Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Суспільство

Вночі Рада ухвалила земельну реформу

2020 03 31 zakon

 

Вночі Верховна Рада відкрила ринок землі в Україні. Земельна реформа була однією з ключових умов для надання Україні кредитної програми МВФ.
За відповідний законопроєкт №2178-10 про обіг земель сільськогосподарського призначення в другому читанні та в цілому проголосувало 259 народних депутатів близько першої ночі.
Перед фінальним голосуванням у залі з’явився президент Володимир Зеленський, який мовчки спостерігав за волевиявленням, а потім приєднався до овацій разом із більшістю нардепів.
Монобільшість – фракція «Слуга народу» не змогла б ухвалити земельну реформу без голосів двох опозиційних фракцій: «Європейська солідарність» і «Голос».
Адже лише 206 «слуг» проголосували за відкриття ринку землі, тоді як «ЄС» додала 23 голоси включно з лідером партії Петром Порошенком, а «Голос» - ще 13. Ще 12 голосів додала група «Довіра» і 5 позафракційних нардепів,але ці голоси не були вирішальними.
Тоді як ОПЗЖ і «Батьківщина» не дали за земельну реформу жодного голосу.
Згідно узгоджених правок (правки розглядалися близько 8 годин поспіль) ринок землі має запрацювати 1 липня 2021 року замість 1 жовтня 2020 року.
Раніше фракція «ЄС» і Порошенко, зокрема, заявляли, що підтримають закон лише у разі введення заборони на продаж державних земель. У прийнятому варіанті законопроєкту така норма врахована. Заборона на продаж державної землі буде діяти перші два роки.
«Ця сесія мала тривати 15 хвилин. Тривала 15 годин. Жахлива безвідповідальність керівництва парламенту і слуг, яка може вартувати здоров‘я не лише депутатам, а й апарату ВР. Попри все, наша фракція працювала в повному складі, аби уберегти країну від дефолту і маразматичних рішень зеленої влади. Пишаюся, що в законі про обіг землі нам вдалося протиснути нашу позицію», - наголосила одразу після засідання нардепка від «ЄС» Ірина Геращенко.
Тоді як у фракції «Слуга народу» наголосили, що землю не будуть продавати під час кризи: «Реформа впроваджуватиметься поступово, допоможе уникнути занепаду економіки та поверне українцям право самим розпоряджатися своєю власністю».
У свою чергу, лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко розкритикувала прийняття закону про ринок землі та пообіцяла розібратись із кожним, хто був причетний до цього.
«Це не українська Верховна Рада по її складу і вона вже не буде служити Україні. І чим швидше народ України позбавиться від такого президента і від такої Верховної Ради, і їх породження – такого уряду, тим швидше Україна зможе повстати на повний зріст», - наголосила леді Ю і пообіцяла притягнути до кримінальної відповідальності «кожного, хто стояв за цією аферою».
Лідерка фракції пообіцяла звернутись до Конституційного суду із поданням щодо визнання неконституційності прийнятого закону. Крім того, нардепи звернуться до Національного агентства з питань запобігання корупції для встановлення конфлікту інтересів під час голосування.
На її думку, партія Порошенка підтримала земельну реформу, тому що він нібито «має у своєму розпорядженні сотні тисяч гектарів землі».
«І допомогла фракція «Голос», бо там дві третини лобістів фінансових кіл», – сказала Тимошенко.
Згідно з оновленою версією документу, з другого півріччя 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

28 березня 2024, 13:25

2024 03 28 soborЗа позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність об’єкт культурної спадщини національного значення – Успенський (Георгіївський) собор ХІІ століття.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.