Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Афіша

Віктор Кравченко

КравченкоНосачівський сільський голова

 

ПРО РЕМОНТ ФЕЛЬДШЕРСЬКО-АКУШЕРСЬКОГО ПУНКТУ

 

До цього питання потрібно підходити об’єктивно та справедливо. Бо коли дехто з депутатів починає розказувати, що нічого там не зроблено та поливати брудом підрядника, то це несправедливо.
Я не на стороні конкретного підрядника, як комусь це здається. По-перше, його участь у виконанні робіт на даному об’єкті обумовлена проведенням тендерного конкурсу на умовах ЄС ПРООН за участі п’яти представників підрядних організацій та семи членів тендерного комітету, спостерігача від ЄС ПРООН, райдержадміністрації та органу місцевого самоврядування. Я на боці простих людей – своїх односельчан. Я хочу, щоб у селі працював сучасний фельдшерсько-акушерський пункт. І щоб люди отримували кваліфіковану медичну допомогу в затишному приміщенні, повністю обладнаному. Для цього і вигравала конкурси на отримання грантових коштів та участь у проектах Носачівська сільська громадська організація «Затишок».
І сьогодні потрібно приїхати і подивитися, що зроблено і що не зроблено. І з яких причин. І чого не зроблено те все, що було заплановане по проекту ЄС ПРООН. А вимагати від мене, як сільського голови та представника громадської організації, звіту щодо цього ремонту та використання коштів Європейського Союзу в керманичів району немає жодних підстав. Я можу прозвітуватися за бюджетні кошти, які надані у вигляді субвенції районному бюджету й досі не використані в повному обсязі.
Я неодноразово задавав питання голові бюджетної комісії, голові профільної медичної комісії, спілкувався з головою районної ради – та мене ніхто не чув, або просто уходили від відповіді. Я казав їм, що час збігає й осінь не за горами. І що тоді робити з ФАПом? Чули мене тільки ряд депутатів та представників адміністрації, які не в силі самостійно без більшості в раді щось змінити.
Я взагалі-то міг би скласти руки й чекати манни небесної. Виконавши частину ремонтних робіт передбачених проектом ЄС ПРООН, надав субвенцію до районного бюджету, а далі – що хочете, те й робіть. Але ремонт фельдшерсько-акушерського пункту – це спільна справа. І в мене душа болить, що даремно марнується час, а бюджетні кошти, що виділені, не використовуються, іде просте гальмування справи.
Приміщення побудоване ще 1963-го року, уявіть собі, кинулися міняти вікна, а штукатурка вся обсипалася – від стелі до підлоги. Хотіли почати утеплення передньої несучої стіни, а вона на 14 сантиметрів пішла вперед. Це трапилося ще до того, як ми в минулому році за кошти сільського бюджету перекрили дах, підсилили фундамент і зробили відмостку.
На сьогоднішній день з районного бюджету в проект ЄС ПРООН виділено 15 тисяч гривень, за ці кошти зроблена проектно-кошторисна документація (12480 гривень), також закамуфльовані кошти на рахунку центру первинної медико-санітарної допомоги: з обласного бюджету 6400 гривень, та кошти сільського бюджету у вигляді субвенції району – 48132 гривень, а сьомого вересня на косметичний ремонт приміщень з районного бюджету виділені довгоочікувані 49997 гривень (але руху по освоєнню цих коштів нуль). Здійснений лише авансовий платіж в сумі 15405,90 гривні, що складає 30% від попередніх бюджетних зобов’язань за договором №1 – загальна сума якого складає 51353 гривні.
Оце вся бюджетна частина проекту з ремонту ФАПу і за неї відповідає первинна ланка медицини – центр первинної медико-санітарної допомоги. Але його керівництво не включилося в роботу – чекає, поки хтось це зробить за них.
Чотири кабінети, де потрібно було зробити косметичний ремонт, не передбачені проектом ЄС ПРООН і я просив керманичів району ще з літа – дайте додаткове фінансування. А зараз вони розказують, що не бачили проект. І тепер влада шукає «стрілочника». Шукають винуватого, коли вже зима на носі.
Я не захищаю підрядника, але до речі, він багато що зробив за власний кошт. Зокрема, повністю переклав передню несучу стіну – 8 метрів у півтори цеглини з віконними та дверними проміжками та перемичками над ними.
А яких зусиль доклала влада району, щоб наш ФАП вчасно відремонтували та запустили? Навіть не цікавилася, що там робилося на протязі літа і що гальмувало процес.
Та найголовніше – громадська організація не може сьогодні завершити ряд робіт (нормальна господиня не красить підлогу, допоки не побілена стеля), прозвітувати за використані кошти та отримати від Європейського Союзу наступний відсоток гранту, допоки не завершені першочергові роботи по ремонту ФАПу.
Давайте ж, нарешті, щось робити…

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.