Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Економіка

Хронологія спецоперації “Вагнерівці”: жива історія в документах, відео та свідченнях учасників. ЧАСТИНА 1

2020 09 23 vagnerivczi

 

Розслідування подій російсько-української війни почалося ще 31 травня 2014 року. Тоді Служба безпеки України зареєструвала кримінальне провадження №42014000000000457. У цій справі спецслужби зібрали тисячі доказів участі Росії у створенні терористичної організації, а також в плануванні, підготовці та веденні агресивної війни проти України.
Слідчі роками накопичують тонни документів, десятки тисяч аудіозаписів телефонних перемовин, відео, фото й показів свідків про злочини бойовиків та російських військових.
Але недостатньо просто документувати злочини окупантів і терористів. Для відновлення справедливості їх потрібно затримати й судити в Україні. Попри те, що вони перебувають на окупованих територіях або за кордоном.
Що робити, якщо терористи добровільно не їдуть на контрольовану Україною територію? За логікою спецслужб, їх можна банально виманити військовою хитрістю.
Тож сама ідея цієї операції не була якоюсь неймовірною. Хоча розмах її справді вражає.
“Новинарня” реконструювала хронологію “вагнерівської” спецоперації – з документами, свідченнями учасників та іншими доказами для невіруючих.


Ідея операції


“Викрадення людей із територій чужих країн – це дуже проста і буденна операція, – пояснює досвідчений учасник антитерористичних операцій СБ України Сергій. – Зазвичай її проводять військові розвідники, але інші фахівці також цим не гребують”.
Із відомих реалізацій можна назвати, наприклад, операції із затримання бразильського найманця “ДНР/ЛНР” Лусваргі та донбасівця Цемаха, колишнього командира ППО бойовиків та цінного свідка у справі збитого “Боїнга”.
Влітку 2019 року оперативні співробітники Головного розвідувального управління Міністерства оборони України запропонували керівництву зухвалий план одночасного викрадення кількох десятків терористів, які були задіяні у наймасштабніших терактах на території України з моменту російської інтервенції.
Тепер ми називаємо цю спецоперацію “вагнерівською” – бо левова частка завербованих військових злочинців входили до приватної військової компанії “Вагнера”.
Простими словами, говоримо “вагнерівці” – маємо на увазі росіян, які отримували гроші за вбивства та санкціоновані Кремлем теракти і бойові дії на території іноземних держав.
Ідея виманити чи викрасти не одного, а багатьох злочинців одномоментно, раніше в Україні не реалізовувалася. У випадку успішного проведення такої спецоперації українські спецслужби вбили б одночасно кількох зайців: і отримали б світове визнання, і притягнули б злочинців до відповідальності, і поповнили б “фонд” заручників для обміну наших громадян, які перебувають у російському полоні. Тож керівництво ГРУ МО вирішило ризикнути та дало операм “зелене світло”.
За пів року українські розвідники виконали колосальну роботу, опрацювавши тисячі документів та по крихтах зібравши інформацію про конкретних терористів.
“Нас цікавили ті російські військові, чиї дії призвели до великої кількість жертв, – пояснює принцип відбору злочинців куратор “вагнерівської” спецоперації. – Зокрема, люди, які збивали наші військові літаки.
ДОКАЗІВ У НАС БУЛО ДОСТАТНЬО, АДЖЕ ТЕРОРИСТИ НАСТІЛЬКИ ТУПІ, ЩО САМІ СЕБЕ ЗАДОКУМЕНТУВАЛИ НА БАГАТЬОХ ВІДЕО ТА ФОТО і викладали їх у соцмережах.
Ми підкріплювали ці дані агентурною інформацією, показами свідків та розшифровками перехоплених телефонних розмов”.
Сформувавши список потенційних об’єктів спецоперації, українські розвідники перейшли до активної фази – вербування терористів .


Приманка – $5000


“Сотні “вагнерівців” місяцями сидять удома без роботи. Грошовитих замовлень не так уже й багато, – пояснює куратор спецоперації. – Тому виманити їх із Росії можна було, запропонувавши військовий контракт у країні, де реально є гарячі точки”.

