Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Економіка

Остап ДРОЗДОВ

 

журналіст


Про те, що ми –Європа, а не ватна прокладка між нею і росією


–Навіть попри те, що заявка в НАТО більше скидається на хайп-імпровіз одного дня (в пошуках дзеркального контр-ходу на анексію 4 областей) – я хочу говорити про інше. Про історичність цього факту.
Незалежно від термінів і ймовірності реалізації – сам факт ініціяції вступу в НАТО ставить крапку (бажано срібний хрест Ван Хелсінга) в темі буферності. 25 років доктрина серединності, пограничності, стиковості України втовкмачувалася в голови співгромадян і культивувалася олігархатом, який грабував країну якраз завдяки її неперебуванню в Європі.
Кільком поколінням у свідомість упихувалася геополітична фейк-ідеологема про те, що Україна – це ватна прокладка між великою росією й чужою Європою. А де є ватні прокладки, там рано чи пізно кровитиме.
Багатовекторність я вважаю найшкідливішою догмою, яка надовго зупинила розвиток модерної України й перетворила її в сіру зону вати. Російсько-кучмівський наратив, підігрітий газо-рублями, про серединність і пограниччя викинув Україну за борт європейської цивілізації. На догоду кремлю й нашим олігархам Україна не мислила себе східним кордоном Європи. Нам казали, що ми ні риба ні м’ясо, а якийсь міфічний стик заходу й сходу, такий собі недозахід-недосхід.
Тепер, коли Україна формально заявилася на вступ і в ЄС, і в НАТО – ставимо жирний хрест на темі буферності. Закривається цілий гештальт розвилки. Із багатовекторністю покінчено.
Країна, яка офіційно подалася в ЄС і НАТО, апріорі не може бути пост-радянською чи злегка ватною. Це оксюморон, це абсурдна квадратура кола. Якщо ми кандидуєм у ЄС і НАТО – ми західна, прозахідна держава. Всі свої радянські звички, парадигми, моделі треба запхати в одно місце.
Це - нове світоглядне завдання, яке перед собою й суспільством влада свідомо чи на абум, але поставила.

Із допису у ФБ

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.