Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Осінь почалася: у теплі краї з нашого регіону відлітають білі лелеки

 

 

Осіння міграція білого лелеки вже йде повним ходом.
Про це повідомляє Віталій Гріщенко, заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника.
За його словами, бузьки прилетіли весною пізніше, ніж зазвичай. Пізніше почали гніздитися, пізніше пташенята вилітали з гнізд. Здавалося б, і відлітати повинні пізніше.
«Насправді, приліт і відліт між собою ніяк не повʼязані, що лелеки нам вчергове і продемонстрували. Осіння міграція почалася рано, хоч і в межах норми. Перші пролітні зграї бачили 28 липня у Львові та на півночі Сумщини. В останні дні липня їх відмітили в Тернопільській та Рівненській областях. А з початку серпня проліт лелек пішов уже по всій Україні – від Львівської області до Донецько», – розповідає пан Віталій.
Він каже, що спочатку зграї невеликі, як правило, до кількох десятків птахів, але в серпні вже можна зустріти й великі скупчення до тисячі лелек і більше. Вночі ці птахи не літають, зупиняючись на ночівлю у зручних місцях. Можуть влаштовуватися на деревах, будівлях, стовпах тощо. Іноді трапляються цілі шеренги чорногузів, що сидять на кожному стовпі вздовж дороги.
«Коли люди бачать лелечу зграю, яка кружляє в них над головою, відлітаючи на південь, їх охоплює лірика і смуток, що сприяє потоку фантазії. Науковцям теж не чужий поетичний погляд на природу, але в даному разі елементарні знання та логіка говорять, що все значно простіше і прозаїчніше», – зазначає Віталій Гріщенко.
Лелеки, пояснює він, що кружляють над селом чи містом, ні з ким не прощаються, бо птахів якось не обходять людські емоції та ритуали. У них своїх проблем вистачає. Вони не навчають молодь літати, не запамʼятовують місцевість.
«Що ж вони роблять? Набирають висоту у висхідних потоках повітря. Білий лелека – птах із ширяючим типом польоту. Він може тривалий час ковзати в повітрі, мов планер, не махаючи крилами. Для цього важливо вчасно набрати висоту, спіймавши зручний висхідний потік», – уточнює пан Віталій.
І додає, це можуть бути потоки повітря, що піднімаються від нагрітої сонцем поверхні, так звані терміки. Ось тут наші поля, особливо рілля, асфальт, будівлі стають птахам у пригоді. Все це в сонячний день добре нагрівається, утворюючи потужні висхідні потоки. Хто ще не забув шкільний курс фізики – це називається конвекцією. Інший варіант – потоки обтікання. Вони виникають, коли вітер наштовхується на якусь велику перепону, і потік повітря піднімається вгору, огинаючи її. Це можуть бути пагорби, щільна стіна лісу, скупчення висотних будинків. Тому не дивуйтеся, коли бачите лелек над містом.
«Лелеки можуть літати й активним польотом, махаючи крилами, але це вимагає значно більших затрат енергії. Летіти так на великі відстані "не економно". Саме завдяки такому типу польоту білі лелеки не "ходять строєм", тобто не літають. Не тому, що вони такі затяті індивідуалісти, просто в тому нема ніякого сенсу», – каже пан Віталій.
І пояснює, птахи вишиковуються певним порядком, знову ж таки, для економії сил. Той, хто летить попереду, бере на себе частину опору повітря. Птаху, що летить за ним, трохи легше. Аеродинаміка. Так летять, наприклад, журавлі та гуси. Але не лелеки.
«Тому, коли чуєте чи читаєте, що хтось бачив клин лелек, знайте – бачила людина не лелек. Чому так? А тому, що зловити зручний висхідний потік значно легше "в індивідуальному порядку". І ефективніше його використати, набираючи висоту. Через те зграї білих лелек зазвичай розкидані, не мають чіткого устрою. Хіба що вишикується невелика група птахів, що летить активним польотом. Але кружляти так лелеки не будуть ніколи. Та й ніхто інший, журавлі теж можуть кружляючи набирати висоту, при цьому зграя втрачає стрій, – підсумовує Віталій Гріщенко.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

28 березня 2024, 13:25

2024 03 28 soborЗа позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність об’єкт культурної спадщини національного значення – Успенський (Георгіївський) собор ХІІ століття.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.