Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

Йтиме дощ, подекуди з грозами

Йтиме дощ, подекуди з грозами

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

За минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

Під час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на...

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

За позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність...

У енергетиків області – новий керівник

У енергетиків області – новий керівник

Державний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі»...

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Завдяки соціально відповідальному бізнесу нашого району на східний фронт направлено чергову партію підсилення наших військ.

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Відбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької...

 

Ukraine

 

Лічильники газу українського виробництва рахують на користь облгазів

2019 01 30 заголовок

Наскільки точними є лічильники газу, встановлені у споживачів? Журналісти програми «Гроші» направили до «Укрметртестстандарту» 5 лічильників від найпопулярніших в Україні виробників, повідомляє «УНІАН». І виявилося, що майже усі вони мають похибку, яка щомісяця влітає споживачам у копійчину.
І результати проведеної експертизи просто шокували. Разом із метрологами і науковцями журналісти крок за кроком викрили багатомільярдну схему обману споживачів.
«Кожна людина зараз може написати заяву, і не можуть відмовити в знятті цього лічильника і провести повірку в будь-якій уповноваженій організації», - пояснює заступник керівника департаменту ДП “Укрметртестстандарт” Андрій Рак.

2019 01 30 Андрій Рак
Перевірка лічильників відбувалась за чітко прописаними вимогами. Температура повітря в лабораторії повинна бути 20 градусів, тиск - 760 міліметрів ртутного стовпчика, також має значення вологість та безліч інших параметрів. Тільки за цих ідеальних умов лічильник перевіряють - на трьох рівнях споживання - максимальному, середньому та мінімальному. Перший же лічильник не проходить повірку. Похибка на середньому рівні споживання сягає майже плюс два відсотки при максимально допустимих півтора відсотки.
Перевірка кожного лічильника - це кілька годин тестувань. За перший день ми встигаємо повірити три апарати, і всі вони виявляються непридатними до експлуатації. Усі крутять у збиток споживачам, тобто вам. Виключно на користь постачальника!

2019 01 30 постачальник
Тобто якщо лічильник конкретного споживача рахує так, як і той, який ми перевірили, то такий споживач переплачує в середньому 50-100 гривень щомісяця. А лічильників цього виробника по всій Україні встановлено кілька мільйонів!
«З моєї точки зору, я не піду ламати списи з облгазами за 100 гривень. З точки зору держави, там мінімум мільйони гривень, а максимум – мільярди», – почувши про різницю, розповідає користувач протестованої нами моделі лічильника Роман.
Ми продовжуємо свій глобальний експеримент. Ще кілька годин очікування – і ми нарешті (!) маємо перший позитивний результат. На середньому споживанні майже на 1% більше нуля, але так можна, розповідають метрологи. Тобто хоч лічильник вас і обраховує на відсоток, але – в межах закону.
«Для лічильників газу, що з’являються на ринку вперше, значення відносної похибки унормоване на рівні +- півтора відсотки. І +- 3% для відповідних діапазонів витрат», - пояснює результати дослідження Андрій Рак.
Втім, ось що цікаво. «Найсмішніше, що, напевно, жоден з перевірених лічильників не показав, що він рахує менше, ніж треба, на 2%», - зауважує Роман Малієв.

2019 01 30 роман мелієв
Тобто, ми виявляємо закономірність: усі перевірені лічильники у 90% випадків показують похибку в плюс, а не в мінус. Тобто обраховують саме споживача, а не навпаки. Повірити в те, що це випадковість, погодьтесь, складно.
«З точки зору статистики, має бути похибка не лише в плюс, а й у мінус. Якщо тільки в плюс, то це наштовхує на думку, що виробники цих лічильників мають певну зацікавленість у саме цій похибці», - додає Роман Малієв.
А ви вже згадали, який лічильник стоїть у вас? Тоді дивіться повні результати безпрецедентної повірки. На 5 місці вітчизняний лічильник “Октава”, який виробляє завод “Генератор”. Його похибка на середньому споживанні +2,2% при максимально допустимій нормі відхилення у всього півтора відсотки. Четверте місце – лічильник виробництва рівненського заводу “Самгаз” - плюс 1,8 % на користь облгазів. Третє місце – італійський лічильник «Петро Фіорентіні», який на середньому споживанні показав 1,7% більше нуля. Відтак, усі ці лічильники мали б бути забраковані і до експлуатації недопущені. Але саме лічильники цих виробників стоять в мільйонах українських осель! Далі – трохи позитиву.

2019 01 30 позитив
В межах похибки (+ 0,98) працює лічильник “Ямпіль”, що виробляється на Сумщині – і це друге місце. На першому ж місці опиняється німецький лічильник “Ельстер” із результатом +0,92%. Тобто він найбільш для вас економний: хоч і накручує більше, ніж ви спожили, але все ж в рамках дозволеного.
Висновок, погодьтесь, невтішний. Якісь більше, якісь менше, але всі протестовані лічильники – дурять. На відсоток або два – здається, ніби і небагато – але ж такі апарати встановлені у майже восьми мільйонах осель!
І якщо у середньому кожен із них щомісяця зимою нараховує хоча б 200 кубометрів газу, то по сучасній його ціні у 8,5 гривень за кубометр – маємо загальні 10 мільярдів 360 мільйонів гривень, із яких в українців просто крадуть, виходить, 270 мільйонів гривень щомісяця! Це – саме ті ніби і невеличкі 2 відсотки накрутки наших лічильників.
Тож, якщо у вас є підозри (а тепер вони більш, ніж обґрунтовані), що лічильник вас обраховує, вихід один – експертна повірка. Це коштує 115 гривень. І, можливо, варто зробити це, аніж щомісяця ці ж 100 гривень переплачувати.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Йтиме дощ, подекуди з грозами

29 березня 2024, 07:25

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.