Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Політика

Три парафії святкуватимуть Різдво 25 грудня

 

 

Три храми в Черкасах здійснюватимуть Різдвяні богослужіння 25 грудня, оскільки віряни мають бажання святкувати саме цього дня. Про це Суспільному повідомив керівник інформаційної служби Черкаської єпархії ПЦУ, священник Андрій Шпунт.
Митрополит Черкаський і Чигиринський Владика Іоан поспілкувався з черкаськими священниками про те, коли проходитимуть різдвяні служби в місті.
"Владика Іоан запропонував черкаським священникам, якщо є на те бажання парафіян, святкувати Різдво 25 грудня. Цього року в Черкасах три парафії святкуватимуть Різдво 25 грудня. Це храм святих Кирила та Мефодія, що біля Черкаського національного університету, Свято-Анатоліївська парафія біля обласної лікарні та парафія Успіння Пресвятої Богородиці біля онкодиспансеру. Владика сам запропонував, щоб служили 25 грудня у Свято-Анатоліївській парафії для тих вірян, які мають бажання святкувати саме цього дня. Тому цей храм вибрали, щоб хоч в одному відбулося таке богослужіння, і всі охочі могли прийти. Дві інші парафії самостійно виявили бажання", — прокоментував священник Андрій Шпунт. Він розповів, що відбуватиметься повноцінна різдвяна служба. За словами священника, якщо Різдво святкуватимуть 25 грудня, то піст також розпочинається на два тижні раніше, ніж зазвичай.

 


"У парафіян є вибір. Якщо більшість людей буде готова до того, щоб переходити на святкування 25 грудня, то буде прийняте рішення і відбудеться календарна реформа. Бо не може бути так, щоб лише Різдво святкували раніше, а всі інші свята по-старому. Тому що всі свята, які є нерухомі, відбуватимуться на 13 днів раніше. Це не стосується Великодня та свят, які пов'язані з ним", — пояснив Андрій Шпунт.
За словами священника, представники влади та настоятелі найбільших українських церков мають зібратися та прийняти рішення про перехід на новий календар. Це рішення повинне бути прийняте із врахуванням думки парафіян.
Рішення Священного Синоду відзначати Різдво 25 грудня потрібно пояснювати парафіянам, аби вони його усвідомили, вважає Владика Іоан:
"Як нам змінити свідомість християн і донести до них те, що древні апостольські правила церковні вчать святкувати Різдво Христове 25 грудня? Вважаю, що корисним буде впровадження маленьких приводів у релігійне життя тих громад, де є вже відповідне бажання, яке стосується поки що виключно святкування Різдва Христового".
Тому священники радитимуться, як донести думку до парафіян, розповів митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.
Нагадаємо, що 18 жовтня рішенням Священного Синоду дозволили єпархіям відзначати різдвяні богослужіння 25 грудня, якщо на те буде бажання парафіян.
Нині юліанським календарем продовжують користуватися Російська, Грузинська, Сербська, Єрусалимська православні церкви, а також Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ).
Українські греко-католики, перебуваючи на початку XX століття у складі Польщі, не перейшли на григоріанський календар з політичних мотивів. Українські віряни не хотіли втрачати свою, відмінну від польської, ідентичність. Також греко-католики прагнули зберегти зв’язок з українцями, які перебували у складі СРСР. Відзначення свят в одні дні мало символічно поєднувати українців по різні сторони кордону.
Новоюліанський (удосконалений юліанський календар), який до 2800 року буде повністю збігатися із григоріанським, використовують 11 православних церков, які переважно розташовані у Західній Європі. Наприклад, Румунська, Болгарська, Польська православні церкви й Православна церква Чеських земель і Словаччини. А також «грецькі» православні церкви: Константинопольська, Александрійська, Антіохійська, Елладська, Албанська.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.