Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

ЩО ТАКЕ «ЕНЕРГОІНВЕСТ»? ХРОНОЛОГІЯ ОДНІЄЇ АФЕРИ

2020 04 27 invest

 

Особливості боротьби із системною корупцією на прикладі одного міста


В пресі можна знайти багато нарікань на відсутність конкретних фактів зловживань з боку конкретних посадових осіб виконкому міста Сміли, які призвели до порушення конституційних прав громадян. Винним, як завжди, називають не тих хто винен, а тих, хто попався під руку. А це вже, в свою чергу, свідчить про ймовірну політичну заангажованність ситуації. Отже, з метою доведення до громади суті проблеми, що стала частиною їхнього життя, а також намагання розставити всі крапки над "і" щодо конкретних винуватців у бідах смілян, автор зібрав наявні документи і описав всю хронологію початку та завершення однієї афери. 

Практично одразу після приходу до влади Януковича, місцева влада за наказом керівництва партії з Києва віддала теплопостачання міста Сміла в приватні руки.

5 травня 2010 року у Смілі було укладено договір про спільну діяльність між 4 юридичними особами: товариством "Сміла Енергоінвест", КП “ВодГео”, КП “Смілакомунтеплоенерго” та державним підприємством «Агентство розвитку житлово-комунального господарства». За умовами договору “Сміла Енергоінвест” до 5 травня 2013 року отримала в користування потужності комунального постачальника тепла – 23 котельні, що опалюють 213 будівель в Смілі. Хоча фактично факт передачі майна комунального підприємства господарським судом було поставлено під сумнів в зв’язку з тим що умовою яка взагалі не була виконана ТОВ «СмілаЕнергоінвест» було отримання дозволу на концентрацію природних монополій Антимонопольним комітетом України, що є вимогою Закону.

До 2012 року ТОВ «Сміла Енергоінвест» незадовільно виконувало умови Договору про спільну діяльність, керівництвом товариства були надані документи в яких внесені неправдиві дані для отримання ліцензії щодо здійснення господарської діяльності, не санкціоновано використовувалось комунальне майно, належним чином не проводилось інформування про ведення господарської діяльності за договором спільної діяльності та фактично був відсутній контроль, тому в квітні 2012 року Смілянської міською радою було прийнято рішення яким роботу підприємства ТОВ «Сміла Енергоінвест» визнано незадовільною та було зобов’язано КП «ВодГео» та КП «Смілакомунтеплоенерго» з травня 2012 року вийти з Договору про спільну діяльність від 05.05.2010 року. Також станом на кінець 2011 року КП «Смілакомунтеплоенерго» накопило борги в розмірі 22,6 млн. грн. перед газопостачальною компанією внаслідок не перераховування коштів від ТОВ «Сміла Енергоінвест» по Договору про спільну діяльність.

Майже одночасно з цим, з інтервалом в декілька місяців, в місті Сміла проводяться кадрові зміни:

1. Демиденко Сергій Миколайович – призначається на посаду директора КП «Смілакомунтеплоенерго»;

2. Хоменко Роман Миколайович – призначається на посаду начальника Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Смілянської міської ради;

3. Шовкун Андрій Григорович – призначається на посаду директора ТОВ «Сміла Енергоінвест».

Після цього в грудні 2012 року в вищевказане рішення було внесено зміни рішенням Смілянської міської ради згідно якого КП «Смілакомунтеплоенерго» залишилось стороною Договору про спільну діяльність з ТОВ «Сміла Енергоінвест». Як наслідок в березні 2013 року з Договору про спільну діяльність від 05.05.2010 року вийшли КП «ВодГео» та ДП «Агентство розвитку житлово-комунального господарства».

Також березні 2013 року директор КП «Смілакомунтеплоенерго» Демиденко С.М., підписав протокол Загальних зборів сторін Договору про спільну діяльність яким призначив відповідальними за утримання та внесення податків до бюджету посадових осіб ТОВ «Сміла Енергоінвест» та уповноважив їх на право розпорядчого підпису під час проведення грошових операцій за поточним рахунком спільної діяльності. Цим було унеможливлено здійснювати контроль за перерахунками до бюджету з боку місцевої влади.

