Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Афіша

Художник Іван Марчук відсвяткував 86-річчя

Один з найяскравіших та найтитулованіших українських художників в світі, Шевченківський лауреат Іван Марчук відсвяткував своє 86-річчя у четвер, 12 травня.
Ще у жовтні 2007-го Іван Марчук був внесений до британського рейтингу «Сто геніїв сучасності».

 

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на сторінку митця у Facebook, яка «рясніє» від привітань на адресу Івана Степановича.

«Шануємо талант великого майстра та зичимо міцного здоров’я українському митцю! Нині, в умовах війни, роботи Івана Марчука продовжують підтримувати наш бойовий дух, надихають, зачаровують, закохують в Україну!», - йдеться у офіційному привітанні керівництва Верховної Ради.

З днем народження народного художника України привітав Президент Володимир Зеленський.

«Для героїчного українського народу Ви стали прикладом людини і митця, для якого обов’язковою умовою життя і творчості є свобода, за яку треба стояти до кінця. Ваші картини – мистецька візитівка нашої держави у світі. Цілковито присвятивши себе образотворчому мистецтву, Ви по праву стали Національною легендою України», – зазначив у листі Володимир Зеленський.

Іван Степанович Марчук — самобутня особистість, засновник нових стилів в мистецтві, зокрема «пльонтанізму» — унікальної техніки виконання картин, що створює ефект об’ємного зображення завдяки нашаруванню й переплетенню тонких ліній. Роботи художника торкають серця багатьох прихильників на усіх материках нашої планети.

Постать Івана Марчука є однією зі знакових в сучасному українському мистецтві. Його полотнами захоплюється увесь світ, а твори експонуються у найкращих музеях світу та високо цінуються колекціонерами.

До речі, напередодні глава держави доручив передати міністерству культури і інформаційної політики приміщення для музейно-культурного центру Марчука.

Йдеться про нежитлові будинки столиці за адресою вул. Володимира Винниченка, 10, які перебували в управлінні Державного управління справами. Уряд також має опрацювати питання створення музейно-культурного центру сучасного мистецтва Івана Марчука та виконати необхідні роботи для облаштування та розвитку.

 

 

ДОВІДКА: Іван Марчук народився на Тернопільщині у селі Москалівка в родині ткача. Після закінчення семирічної школи навчався у Львівському училищі прикладного мистецтва імені Івана Труша у відділі декоративного розпису, де здобував освіту з 1951-го до 1956 року.

Також навчався у відділі кераміки Львівського інституту прикладного мистецтва, закінчив його 1965 року. З 1965 до 1968 року працював у Інституті надтвердих матеріалів НАН України, з 1968 до 1984 років – працював на Київському комбінаті монументально-декоративного мистецтва.

З 1984 року присвятив життя творчості. Живе і працює у Києві.

Творчість народного художника України Івана Марчука має шалений попит серед вітчизняних та іноземних колекціонерів. Минулого року він став найдорожчим аукціонним художником серед українських митців, чиї роботи були продані за найбільшу суму.

Так, у червні 2021 року картину Марчука «Золота ніч» продали з аукціону майже за $100 тис. Це рекордна вартість, яку будь-коли цінителі мистецтва платили за твір українського художника.

Іван Марчук має безліч нагород завдяки своєму таланту, він – народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка. У нього вже понад 5 тис. робіт.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

28 березня 2024, 14:29

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.