Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Українській національній валюті 25 років

З почуттям гордості зазначаємо, що на аверсі 5-гривневої банкноти подано портрет гетьмана Богдана Хмельницького, на реверсі -церкви Святого Пророка Іллі в Суботові, що стала його усипальницею.

 


Це можна вважати безперечним доказом того, що храм є візитівкою не лише Чигиринського краю та нашої Черкащини, а й козацької України, адже недарма його виділено з-поміж чисельних святинь вітчизняного зодчества для зображення на національній грошовій одиниці – 5-гривневій купюрі.
Чи не знаковою подією є обставини, що в процесі розробки ескізів майбутньої національної валюти першою було створено саме купюру номіналом в 5 гривень?! Назвати це випадковістю не можна, адже саме Богдан Хмельницький є творцем першої незалежної української держави, і саме це надихнуло талановитого художника Василя Лопату розпочати відповідальну місію зі створення моделі національної гривні із зображення гетьмана та фундованого ним храму.
Хоча задум художника було втілено в життя ще 1992 році, офіційним днем народження гривні вважається 2 вересня 1996 року, коли гривня була введена в обіг як єдиний платіжний засіб на території України.
Від часу створення 5-гривнева купюра, як і купюри інших номіналів, дещо змінила свій дизайн, проте первісну ідею її автора Василя Лопати було збережено.
Дизайн найбільш поширеної серед населення краю банкноти став предметом особливої його гордості.
Приваблює і пошановувачів історії з різних куточків України, близького і далекого зарубіжжя. Особливе захоплення викликає в гостей із загостреним почуттям патріотизму. Часто навіть знайомство зі старожитностями Суботова з ініціативи самих гостей розпочинається з розгляду 5-гривневої купюри та порівняння її з автентичною пам’яткою.
Як відомо, наразі триває процес заміни паперових банкнот металевими монетами. Незабаром і 5-гривнева купюра буде вилучена з обігу. На монеті відповідного номіналу, на превеликий жаль, зображення храму не викарбуване.
Як не прикро, але доводиться спостерігати невпинний процес помирання славетної банкноти: все рідше стали потрапляти нам до рук старенькі паперові банкноти. Пройде зовсім небагато часу, і ми зможемо побачити лише їх зображення.

 

Надія Кукса, завідувачка відділу “Суботів” Національного історико-культурного заповідника “Чигирин”

Із допису у ФБ

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
На сесії міської ради виділили по 2 мільйони постраждалим у Гречківці

29 березня 2024, 13:25

2024 03 29 sesНа порядок денний 78-ої сесії Смілянської міської ради було винесене 131 питання.
Перше рішення, яке отримало підтримку депутатів, стосувалося дострокового припинення повноважень депутата міської ради Ярослава Березаня за його особистою заявою.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.