Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

National Geographic визнало існування п'ятого океану

 

Наукові суперечки, які велися протягом десятиліть, нарешті закінчені. Тепер Південний океан відзначатимуть на картах і інфографіках від National Geographic.

National Geographic випускає карти з 1915 року, і на них нанесено тільки чотири океани: Атлантичний, Тихий, Індійський і Північний Льодовитий. З цього року - починаючи з 8 червня, Всесвітнього дня океанів - картографи National Geographic визнали і п'ятий, Південний океан. Про це повідомляє Meteoprog з посиланням на National Geographic.

 

 

«Південний океан давно визнаний вченими, але оскільки на міжнародному рівні відповідної угоди не було, ми не визнавали його офіційно», - сказав географ Національного географічного товариства Алекс Тейт.

Протягом багатьох років фахівці обговорювали, чи мають води навколо Антарктиди унікальні характеристики, щоб заслужити свою власну назву, або це просто холодне продовження сусідніх океанів. Тейт характеризує ці дискусії як «свого роду географічне занудство».

Що стосується морських назв, National Geographic орієнтується на Міжнародну гідрографічну організацію (МГО). Ще в 1937 році МГО визнала Південний океан, але в 1953 році скасувала це рішення під тиском наукової спільноти, яка не могла прийти до єдиної думки.

Рада з географічних назв США використовує цю назву з 1999 року, а в лютому 2021 року NOAA офіційно визнало Південний океан окремим регіоном. У свою чергу Комітет з картографічної політики National Geographic спостерігав, як зростає частота використання терміна з боку вчених і преси.

 

 

До Південного океану належить більшість вод, що оточують Антарктиду до 60 градусів південної широти, за винятком протоки Дрейка і моря Скоша. У той час як інші океани визначаються континентами, які їх захищають, Південний океан визначається антарктичною циркумполярною течією. З'явившись приблизно 34 мільйони років тому, коли Антарктида відокремилася від Південної Америки, вона забезпечила безперешкодний потік води в цій частині нашої планети.

Визнання узгоджується з ініціативою Товариства зі збереження Світового океану, дозволяючи сфокусуватися на регіоні, який має особливу потребу в природоохоронних заходах. В даний час вчені вивчають, як зміна клімату впливає на Південний океан і Антарктиду.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Опалювальний період у Смілі завершується

29 березня 2024, 11:30

2024 03 29 sezonНа черговому засіданні виконавчого комітету вони прийняли рішення про офіційне завершення опалювального періоду 2023-2024 років 31 березня.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.