Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Афіша

Навіщо Путіну окупація Казахстану?

Навіщо Путіну окупація Казахстану? Річ не тільки в імперських амбіціях, Казахстан має багато дешевого урану для атомної експансії РФ в світі.
Зверніть увагу, що не «газом» єдиним Путін підсаджує країни на гачок російського впливу. «Росатом» пропонує атомні реактори в кредит по всьому світу, і вони ростуть, як гриби. А далі весь паливний цикл таких атомних реакторів залежить від російського атомного палив, тобто від ласки Путіна.
Атомна експансія вже набула таких масштабів, що власного урану Росії давно не вистачає, вона давно закуповує уран в казахів. Довгий час це було дешево - через низьку собівартість добутку казахський уран понижував світові ціни. Однак минулої осені ситуація змінилася: Казахстан перестав викидати на ринок уран за «копійки», світові ціни на уран різко поповзли вгору і РФ ввела війська.
Хіба це збіг?
До речі, переконана, що питання доступу до уранових родовищ вже давно муляло Путіну. Переконана, що він мутив схеми в українській енергетиці і підсаджував Україну Зеленського на енергетичні гачки, щоб створити ситуацію, коли Зе сам віддасть «Росатому» наш уран. Бездарна «зелена» влада в свою чергу думала, що банкротить урановий добуток, щоб його прихватизував за відкат або «свій слуга" або перший ліпший олігарх
І це при тому, що атомна енергетика – це єдиний кінь на якому ми, Україна, виїжджаємо. Єдина галузь енергетики, де завдяки покладам урану у нас перспективи, або хороші, або дуже хороші.
Почну з того, що всю осінь ми обговорювали загрози «Північного потоку»-2. А я хочу сказати, що «Північний потік» це не лише удар по Україні, це нам цінний урок. Цінний тому, що ще не пізно.
Що я маю на увазі? Німеччина дала «зелене світло» «Північному потоку» не тому, що здала Україну, а тому, що своя сорочка ближча до тіла. Адже Німеччина сама опинилася на газовому гачку у Росії.
Як така міцна країна попалася? Німеччина зловилася на кремлівський газовий гачок тоді, коли прийняла рішення закривати атомні станції і замінити атомну генерацію зеленою - енергією сонця і вітру.
До чого тут російський газ? А до того, що коли не світить сонце і не віє вітер Німеччина включає газові генератори електроенергії.
Ось дві таблиці генерації енергії в зеленій Німеччині одного зимового дня і зараз, восени. Як бачимо, на одному графіку сонця взагалі не має, на іншому трохи вітру трохи сонця, енергобаланс на обох графіках рятує газ і вугілля. Проте вугілля дає найбільші викиди вуглецю, газ - менші. Як при таких розкладах зелена «Німеччина» могла противитися газовому «Північному потіку». Ніяк. Варто навпаки подякувати Німечиини за ту відстрочку, що була зроблена для України.
А ще за урок: щоб не потрапити на гачок РФ - треба плекати нашу атомну енергетику. Приклад для нас – Франція, яка будувала атомні енергоблоки, коли інші країни Європи їх закривали – в результаті Франція стала найбільшим в світі експортером електроенергії. Атомним хабом.
Проблема тільки в тому, що моновлада цей гачок знову намагається заковтнути. Посудіть самі: при зеленому менеджменті «Енергоатом» раптом став збитковим. Минулої зими йому вже не вистачило коштів на належне обслуговування енергоблоків. Тому під час лютневих морозів «атомка» не витягнула генерацію і Україна імпортувала енергію з країни агресора.
Це просто ганьба, бо навіть в буремну військову зиму 2014-15 року «Енергоатом» працював на рекордній потужності.
Цієї зими ослаблена атомка плюс вугільний шантаж РФ – «зелена влада» вже купує електроенергію у Путіна. «Укренерго» навіть не дочекалося зимових холодів - відкрило шлюз - на днях був проданий перетин з Білорусією. І вже з листопада почався імпорт енергії, яку люб’язно нам продає Лукашенко. Щоправда, він лише посередник, платимо ми Путіну

 

 

 

Тетяна Чорновол, журналістка

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянська міська лікарня потребує донорів для поповнення банку крові

29 березня 2024, 10:33

2024 03 29 donorНа сайті Смілянської міської ради опублікували потребу у донорах крові


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.