередніми дослідженнями, ні кліматичними моделями.
Частина дослідників сумніваються, що дерева можуть ефективно виділяти кисень — через підвищення температури повітря, рослини стали гірше справлятися зі своїм завданням. Також відомо, що часом у забрудненні повітря винні самі дерева, тому що іноді вони виділяють метан та інші шкідливі речовини.
У деяких випадках посадка дерев зовсім протипоказана — в Сибіру з глобальним потеплінням найкраще справляється товстий шар снігу, що відображає сонячне тепло. Якщо цю територію покрити рослинністю, ефективність снігу сильно знизиться.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Районна поліція знайшла неповнолітню Марію Кононенко

29 березня 2024, 09:29

2024 03 29 znaishliПравоохоронці розшукали малолітню Кононенко Марію, яка зникла у Черкасах.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.