 

2020 09 23 vagnerivczi1

 

Схопити завербованих терористів вирішили на півдорозі з Москви до Венесуели – під час спеціально спровокованої екстреної посадки літака з пасажирами в аеропорту “Бориспіль”, поруч із Києвом.
Задум українських спецслужб, за словами куратора, полягав у тому, щоб:
1. підробити телефонні номери та електронні адреси реальних компаній, від імені яких представлялися українські агенти, розповідаючи про працевлаштування у Венесуелі;
2. переконливо вести діалоги з “вагнерівцями” від імені “рекрутера” – досвідченного військового командира (щосили імітуючи російський акцент, у чому “рекрутер” навіть трішки перестарався);
3. організувати роботу своїх агентів, які зустрічали “вагнерівців” на території Білорусі і вирішували логістичні питання у дорозі;
4. скласти план екстреного приземлення пасажирського літака на українській території, проконсультувавшись із реальними пілотами;
5. вивести злочинців із літака і надягти на них наручники в аеропорту “Бориспіль”.

 

 

Українські розвідники залегендувалися під менеджерів російської компанії ПАТ “НК “Роснефть”, які начебто шукають контрактників для охорони нафтових свердловин у Венесуелі.
Обіцяючи зарплату 5000 доларів на місяць, “роботодавці” ставили кваліфікаційні вимоги до майбутніх охоронців: участь у військових діях та бойовий досвід.
Щоб підтвердити свою профпридатність, кандидати не лише проходили співбесіду по телефону, а й надсилали пакет документів в електронному вигляді: паспорти, військові квитки, фото нагород, медичні книжки, автобіографію із банківськими реквізитами та іменами всіх родичів тощо.

 

 

Увесь процес вербування документувався.

 

 

2020 09 23 vagnerivczi2

 

Одним із перших українські розвідники завербували Артема Міляєва, позивний “Шаман”.
“На початку потрібно було знайти людину, яка має досвід в організації подібних відряджень по військовому контракту, – розповідає куратор “вагнерівської” спецоперації. – На цю роль підійшов Артем Міляєв. У нього велике портфоліо, чудові організаторські здібності та широкі зв’язки у мілітарних колах”.

 

2020 09 23 vagnerivczi3

2020 09 23 vagnerivczi4


Дзвінку від імені фейкового “співробітника ФСБ” він дуже зрадів.
“Ребята, вы попали в точку! У меня всюду есть люди, меня все знают”, – переповідає куратор.
Як організатор, Шаман отримував винагороду за свої старання. Його гонорар – частина офіційних витрат української державної скарбниці на “вагнерівську” спецоперацію.

 

2020 09 23 vagnerivczi5

 

2020 09 23 vagnerivczi6

 

І Артем Міляєв, і ще 46 “вагнерівців”, завербованих українськими спецслужбами, згодом стали підозрюваними у тій самій великій кримінальній справі №42014000000000457.
“Слідчі такі справи умовно називають “вічними” – бо така справа контррозвідувального пошуку ведеться постійно і не закривається, – пояснює співробітник Головного слідчого управління СБУ Андрій. – Щоб притягнути до відповідальності певних фігурантів, із кримінального провадження потім виокремлюється відповідний епізод. В ЄРДР вноситься окреме кримінальне провадження, яке і передається до суду”.

 

2020 09 23 vagnerivczi7

 

2020 09 23 vagnerivczi8

 

“Найскладніше в цій спецоперації – уникати зустрічі з кандидатами на роботу. Співбесіди, вербовка – усе відбувалося по телефону або в електронній переписці. А вони хотіли побачити роботодавців на власні очі, бо так спокійніше. Ми ж пояснювали, що це неможливо, бо ми знаходимося у Венесуелі. Або призначали зустрічі, наприклад, у Санкт-Петербурзі, але потім відміняли їх, бо “у нас тут срочное дело нарисовалось, сам понимаешь…”, – переказує куратор.

 

2020 09 23 vagnerivczi9

 

2020 09 23 vagnerivczi10

 

2020 09 23 vagnerivczi11

 

2020 09 23 vagnerivczi12

“Вагнерівці” в легенду українських спецслужбістів таки повірили.
Отримавши авіаквитки, вони сіли на автобус у Москві й рушили до Білорусі – в аеропорт “Мінськ”, щоб звідти полетіти до Венесуели з пересадкою у Стамбулі.


