Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Економіка

Микола Щербаков

Sherbakovв.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Смілянському районі


Про африканську чуму свиней


У зв’язку з тим, що у сусідньому Шполянському районі знайдено трупи свиней, вагою понад 100 кг, і підтверджено експертизою діагноз – африканська чума свиней, відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Смілянській РДА. Комісія затвердила «План заходів по недопущенню поширення захворювання африканською чумою свиней в адміністративних межах Пастирської та Макіївської сільських рад. Наразі сформовано дві групи спеціалістів Смілянської районної державної лікарні ветеринарної медицини для проведення переобліку наявного поголів’я свиней в господарствах, незалежно від форм власності, та забезпечення контролю за клінічним станом свиней в цих господарствах. Також активно проводиться санітарно-освітня робота серед населення.
Хочу наголосити, що африканська чума свиней – це вірусна хвороба , яка перебігає гостро, хронічно й безсимптомно. Характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків. На щастя, люди цією хворобою не хворіють.
Збудником АЧС є вірус, стійкий до широкого діапазону температур. У трупах свиней він зберігається до десяти тижнів, у мясі від хворих тварин –до 155 днів, у копченій шинці –до 5 місяців, у гною – до 3 місяців.
Хворі свині виділяють вірус АЧС з сечею, фекаліями, виділенням з носа, очей .Загибель тварин при зараженні АЧС становить 100% ! Засобів профілактики та лікування хвороби не існує!
Від зараження до перших клінічних ознак хвороби може пройти від 3 до 15 діб. При гострому перебігу хвороби можлива раптова, або протягом 1-5 днів, загибель тварин. Симтоми хвориби – підвищення температури тіла до 42С, прискорене дихання та почервоніння шкіри на вухах, кінцівках, в області підгрудка та живота. Крім того, може бути діарея з домішками крові, кашель, кров’янисті виділення з носа, судоми та параліч кінцівок. Здорові свині заражаються при контакті з хворими тваринами або їх трупами, а також через корми (особливо харчові відходи, що містять залишки продуктів забою заражених свиней), воду, предмети догляду, транспортні засоби, забруднені виділеннями хворих тварин.
З метою запобігання занесення вірусу АЧС в приватні господарства категорично забороняється згодовувати свиням необроблені харчові відходи, отримані з закладів громадського харчування, залишків мясної сировини, отриманої від диких кабанів.
Становлять небезпеку і корми та комбікорми невідомого походження, без супровідних ветеринарних документів, придбані у невстановлених місцях або у невідомих осіб. Відомі випадки зараження свиней після згодовування їм кукурудзи, що залишилась на полях після збору урожаю.
Також забороняється підходити в лісі до трупів диких тварин. Обов’язково повідомляйте про такі небезпечні знахідки в державну службу ветеринарної медицини.
З метою запобігання занесенню вірусу АЧС в приватні господарства необхідно утримувати свиней в закритих та ізольованих приміщеннях і не допускати контакту з іншими тваринами, проводити щоденний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання, регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень у яких утримуються свині. Обслуговування тварин проводити лише у змінному одязі, при цьому використовувати окремі засоби догляду та інвентар. Постійно вести боротьбу з гризунами.
Не допускати відвідування домогосподарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів. Забій тварин проводити лише після клінічного огляду спеціалістом ветеринарної медицини, реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи. Не купувати мясні продукти на стихійних ринках. Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині. Обовязково забезпечувати доступ представників районної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та необхідних ветеринарно-санітарних заходів. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, а також продукти забою та переробки, непридатні для споживання людиною, обов’язково утилізовувати у спеціально визначених для цього місцях. Не переробляти трупи свиней та туші вимушено забитих свиней. Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких водяться дикі кабани. При виявленні клінічних ознак захворювання, при виникненні підозри на захворювання, при загибелі свиней негайно звертатись до представників Смілянської районної державної служби ветеринарної медицини за номером телефону: 4-21-57.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.