Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

2021 рік оголосили в області роком Агатангела Кримського

2020 09 14 myzeu

 

На сесії обласної ради депутати ухвалили рішення про оголошення 2021 року роком Агатангела Кримського (1871-1942).
Доля Агатангела Кримського – одного з найвизначніших світових дослідників Сходу, директора Інституту української наукової мови, який вільно володів майже 60 мовами Сходу, Середньої Азії, Кавказу, Західної Європи, повʼязана і з Черкащиною зокрема.
Адже у роки свого дитинства він жив у черкаському містечку Звенигородка. У 1871 році сім’я Кримських, яка походила із кримськотатарського роду, переїхала в туди жити. Оскільки батько Агатангела, Юхим Степанович, oтримав у цьому місті посаду вчителя міського училища.
Цікаво, що вже у трирічному віці Агатангел навчився читати, а в п’ять вступив до Звенигородського міського двокласного училища.
У місті досі збереглася будівля, де в ту пору жила родина Кримських. Наразі це памʼятка історії 19 століття і там нині створено літературно-меморіальний музей Агатангела Кримського.
Українці завдячують Агатангелу Кримському за переклад поезії Гафіза, Омара Хайяма, Рудакі, Сааді, текстів «Корану», «1001 ночі», «Хамаси». Це його перу належать академічні підручники з філології та історії Близького Сходу.
У 1918 року Кримський переїхав до Києва і став вченим секретарем новоствореної Української академії наук, де очолював історико-філологічний відділ, кабінет арабо-іранської філології, комісію словника живої мови, комісію історії української мови, діалектологічну та правописну комісії. Вже через три роки він став директором Інституту української наукової мови.
У 1930 роках його почали переслідувати та позбавляти посад. А
20 липня 1941 року заарештували за звинуваченням в антирадянській націоналістичній діяльності й ув’язнили в одній із тюрем НКВС у Кустанаї, тоді Казахська РСР. Через пів року Агатангел Кримський помер там у лазареті. 1957 року його було реабілітовано. У 1991 році Академією Наук України встановлено премію імені Агатангела Кримського за визначні успіхи в галузі сходознавства.
Які конкретні заходи буде проведено на Черкащині наступного року, який оголошено роком Агатангела Кримського, буде оприлюдено пізніше.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У енергетиків області – новий керівник

28 березня 2024, 12:26

2024 03 28 energДержавний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі» Артем Мартинюк представили колективу ПАТ «Черкасиобленерго» нового очільника – Вадима Яненка.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.