Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Скільки дельфінів живе у Чорному морі? Результати дослідження

 

У водах Чорного та Азовського морів мешкає три види дельфінів – афаліна, білобочка та морська свиня. Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.
У ХХ столітті через промисловий вилов їх кількість зменшилась щонайменше в п’ять разів. !Сьогодні вони охороняються Червоною книгою України та міжнародними конвенціями.

Вперше в історії науки у Чорному та Середземному морях одночасно дослідили чисельність та поширення дельфінів. Два роки 100 науковців, 10 літаків та 6 суден обстежували чорноморсько-середземноморські простори. Науковці дослідили 60 % території Чорного моря та 77 % Середземного.

І ось нарешті результати!

У Середземному морі живе понад 600 тисяч дельфінів. У Чорному - щонайменше 253 тисячі. Серед них:

- 119 000 звичайних дельфінів, або білобочок;
- 94 000 морських свиней - найменших за розмірами китоподібних. Після поправок на видимість (їх найскладніше побачити) остаточна цифра може збільшитись майже втричі;
- 42 000 дельфінів-афалін. Афаліни виявилися найбільш вразливими внаслідок свого способу життя. Адже зазвичай живуть малими групами, повільно ростуть, народжують дитинчат лише раз на два або три роки, і тому їх чисельність відновлюється повільно.
Результати обстеження дозволяють зробити попередній, дуже втішний висновок, що стан популяцій чорноморських китоподібних не погіршився за останні 20 років.

Результати обстеження використовуватимуть для:

- оцінки стану популяцій китоподібних Чорного моря;
- оновлення Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи та Червоної книги України;
- планування заходів з охорони дельфінів;
- створення морських заповідних акваторій.
Завдяки цим відомостям поліпшується наше уявлення про стан екосистеми Чорного моря, адже дельфіни є індикаторами його екологічного стану.

Чорноморські дослідження об'єднали виконання міжнародної угоди ACCOBAMS та старт моніторингу китоподібних згідно з Морською директивою ЄС (MSFD) у рамках проєкту «Підтримка імплементації європейської директиви з морської стратегії (далі МСФД) в Чорному морі через створення регіональної системи моніторингу китоподібних (D1) і моніторинг шуму (D11) для досягнення GES – CeNoBS».

Україну у команді дослідників представляли науковці Українського наукового центру екології моря та Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та проєкту ЄС «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря» (EMBLAS Plus).

Повна версія дослідження на сайті ACCOBAMS: https://bit.ly/2QUpvay

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.