Злочини “вагнерівців”


Основні кримінальні статті, за якими Генпрокуратура оголошувала підозру “вагнерівцям” – це організація та участь в терористичному акті, сприяння діяльності незаконного формування та вбивство групи осіб.
Масштабні злочини з великою кількістю жертв “вагнерівці” вчиняли не голими руками.
Майже всі завербовані українськими спецслужбами “вагнерівці” – артилеристи. Половина з них – оператори ПЗРК “Ігла-Супер” – переносного зенітно-ракетного комплексу протиповітряної оборони, що використовується в наступальній схемі та знищує повітряні цілі на робочій дистанції 200-2000 метрів.

 

2020 09 23 vagnerivczi13

 

Лише в першому півріччі 2014 року з таких переносних зенітно-ракетних комплексів російські військові на Донбасі збили 11 українських літаків і 10 гелікоптерів.
Наприклад, 14 червня 2014 року близько 01:10 терористи збили установкою “Ігла-Супер” український військовий літак Іл-76МД №76777. Внаслідок аварії загинули 49 осіб – 9 членів екіпажу і 40 військовослужбовців на борту.

 

2020 09 23 vagnerivczi14

 

Наказ збити літак “за порушення повітряного простору республіки” віддавав тодішній ватажок терористичної організації “ЛНР” Валерій Болотов.
Втім, йому вдалося уникнути українського правосуддя. Терорист пішов у відставку і переїхав до Москви. Де згодом помер від серцевого нападу.
Натомість на гачку українських спецслужб у рамках “вагнерівської” спецоперації опинився Денис Харитонов, який виконав наказ Валерія Болотова. Цей самий терорист улітку 2014-го знищив також два українських літаки Су-25.
Саме за ці злочини президент Російської Федерації вручив йому медаль “За заслуги перед Отечеством”.

 

2020 09 23 vagnerivczi15

 

“За даними радіорозвідки, двоє завербованих нами “вагнерівців” – Денис Харитонов та Сергій Щербаков – знаходилися на відстані близько ста метрів від місця, звідки російський “Бук” вистрілив у малазійський “Боїнг” 17 липня 2014 року, – пояснює куратор спецоперації. – Навряд чи вони там просто прогулювалися в той час. У разі захоплення Щербаков та Харитонов могли стати цінними свідками причетності Російської Федерації до збиття цього літака”.

 

2020 09 23 vagnerivczi16

 

“Із 2015-го по 2019 рік я очолював Об’єднаний комітет розвідки України, – розповідає ексголова РНБОУ Олександр Турчинов. До 7 червня 2014 року він виконував обов’язки президента України. – Одне із завдань, які ми ставили нашим розвідникам – це захоплення і доставка в Україну тих російських злочинців, які причетні до збиття військових літаків та цивільного “Боїнга” MH17, який приніс смерть 298 пасажирам”.
Наші спецслужби були дуже близькі до захоплнення цих терористів.
Але позаяк спецоперація була зірвана, тепер цим злочинцям “світять” тільки заочні вироки суду.


Кожен крок – задокументований


Юрій Луценко обіймав посаду генерального прокурора України до 29 серпня 2019 року і застав період, коли спецоперація “Вагнерівці” лише набирала обороти. На противагу керівництву Головного управління розвідки Міноборони, Служби безпеки України та офісу президента, які заперечують факт проведення “вагнерівської” спецоперації, Луценко публічно заявив: “Як ексгенпрокурор я знаю, що це була спецоперація українських спецслужб”.
І це не лише слова. Адже спецоперація, яка тривала понад рік, залишила сліди у вигляді тисяч сторінок документів у ГУР МОУ, СБУ, Генпрокуратурі, суді та офісі президента.
АДЖЕ КОЖЕН КРОК, ЗРОБЛЕНИЙ РОЗВІДНИКАМИ ТА СЛІДЧИМИ В ХОДІ ОПЕРАЦІЇ, ЗАПИСУЄТЬСЯ.
“Якщо йдеться про терориста, який знаходиться поза полем досяжності українських спецслужб – на тимчасово окупованих територіях або на території інших держав, то використовується закон про зовнішню розвідку та закон про контррозвідувальну діяльність. Заводиться спеціальна оперативно-розшукова справа, за якою проводяться установочні дані на ймовірних терористів”, – пояснює Юрій Луценко юридичну сторону процесу спецоперації.
Отримавши ці установочні дані, СБУ порушує оперативно-розшукову справу – керуючись тим же законом про оперативно-розшукову діяльність. І в рамках цієї справи отримує докази причетності осіб до конкретних злочинів.