Також в серпні 2013 року директор КП «Смілакомунтеплоенерго» Демиденко С.М. та директор ТОВ «Сміла Енергоінвест» Мельниченко Д.М. підписують додаткову угоду до Договору про спільну діяльність відповідно до якої:

1. Зменшуються фінансові внески ТОВ «Сміла Енергоінвест» в спільну діяльність;

2. Виключено пункти про те що власником та балансоутримувачем майна що передається для спільної діяльності залишається Смілянська міська рада;

3. Виключено пункт про те що капітальний ремонт майна не є підставою зміни розміру внеску ТОВ «Сміла Енергоінвест» в спільну діяльність та не впливає на співвідношення по якому здійснюється розподіл прибутку.

4. Виключено пункт про те що КП «Смілакомунтеплоенерго» має право в односторонньому порядку розірвати Договір про спільну діяльність якщо ТОВ «Сміла Енергоінвест» не виконується зобов’язання щодо внесків повністю або частково.

5. Змінено механізм розподілу прибутку від спільної діяльності в сторону зменшення частини комунального підприємства.

6. Добавлено пункт про те що поточний та капітальний ремонт майна яке використовується ТОВ «Сміла Енергоінвест» для спільної діяльності, здійснення модернізації його поліпшення здійснюється за рахунок коштів спільної діяльності. В попередній редакції Договору про спільну діяльність ТОВ «Сміла Енергоінвест» брало зобов’язання провести капітальний ремонт майна, здійснити його модернізацію та поліпшення за рахунок власних внесків в спільну діяльність.

7. Змінено пункт згідно якого органом контролю спільної діяльності визначалась незалежна аудиторська фірма, за наявності у штаті не менш 5 сертифікованих аудиторів. Натомість організацію та здійснення нагляду було покладено на Смілянську міську раду, проведення його визначено Управлінню житлово-комунального господарства та фінансовому управлінню виконавчого комітету Смілянської міської ради. Визначено що «нагляд здійснюється шляхом визначеним згідно чинного законодавства», саме цей пункт в подальшому дозволяв ТОВ «Сміла Енергоінвест» уникати звітності по Договору про спільну діяльність;

чим було унеможливлено контроль за спільною діяльністю збоку органів влади міста та загалом зменшено в Договорі про спільну діяльність фінансові внески та відповідальність ТОВ «Сміла Енергоінвест».

Наприкінці 2013 року директор КП «Смілакомунтеплоенерго» Демиденко С.М. був призначений на посаду начальника Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Смілянської міської ради.

На початку 2014 року Березань Ярослав Григорович призначається на посаду секретаря Смілянської міської ради та в квітні 2014 року Демиденко С.М. призначається на посаду заступника міського голови м.Сміла з питань ЖКГ що дозволяє ТОВ «Сміла Енергоінвест» отримати повний контроль над міською владою.

Протягом 2014 року ТОВ «Сміла Енергоінвест» не дивлячись на постійно зростаючий борг за газопостачання успішно змогло отримати дозволи та погодження від місцевої влади на проведення невід’ємних та від’ємних поліпшень обладнання яке використовується за Договором про спільну діяльність.

Політична партія «Сила громад» була зареєстрована 09.02.2015. Лідер партії власник ТОВ «Сміла Енергоінвест» та ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» – Карпенко Андрій Петрович, перший заступник голови - Шовкун Андрій Григорович. Офіс партії розташовано за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 6, офіс № 1

В квітні 2015 року Березань Ярослав Григорович починає виконувати обов’язки міського голови м.Сміла та одночасно призначає першим заступником колишнього директора ТОВ «Сміла Енергоінвест» Шовкуна А.Г.

Від політичної партії «Сила Громад» до міської ради в 2015 році як кандидати балотувались Хоменко Р.М., Трушкевич О.Ю.

В листопаді 2015 року після чергових виборів м.Сміла отримує нового міського голову та секретаря міської ради. Одночасно змінюються всі заступники міського голови.

