Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Економіка

Леонід Грушевий

Грушевиймедіа-редактор


Про "Оризон"


Я був очевидцем, як цей велетенський завод будувався.
Ще пам'ятаю пусті поля, які були на цьому місці на околицях Сміли.
Колись на ньому працював і мій батько. Але не сказати, що маю велику ностальгію про цей завод. Місто від нього начебто виграло - нові мікрорайони, новий статус і таке інше, але щось в моєму пасторальному дитинстві зламалось. Моя мала Батьківщина змінилась у мене на очах і не в кращий бік: зникло багато милих оком природних краєвидів, помітно погіршилась екологія, і хоча збільшилось населення, але й збільшилась його русифікація.
Цей завод був одним з типових радянських проектів економічної гігантоманії, але й одночасно проектів соціальних, націлених на перемішування народів, на посилену русифікацію України. Мені, підлітку, вже тоді, наприкінці 70-х, якимось незрозумілим чином була очевидна його непотрібність ні економіці регіону, ні навіть всьому СРСР. Коли Союз рухнув, я так і подумав, що саме такі безглузді гіганти його й підкосили. В тому числі.
Про продукцію заводу казали, що вона засекречена, що це щось пов'язане з ракетною технікою. Задля виправдання свого існування завод пробував було випускати й мирну продукцію - телевізори, але слави марка "Оризон" так і не здобула. Звісно, майно є майно, і воно повинно працювати, незалежно від походження. Тож, добре, що не все там поросло бур'яном врівень з дахами. Але щоб оживити це підприємство, потрібне таке масштабне фінансування, яке Україна сьогодні не може собі дозволити. Хіба що... відродити його саме як завод ВПК. Щоб компенсувати виробничі втрати на Донбасі.
Сьогодні країна потребує налогодження виробництва сучасної стрілецької зброї, набоїв до неї, протитанкових та протиповітряних ракет, бронів та засобів радіо-електронної боротьби. Один цей смілянський завод має стільки цехів та виробничої площі, що запросто міг би вмістити всі ці виробництва одночасно. Ще й танковий завод би там помістився.

 

(із допису на своїй сторінці у Фейсбуці)

scroll back to top

Коментарі  

Тимофей
0 #1 Тимофей 26.09.2017, 19:36
Леня, ну зачем строить танки? Мелковато, ты же мряк, надо будуваты авианосцы, тем более , что на РПЗ был ОНА ( отдел навигационной аппаратуры) производили блоки для ПЛАРБ (очень секретно). Главное, что в Смеле (вернее около нее ) 6mu6ещё остались такие специалисты как ты, морячок...
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

28 березня 2024, 13:25

2024 03 28 soborЗа позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність об’єкт культурної спадщини національного значення – Успенський (Георгіївський) собор ХІІ століття.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.