Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Афіша

Хрещатик був замінований і зірваний радянськими військами при їх відступі з Києва.

2020 09 26 vubyx

 

У ці дні, 24 вересня 1941 року, в окупованому гітлерівцями Києві на Хрещатику пролунав перший вибух, який зруйнував будинок № 28.
Колись у ньому розташовувалось вельми популярне кафе-кондитерська «Жорж». Створений за проектом архітектора В.Городецького, будинок привертав увагу шляхетністю своїх архітектурних оздоб. За совєтської доби тут містився не менш відомий старим киянам магазин "Дитячий світ".
«Знаете, я ведь родился в Киеве, на углу Крещатика и Прорезной. Наш дом был разрушен, но я четко помню, что там был «Детский мир», возле витрины которого я, махонький, простаивал», - напише пізніше видатний актор, режисер та сценарист Ролан Биков.

 

2020 09 26 vubyx1


Наступним вибухає дім № 30 на розі Хрещатика і вулиці Прорізної (в той час Свердлова).
Вибухали будинки по вулиці Прорізній, за ними будинки на іншому боці Хрещатика. За кілька годин Хрещатик та його околиці були зруйновані. В пожежі загинуло сотні киян.
До того ж радянські війська, відступаючи, вивезли з собою пожежну техніку. Як казали очевидці, німці робили спроби загасити полум’я, але засобів не вистачало, київський водопровід не працював, до того ж підпільні диверсанти псували шланги, що лишились.

 

2020 09 26 vubyx2


Центр міста палав декілька тижнів. Зону пожежі загородили і поставили навколо охорону, а мешканці лишились без даху над головою.
Газета «Українське слово» від 21 жовтня писала, що повністю знищені вулиці Хрещатик, Миколаївська (нині Архітектора Городецького), Мерінговська (нині Заньковецької), Ольгинська, Лютеранська, Прорізна, Пушкінсьва, Фундуклеївська (нині Богдана Хмельницького), Думська площа (нині Майдан Незалежності).

 

2020 09 26 vubyx3


Радянська пропаганда змальовувала ті події, так що Хрещатик і околиці були знищені німецькими військами, хоча документальне свідчення і свідчення киян вказували на інше. Але в той час багато хто боявся сказати правди і донести її було майже неможливо. Насправді Хрещатик був замінованийі зірваний радянськими військами при їх відступі з Києва.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.