 

2020 09 23 vagnerivczi17

 

2020 09 23 vagnerivczi18

 

Якщо оперативники здобувають достатньо доказів причетності військових до терористичної діяльності, їхній керівник звертається до слідства, до суду – і розсекречує матеріали оперативно-розшукової справи. Після цього інформація переходить у матеріали кримінального провадження, а потім – у Генеральну прокуратуру для підготовки підозри.
Весь цей алгоритм у роботі українських спецслужб було дотримано і в справі спецоперації “Вагнерівці”.

 

2020 09 23 vagnerivczi19

 

2020 09 23 vagnerivczi20


“На етапі збору інформації та активної фази вербовки “вагнерівців” роботу виконувало Головне управління розвідки Міноборони, – розповідає куратор спецоперації. – Щоб легалізувати зібрані матеріали, на фінальній стадії до спецоперації долучилася Служба безпеки України. Департамент контррозвідки та Департамент оперативно-технічних заходів СБУ “легалізовували” матеріали, які зібрали оперативники, та знімали гриф “цілком таємно”. Головне слідче управління СБУ готувало підозри і передавало їх до суду. Служба оформляла матеріали справи проти російських військових злочинців, щоб отримати ухвалу про затримання підозрюваних “вагнерівців”.

Деякі документи були підписані за кілька днів до “зливу” спецоперації.
Наприклад, ось так 13 липня 2020 року роль Шамана у вербовці “вагнерівців” на роботу у Венесуелі описує Служба безпеки України:
“В 2019-2020-х роках було встановлено, що на території РФ було створено збройне формування “МАР”,
яка вербує осіб для участі в бойових діях на території Сирійської Арабської Республіки, Боліварської Республіки Венесуела.
Встановлено, що вербування проводить представник “МАР” Сергій Петрович, який є громадянином Російської Федерації, Міляєв Артем Вікторович, який безпосередньо веде переговори з найманцями та планує в подальшому очолити групу під час участі в бойових діях”, – пише начальник 5-го управління Департаменту контррозвідки СБУ Олександр Поклад своєму колезі, в.о. голови Головного слідчого управління СБУ Андрію Швецю.

 

2020 09 23 vagnerivczi21

 

СБУ вже кілька років збирала “повну штатку” на ПВК “Вагнера” в різних її проявах – як на Донбасі, так і в Сирії та інших гарячих точках, тож мала у своєму розпорядженні анкетні кількох десятків “вагнерівців”, які були підібрані для відправки “для участі в бойових діях”. Ця інформація ледь вмістилася на 569 аркушах.
“Відповідно до клопотання заступника генпрокурора Мамедова Г.А. про розсекречування матеріальних носіїв секретної інформації щодо проведення негласних слідчих дій в рамках кримінального провадження №42014000000000457 від 31 травня 2014 року направляємо вам розсекречені матеріали НСРД з метою використання їх у рамках досудового розслідування”, – написав головний контррозвідник керівнику ГСУ СБУ.

 

2020 09 23 vagnerivczi22

 

Як і передбачає закон, СБУ задокументувала процес огляду дисків та розшифровки аудіозаписів. А після цього – долучила їх у вигляді доказів до матеріалів кримінального провадження.
Повідомлення про підозру “вагнерівцям” слідчі оформляли вночі 29 липня – напередодні затримання, бо за законом, письмове повідомлення про підозру вручається в день його складення.

 

2020 09 23 vagnerivczi23

 

2020 09 23 vagnerivczi24

 

Залишалася дрібничка – вручити ці підозри особисто в руки терористам.

 

 

Джерело: "Новинарня"

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Система безоплатної правничої допомоги шукає волонтерів та параюристів

29 березня 2024, 12:29

2024 03 29 volontЯкщо ви прагнете допомагати вразливим категоріям населення і маєте трохи вільного часу, запрошують приєднатися до проєкту «Волонтер БПД»


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.