Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Мінімального рівня грамотності не мають понад чверть учнів середніх шкіл – дослідження

2019 12 05 gramotnist

 

Згідно з результатами моніторингового дослідження якості освіти PISA-2018, 25,9% учнів середніх класів в Україні не досягли мінімального рівня з читацької грамотності.
Про це повідомляють у Міністерстві освіти і науки, пише «Україна молода».
"Згідно з результатами PISA-2018, базового рівня – мінімального, якого у кінці першого етапу середньої освіти мають досягти учні, – в Україні не досягли: з читацької грамотності – 25,9% українських підлітків, з математичної – 36%, природничо-наукової – 26,4%", - йдеться у повідомленні.
Зазначається, що результати українських учнів/студентів виявились значно гіршими, ніж середні значення по країнах Організації економічного співробітництва і розвитку – держав, які мають високі стандарти в освіті та інших галузях суспільного життя.
"Для порівняння, у країнах ОЕСР базового рівня сформованості читацької грамотності не досягли 22% підлітків, математичної – 23,9%, природничо-наукової – 21%", - зазначили у пресслужбі.
Також зазначається, що в порівнянні з показниками референтних для України держав – країн зі схожим соціально-економічним станом та культурно-історичною спорідненістю - Білоруссю, Грузією, Естонією, Молдовою, Польщею, Словацькою Республікою та Угорщиною – Україна випередила лише Грузію та Молдову за трьома показниками.
"Результати PISA-2018, зокрема, заперечують міф про ефективність радянської математичної системи освіти. Дослідження показує: 36% наших 15-річних учнів не досягають навіть базового рівня знання з математики. Вони мають проблеми із завданнями, де потрібно використовувати прості стратегії розв’язування, процентні співвідношення, оперувати дробами й десятковими числами", – зазначила міністр освіти і науки Ганна Новосад.
Нагадаємо, 16 квітня 2018 року відбувся старт участі України у міжнародному моніторинговому дослідженні якості освіти PISA.

scroll back to top

Коментарі  

Олександр К.
-1 #9 Олександр К. 13.12.2019, 07:21
Земляк "В статті йде мова про радянську, а не про російську школу. Відчуй різницю."
Я якраз про те, що суттєвої різниці немає. Ну було 5 балів, стало 12 - це різниця? Були екзамени, стало ЗНО і тепер 11 клас нічого нового не вивчає, цілий рік зубрить тести. Це різниця? Ну години розподілили в бік тупизни. Це різниця? В принципі може й різниця. В гірший бік.
А я ще раз повторюю. Ніяких змін, які б змінили ситуацію в школі, не відбулося. І українська, і російська (наскільки я знаю) школи пруть по радянським рейкам. Ну, хіба що, не стало комсомольців і піонерів, так стараються щось придумати, поки не виходить.
А щось такого, що змінило б відношення до школи - не відбувається. Були спробі, навіть у Смілі - ліцей, гімназія... Навіть толк був у перші роки. А зараз і ці школи фактично зрівнялись з загальноосвітніми, наскільки я знаю.
Цитата
Земляк
0 #8 Земляк 11.12.2019, 19:51
В статті йде мова про радянську, а не про російську школу. Відчуй різницю.
Цитата
Олександр К.
0 #7 Олександр К. 10.12.2019, 20:21
Земляк "Та в нас вже нічого від СРСР не залишилось."
Зміни, про які ви пишете - чисто декоративні. А по суті не помінялося нічого, хіба що в гіршу сторону. А суть залишилася. Подивіться на Ютубі ролик "Чем существенно отличается российская школа от немецкой". Наша школа від російської відрізняється мало.
Цитата
Земляк
+3 #6 Земляк 09.12.2019, 17:15
Олександр К.- "поки що у нас ніяких серйозних змін в порівнянні з СССР немає..."
Та в нас вже нічого від СРСР не залишилось.
Ні системи оцінки знань, ні переліку предметів та почасової нагрузки, ні підручників, ні екзаменаційної системи, ні фінансування, ні відношення до вчителів і т.д. ...
Ой, залишилось - побудовані в радянський час школи.
Цитата
Олександр К.
+5 #5 Олександр К. 09.12.2019, 11:33
Думаю, що цифри не зовсім чесні. Набагато більше учнів просто не здатні освоїти шкільну програму. В СССР, та і зараз у нас, вчителя можуть покарати за погану успішність учнів. Тому вчителі зацікавлені, щоб цифри були кращими. Хоча деяка вина учителя в цьому може бути, але без кардинальних змін нічого не покращиться.
1)не повинно бути класів по 30 і більше учнів. Оптимально 10-15. Тоді вчитель може приділити увагу кожному учню. Особливо в молодших класах.
2) обов'язкова середня освіта - шкідливий міф. Для тих, хто ледве засвоїв таблицю множення - інтеграли ні до чого.
Можливо треба брати приклад з Германіі, де існують школи різних рівнів. Не тягнеш у загальноосвітній - переведуть у більш просту школу. І це не вирок - можеш вчитися краще - доведи. Про це довго можна писати. Але поки що у нас ніяких серйозних змін в порівнянні з СССР немає. Кажуть грошей не вистачає. Та при такому підході їх і не буде.
Цитата
ХХ
+1 #4 ХХ 06.12.2019, 17:10
Це путін виноват.
Цитата
Ольга
+9 #3 Ольга 06.12.2019, 13:03
Все закономерно: вся система образования (программы, система преподавания, отношение учителей) направлены на то чтоб люди были неграмотны. Государству не нужен умный народ, тупыми легче управлять.
Цитата
Михайло
0 #2 Михайло 05.12.2019, 17:50
А що таке? В чому проблема? Може запитаємо у наших вчителів? чи тет мабуть більше питання до генетики. До генетики усіх і дітей і батьків і вчителів.....
Цитата
Людмила
+11 #1 Людмила 05.12.2019, 17:37
То в усьому винувата радянська математична система освіти? Пані не помітила, що її вже давно немає? Пані "забула" про економічні й соціальні проблеми школи, які тільки множаться? То хоча б зазирніть у скучнючі підручники, написані канцелярською мовою, важкою для дітей. Бо і дорослий не завжди розуміє, про що ж питають у тій задачі (
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Домінуватиме некомфортна, хмарна з опадами погода

19 березня 2024, 06:15

Похмура погода буде триматися у Смілі не весь день - ввечері небо стане чистим та ясним.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.