Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Смілянські реформи в дії: лікарні вже закрили та об’єднали, а що тепер робити – ще обговорюють

Якось тихо і непомітно у Смілі пройшла підготовка до реорганізації лікарень. Ми повідомляли, що влада скорочує відділ охорони здоров’я, потім писали, що три медичні заклади: КНП Смілянська міська лікарня, міська поліклініка та поліклініка ім.Т.Шевченка – об’єднають в один.
На сесіях депутати спокійно і майже одностайно проголосували за це. Рішення немає зворотної дії і буде виконуватись.
З 1 жовтня КНП Смілянська міська поліклініка ім.Т.Шевченка закривається, медики вже й штори з вікон познімали... І тут нарешті до смілян дійшло, що треба щось робити. Люди почали скаржитись активним головам ОСББ, ті стали штурхати депутатів. Депутати покликали на публічну розмову міського голову, і таким чином вчора вдалося провести спільні депутатсько-громадські слухання щодо об’єднання медичних закладів і можливих наслідків.
На слухання прийшли половина депутатів. Розмову розпочав депутат Рамазан Таїбов, який розповів, що чи не єдиний голосував проти об’єднання лікарень із центром на Семашка, тому що жителям інших мікрорайонів туди буде важко добиратись.

 


Міський голова Сергій Ананко виступив і пояснив свою логіку: держава скорочує фінансування медицини, перекладає свої проблеми на органи місцевого самоврядування, тому міській владі самій доведеться вирішувати глобальні проблеми і приймати непопулярні рішення. Разом з тим з 1 червня поточного року заборонено виплачувати зарплату медикам з міського бюджету. Лікарні – тепер КНП, тобто підприємства. Тож вони мають самі заробляти на себе гроші. А їм це не вдається.

 


Ситуація така, що до кінця року міська поліклініка і поліклініка ім.Шевченка мають дефіцит коштів понад 12 мільйонів гривень. Вже зараз у медиків заборгованість по зарплаті за серпень складає понад 4 мільйони гривень.
Наступного року, щоб утримувати три медичні заклади, міському бюджету треба буде на них витратити 27 мільйонів гривень, якщо не більше. Де Смілі взяти ці мільйони? Таких грошей в бюджеті немає. Це треба буде згорнути всю комунальну сферу, ремонт доріг, всі справи і фінансувати тільки медиків.
Та й кількість населення зменшується. Місто не може утримувати три лікарні. Наприклад, у шевченківській поліклініці працює 104 особи за штатом. Їх важко всіх фінансувати, тоді як «заробляють» на себе лише 6-7 толкових лікарів.
Об’єднавши три медзаклади, можна отримати значну економію коштів, скоротиться адміністрація, бухгалтерія, приберуть зайвий персонал, а кваліфіковані лікарі залишаться.
Сергій Ананко постійно підкреслював, що він міський голова, а не головний лікар чи директор КНП. Це директор лікарні має піклуватися, щоб у нього був штат працівників, щоб їм вистачало на зарплату, щоб у його заклад їздили лікуватися якнайбільше пацієнтів. Щоб заклад був конкурентоспроможнім. Якщо адміністрація центральної лікарні ухвалить рішення залишити на мікрорайоні Шевченка 6-7 профільних лікарів і це буде вигідно для міста і для жителів – він не проти.
Після виступу міського голови почалося жваве обговорення проблеми. Містяни і представники громадськості висловлювали свою думку, що влада повинна дбати про комфорт жителів. Повне закриття шевченківської поліклініки - це помилка. Треба там залишити кістяк основних лікарів для зручності. Депутатам дорікали, що вони поспішили із рішенням, не подумали, не зважили всі за і проти, не дізналися думку виборців.
Було кілька розгромних виступів від представників Шевченківської залізниці. Вони відстоювали те, що оскільки залізниця є найбільшим платником податків у бюджет міста, то місто має піти назустріч залізничникам і забезпечити надання профоглядів та лікування залізничників.
Толково виступила голова ОСББ Наталія Сєргєєва, яка просила владу не від’єднуватися і не дистанціюватися від громади, прислухатись до того, що хочуть люди. Бо ніхто нашу владу і політику не зачіпає, просто всі хочуть зробити життя у Смілі комфортним.

 


Було багато пропозицій, точок зору. Цікавими були виступи лікарів, зокрема, директора КНП Смілянська міська лікарня Людмили Козловської. Вона розповіла, що хоче провести кілька реформ для зручності пацієнтів.
Склалося враження, що проблема влади у тому, що вони спочатку зробили певні дії – об’єднали лікарні. Але не порадилися з самими лікарями, як лікарі це все бачать. Медики тепер не розуміють, як все це далі працюватиме, як їм вибудовувати свою роботу. Тож було вирішено продовжити діалог у цей четвер, о 10.00 у кабінеті міського голови. Представники влади говоритимуть з головними лікарями, як зробити медичне обслуговування у Смілі комфортнішим для населення. Можливо, дійсно, на Шевченка треба залишити кількох лікарів, чи організувати їм виїзні прийоми, чи, може, ще щось придумати.
На завершення слухань люди подякували міському голові, що він провів громадське обговорення проблеми. Наразі рішення вже ухвалене. А життя покаже, правильно це було чи ні. І позитив у тому, що влада погоджується підкоректувати своє рішення, піти на поступки для зручності громади.
Але якими далі будуть ці кроки – ще не зрозуміло.

scroll back to top

Коментарі  

Женя
0 #1 Женя 26.09.2021, 15:44
Оставьте одну больницу на город и раен. Остальные закрыть. По моему такие были даны указания. Хватит бегать на дырявом корабле. Чем быстрее начнете реформу тем быстрее она заработает.
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Пройшовши пекло війни і після поранення продовжує працювати у лісовій галузі

18 березня 2024, 16:34

2024 03 18 lisnІсторію Сергія Петренка, демобілізованого воїна, розповіли у Спілці воїнів-лісівників України.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.