Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Афіша

До кінця XXI століття може зникнути майже третина вічної мерзлоти на півдні Сибіру і Аляски

 

В Канаді знайшли сліди масового танення вічної мерзлоти, яке відбулося 400 тисяч років тому
Кліматологи виявили, що приблизно 400 тисяч років тому, ще під час льодовикового періоду, площа вічної мерзлоти на території сучасної Канади і півночі США різко зменшилася. Статтю з описом їх дослідження опублікував науковий журнал Science Advances.

«З одного боку, наші спостереження та аналогічні вимірювання в Сибіру показують, що клімат всієї Арктики майже 400 тисяч років тому став більш стабільним. З іншого боку, ми не знайшли свідчень того, що в більш ранні епохи через танення вічної мерзлоти траплялися різкі сплески концентрації парникових газів», – пишуть дослідники.

Вчені припускають, що через швидке потепління Арктики в результаті глобальної зміни клімату площа вічної мерзлоти різко зменшиться. За деякими оцінками, до кінця XXI століття може зникнути майже третина вічної мерзлоти на півдні Сибіру і Аляски. В результаті в атмосферу може потрапити величезна кількість метану і вуглекислого газу.

Досліджуючи кальцит і аналогічні гірські породи на стінах кількох печер на півночі США і Канади, кліматологи під керівництвом доцента Бостонського коледжу Джеремі Шакуна виявили і вивчили наслідки подібного масового танення вічної мерзлоти. Воно відбулося відносно недавно за мірками геології, майже 400 тисяч років тому.

Вік сталактитів, сталагмітів і інших кальцитових відкладень у цих печерах – майже півтора мільйона років. Їх хімічний та ізотопний склад може показувати, за яких погодних умовах і температури вони формувалися.

Вимірявши частки ізотопів урану і торію в цих відкладеннях, кліматологи виявили, що приблизно 400 тисяч років тому вічної мерзлоти не було майже на всій території нинішніх Канади та Аляски за межами полярного кола. Аналогічне потепління відбувалося і раніше.

Приблизно в той же час і схожим чином змінювався клімат Сибіру. Тобто вічна мерзлота була нестабільною протягом більшої частини плейстоцену. Однак танення вічної мерзлоти, за поки незрозумілих причин, ніяк не впливало на клімат Землі і концентрацію парникових газів в її атмосфері.

Вчені вважають, що можливою причиною могло бути те, що періодичне зникнення вічної мерзлоти заважало органіці накопичуватися у великих кількостях. Однак кліматологи не виключають, що метан і вуглекислий газ, які утворювалися в процесі розкладання решток рослин і тварин, мігло щось поглинати.

Дослідники сподіваються, що подальше вивчення клімату льодовикової епохи допоможуть знайти пояснення цієї аномалії, а також зрозуміти, чому клімат Арктики різко стабілізувався 400 тисяч років тому. Це критично важливо для точних оцінок того, як танення вічної мерзлоти вплине на клімат планети в ХХІ столітті і в наступні історичні періоди, підсумували дослідники.


Джерело : «Урядовий кур’єр»

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Домінуватиме некомфортна, хмарна з опадами погода

19 березня 2024, 06:15

Похмура погода буде триматися у Смілі не весь день - ввечері небо стане чистим та ясним.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.