Оборудки "Сміла Енергоінвесту" починають розслідувати правоохоронці із грудня 2015 року. Поліція відкрила кримінальні провадження за трьома статтями Кримінального кодексу. За версією слідства Андрій Карпенко за допомогою директора "Сміла Енергоінвест" Дмитра Мельниченка, головного бухгалтера Воропай та інших поки що невстановлених слідством осіб влаштували схему привласнення коштів, а саме з початку 2014 до кінця 2016 років основна частина коштів смілян, сплачених за тепло, потрапляли не на розподільні, а на поточні рахунки підприємства, звідки їх вже можна було вивести собі в кишеню. Що врешті і призвело до заборгованості за спожитий газ. У жовтні 2013 року службові особи ТОВ "Сміла Енергоінвест" відкрили рахунки у АТ «Місто Банк», прописаному в Одесі. Після чого внесли зміни в квитанції про сплату за надані послуги: замість рахунку із спеціальним режимом, були вказані рахунки, відкриті в банку. За два роки на рахунки в АТ "Місто Банк" надійшли кошти за надані послуги з постачання теплової енергії від смілян на 33,54 млн грн. Далі ці кошти перейшли на рахунок відкритий TOB "Комунальні системи України" у ПАТ «Укрсоцбанк». Згідно з текстом ухвали Придніпровського райсуду, черкаська поліція стверджує, що ці кошти були використані посадовцями товариства "на власний розсуд". У результаті афери, кошти споживачів не надходили на рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з постачальником природного газу. Також кошти йдуть на рахунки ТОВ "Лізингова компанія Матриця" . Ці платежі містять ознаки безтоварних операцій, внаслідок яких кошти незаконно переводяться у готівкову форму.

Внаслідок неналежного контролю за перерахуваннями до бюджету ТОВ «Сміла Енергоінвест» господарським судом встановлено факт накопичення 64470000 грн. субвенцій та 25430000 грн. компенсацій субсидій з бюджету та подальше розпорядження ними на власний розсуд. Сума штрафних санкцій на користь НАК «Нафтогаз України» склала 7200000 грн. на травень 2016 року.

 

2020 04 27 invest1

 

ТОВ "Сміла Енергоінвест" засноване 21 квітня 2010 року, тобто за два тижні до підписання договору із міською владою Сміли. До квітня 2012 року товариство мало статутний капітал всього в 1 тисячу гривень. Потім він був збільшений до 1 мільйону гривень. Засновником і власником товариства є київське ТОВ "Комунальні системи України", засноване так само в квітні 2010 року. Співзасновниками “Комунальних систем України” є ТОВ "Агентство муніципального господарства" та ТОВ "Центр Комунального господарства", що прописані в Києві. Засновник “Агентства муніципального господарства”, що існує з липня 2008 року – кіпрський офшор ALVIRANDA HOLDING LIMITED. Свого часу Агентством керував все той же Андрій Карпенко. 2010-2011 роках номінальним власником ТОВ "Агентство муніципального господарства" була Інна Крамаренко. В той час вона була співробітницею Концерну «Укргаз», де раніше на керівних посадах працював Карпенко. Як писала вона в своєму резюме, окрім іншого, на цій посаді вона займалася оформленням договору про спільну співпрацю підприємств в комунальній сфері в Смілі. Власником 98% “Центру комунального господарства”, що зареєстроване в лютому 2010 року, є все той же кіпрський офшор ALVIRANDA HOLDING LIMITED. Для українського Реєстру реальним власником кіпрської ALVIRANDA записали жительку Донецька, якусь Юлія Мартинова, що також є бенефіціаром ще ряду пов’язаних між собою товариств, в тому числі фірми-близнюка смілян – "Шепетівка Енергоінвест". Разом із тим кіпрський реєстр цієї людини не фіксує, а відтак можна вважати, що роль Мартинової є цілком номінальною.

Варто не забувати що Андрій Карпенко в свій час контролював кілька облгазів та концерн "Укргаз", які згодом перейшли до Дмитра Фірташа. Також те що "Місто банк" належить одному із найближчих бізнес-соратників Фірташа – народному депутату від «Волі народу» Івану Фурсіну. Саме Іван Фурсін просив передати Карпенка йому на поруки, аби той не поневірявся у СІЗО.

