Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Відео

У районі зафіксовано два випадки захворювання тварин на сказ

2020 01 16 skaz

 

У нашому районі й надалі залишається напруженою епізоотична ситуація по сказу тварин.
Про це повідомляє міськрайонне управління Держпродспоживслужби.
Вже цього року зареєстровано два випадки такого захворювання. Зокрема, у Балаклеї домашній кіт покусав господиню. А в Телиному в людей захворіла й загинула корова. Симптоми вказували на сказ, що підтвердилося й проведеними аналізами.
«В домоволодінні провели дезінфекцію в місцях утримання та утилізації тварин, продезінфікували інвентар та гноєсховище. Зʼясувалося, що господарі утримують ще три корови та три голови молодняка, а корова, яка загинула, не була ідентифікована та зареєстрована в Єдинному державному реєстрі тварин. Власники самі споживали молоко від цих тварин , а також реалізовували його в невстановлених місцях, без відповідних досліджень та за відсутності супровідних ветеринарних документів», – розповідає Микола Щербаков, начальник Смілянського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.
За його словами, загалом з 2014 року в районі було зафіксовано 59 випадків захворювання тварин на сказ, зокрема, захворіли 27 лисиць, 13 собак, 16 котів, 2 корови, 1 коза.
«Це небезпечне захворювання реєструвалось в 16 населених пунктах району. По пʼять разів у Березняках та Балаклеї, чотири рази в Костянтинівці, по три рази в Тернівці, Малосмілянці, Санжарисі, по два рази в Залевках, Голов’ятиному, Плескачівці, Пастирському, по одному разу в Ташлику, Ковалисі, Малому Старосіллі, Попівці, Будках та Великій Яблунівці», – зазначає Микола Щербаков.
За 6 років, уточнює він, 273 людини постраждали від укусів тварин, при цьому 35 з них були укушені тваринами з клінічними проявами сказу. Тільки завдяки вчасно проведенному лікуванню вдалося запобігти людським смертям від цього невиліковного недугу.
«Територія всього Смілянського району в зоні ризику. Тож хворіють і дикі тварини, і свійські. І єдиною профілактикою сказу є вакцинація. Торік в населених пунктах нашого району було проведено 10587 щеплень, зокрема, вакциновано 6153 собак та 4434 котів», – зазначає пан Микола.
Тож, уточнює він, фахівцями районної державної лікарні ветеринарної медицини та її структурних підрозділів, щорічно з метою щеплення домашніх тварин проти сказу проводяться подвірні обходи не менш як два рази на рік в усіх населених пунктах. При цьому власники домоволодінь не завжди надають своїх домашніх улюбленців для проведення відповідних щеплень, що може сприяти розповсюдженню такого небезпечного та невиліковного захворювання, як сказ. З метою профілактики сказу серед диких м’ясоїдних в 2018 – 2019 роках з допомогою авіації на території Смілянського району було проведено розкидання приманки з вакциною. Загальна площа проведеної пероральної імунізації м’ясоїдних на території району за два роки сягала - 1230,98 км2. Через місяць проводився моніторинговий відстріл лисиць з метою лабораторного контролю ефективності пероральної імунізації м’ясоїдних тварин, загалом за два роки відстріляно 75 голів лисиць з них 23 дали позитивний результат на сказ, 30 % від добутих лисиць.
«Останнім часом набула поширення практика коли невідомими особами, без наявності будь- яких документів, що підтверджують якість та безпеку молочних продуктів, з використанням пляшок невідомого походження, без проходження обов’язкових медичних оглядів, по установах та організаціях, на стихійних ринках без використання спеціального та санітарного одягу здійснюється реалізація молока та молочних продуктів», – говорить Микола Щербаков.
І додає, тож міськрайонне управління Держпродспоживслужби вкотре закликає смілян та жителів району доставляти собак та котів в установи держветслужби, або в визначені місця для проведення щеплення, не ризикувати своїм здоров’ям і не купувати тваринницьку продукцію у невстановлених місцях, а у випадку виявлення тварин з підозрілою поведінкою терміново інформувати спеціалістів районної державної лікарні ветеринарної медицини за телефоном 4-21-57.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Йтиме дощ, подекуди з грозами

29 березня 2024, 07:25

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.