Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

Йтиме дощ, подекуди з грозами

Йтиме дощ, подекуди з грозами

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

За минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

Під час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на...

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

За позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність...

У енергетиків області – новий керівник

У енергетиків області – новий керівник

Державний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі»...

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Завдяки соціально відповідальному бізнесу нашого району на східний фронт направлено чергову партію підсилення наших військ.

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Відбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької...

 

Ukraine

 

Золоті шахти Черкащини

2019 01 03 золото

 

Відомо, що гетьман Павло Полуботок передав дві бочки з золотом на зберігання до англійського банку. Але невідомо, де він те золото взяв. І це питання далеко не таке просте, як здається на перший погляд, повідомляють «Таємниці історії».
По-перше, йдеться не про копійчаний банківський внесок, а про величезну суму коштів. Дві діжки з золотом Полуботка важили майже 400 кілограмів. Для порівняння: таку ж кількість золота добувають промисловим способом в сучасній Україні за 5 років .
По-друге, Павло Полуботок – це не окремий виняток серед своїх колег. Загалом українські гетьмани були чи не найбагатшими людьми середньовічної Європи. Ще й досі шукають золоті скарби Богдана Хмельницького, Петра Сагайдачного та Івана Мазепи . У того ж гетьмана Мазепи шведський король Карл ХІІ якось позичив 40 тисяч золотих дукатів, але ще й досі Швеція нам їх не повернула.
Своє золото має і наша Черкащина. Так, в околицях Золотоноші знайдені стародавні золоті копальні. Самородне золото виявлене на піщаних терасах Дніпра, річки Рось та деяких інших річок на Українському щиті.
Червоною стрілкою на карті позначені поклади золота між Черкасами та Чигирином – приблизно в районі Медведівки, Трушівців та Боровиці. Є ще Канівсько-Уманська золотоносна жила, яка за своїм процентним вмістом благородного металу не поступається знаменитому Колимському родовищу.

 

2019 01 03 золото1


До речі, наприкінці 1970-х років шахтарі міста Ватутіне цілком могли стати золотодобувачами. Ось що про це розповів колишній начальник шахтоуправління «Ватутіневугілля» Леонід Авраменко:
«Ми розуміли, що у Ватутіному вугілля не вічне, і його ефективні пласти можуть незабаром вичерпатися. І тому ми почали шукати шляхи, як подовжити життя шахтарському місту. Ми вийшли на людину у Москві, яка працювала в Державному комітеті СРСР з матеріальних резервів. Була така організація, яка вела облік родовищ корисних копалин в країні. Ця людина сказала приблизно таке: підготуйте офіційне звернення до нас за підписом ЦК Компартії України, зазначте, що у зв’язку з вичерпанням надр в місцях вугледобування, в місті Ватутіне вивільняється значна кількість фахівців з гірської справи, і ви просите допомогти у їх профільному працевлаштуванню. Тоді можна буде розсекретити та оформити для вас дозвіл на розробку родовища золота».
На жаль, внаслідок партійних інтриг, золотодобування на Черкащині тоді так і не відновили.
Ще одним аргументом на користь добування золота у козацькі часи є залишки стародавніх шахт на Черкащині, якими, на нашу думку, є загальновідомі підземелля.
Цікаві факти про підземні лабіринти Черкащини повідомляє однойменна публікація: «В усій Україні не знайдеться іншої області, так густо вкритої підземними комунікаціями минулого. Таке враження, ніби на «мінусових поверхах» знаходиться ще одна Черкащина.
Коли скласти воєдино бодай частину підтвердженої інформації про галереї, ходи, катакомби, печери та інші місцеві рукотворні «нори» – географія видасться вражаючою.
Вже багато десятиліть не є таємницею, що глобальна мережа підземель розгалужена під Каневом, Холодним Яром, Жашковом, Смілою і, напевне, найбільше – Уманню. В останні пару років в контексті теми вигулькнули ще Монастирище, Тальне та Катеринопіль».
У зазначеній публікації спростовуються найбільш відомі міфи про підземелля як про схованки для скарбів чи козацькі таємні комунікації на випадок облоги міста.
Для того, щоб просто приховати скарби, або втекти з оточеного супротивником міста не було жодної потреби заздалегідь будувати такі надскладні технічні споруди як багатокілометрові підземелля.
Зате така потреба відразу виникає, якщо потрібно побудувати шахту для добування високоліквідного товару, такого як, наприклад, золото.
Отже, стародавні підземелля на Черкащині – це і є залишки шахтних штолень.
Більше про золото України читайте ТУТ.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Йтиме дощ, подекуди з грозами

29 березня 2024, 07:25

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.