Також необхідно відмітити що з квітня 2016 року Березань Я.Г. перебував на посаді заступника голови Черкаської обласної адміністрації.

Демиденко Сергій Миколайович з квітня 2016 року перебував на посаді директора Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської обласної адміністрації та входив до найбільш приближених осіб заступника голови Черкаської обласної адміністрації Овчаренко Сергія Миколайовича.

 

2020 04 27 invest2

 

Коротка хронологія афери:

21 квітня 2010 року засноване ТОВ "Сміла Енергоінвест"

5 травня 2010 року було укладено договір про спільну діяльність між 4 юридичними особами: товариством "Сміла Енергоінвест", КП “ВодГео” м.Сміла, КП “Смілакомунтеплоенерго” м.Сміла та ДП «Агентство розвитку житлово-комунального господарства» м.Київ.

Квітень 2012 року Смілянської міською радою було прийнято рішення яким роботу підприємства ТОВ «Сміла Енергоінвест» визнано незадовільною та було зобов’язано КП «ВодГео» та КП «Смілакомунтеплоенерго» з травня 2012 року вийти з Договору про спільну діяльність від 05.05.2010 року. Також станом на кінець 2011 року КП «Смілакомунтеплоенерго» накопило борги в розмірі 22,6 млн. грн. перед газопостачальною компанією внаслідок не перераховування коштів від ТОВ «Сміла Енергоінвест» по Договору про спільну діяльність.

Лютий 2012 року Демиденко Сергій Миколайович призначається на посаду директора КП «Смілакомунтеплоенерго»;

Жовтень 2012 року Хоменко Роман Миколайович призначається на посаду начальника Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Смілянської міської ради;

Серпень 2012 року Шовкун Андрій Григорович призначається на посаду директора ТОВ «Сміла Енергоінвест».

Грудень 2012 року в вищевказане рішення було внесено зміни рішенням Смілянської міської ради згідно якого КП «Смілакомунтеплоенерго» залишилось стороною Договору про спільну діяльність з ТОВ «Сміла Енергоінвест». З Договору про спільну діяльність від 05.05.2010 року вийшли КП «ВодГео» та ДП «Агентство розвитку житлово-комунального господарства».

Серпень 2013 року директор КП «Смілакомунтеплоенерго» Демиденко С.М. та директор ТОВ «Сміла Енергоінвест» Мельниченко Д.М. підписують додаткову угоду до Договору про спільну діяльність;

Грудень 2013 року директор КП «Смілакомунтеплоенерго» Демиденко С.М. був призначений на посаду начальника Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Смілянської міської ради.

Лютий 2014 року Березань Ярослав Григорович призначається на посаду секретаря Смілянської міської ради

Квітень 2014 року Демиденко С.М. призначається на посаду заступника міського голови м.Сміла з питань ЖКГ

Лютий 2015 року зареєстрована політична партія «Сила громад»

Квітень 2015 року Березань Ярослав Григорович починає виконувати обов’язки міського голови м.Сміла

Травень 2015 року Шовкун А.Г. призначений першим заступником міського голови м.Сміла.

Квітень 2016 року Березань Я.Г. починає працювати на посаді заступника голови Черкаської обласної адміністрації

Квітень 2016 року Демиденко Сергій Миколайович починає працювати на посаді директора Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської обласної адміністрації

Грудень 2016 року відкриття кримінальних проваджень по посадовим особам ТОВ «Сміла Енергоінвест»

 

Джерело: "Корреспондент"

scroll back to top

Коментарі  

Владимир
+3 #1 Владимир 27.04.2020, 18:09
Мои попытки получить переплаченные деньги "Энергоинвесту" ни к чему не привели Писал заявление, неоднократно обращался к представительнице "Энергоинвеста", которая обещала позвонить, когда деньги будут. Теперь не к кому обратиться (нет представительницы). Возможно, я не один такой. Научите, как получить переплаченные деньги.
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У енергетиків області – новий керівник

28 березня 2024, 12:26

2024 03 28 energДержавний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі» Артем Мартинюк представили колективу ПАТ «Черкасиобленерго» нового очільника – Вадима Яненка.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.