Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Політика

У Смілі встановили огорожу навколо єврейського цвинтаря та вшанували пам’ять єврейської громади

26 жовтня у Смілі, у рамках будівельних проєктів Фонду «І-Ес-Джей-Еф Східна Європа», було встановлено огорожу навколо єврейського кладовища.
Довгострокове збереження спадщини - це не лише фізична огорожа , це ще й розуміння цінності історичного спадку, тому Фонд, за підтримки Європейської комісії, провів просвітницько-навчальні заходи, а також камерну церемонію відкриття проєкту та вшанування пам’яті єврейської громади Сміли. На церемонії були присутні та виступили міський голова Сергій Ананко, голова єврейської громади Сміли Ніна Лозоватська, екскурсовод Лариса Петрушевець, від імені Фонду звернулась Олена Колб. У своїх промовах учасники відзначили, що цей проект став можливий завдяки підтримці один одного, оперативності у вирішенні питань та злагодженості дій.
На честь вшанування пам’яті громади міський голова запалив свічку пам’яті.

 

 


У Смілі існувало два єврейські цвинтарі. Вони позначені на Плані міста 1893 року, який склав Іван Дороганевський, як недіюче та нове. Проте на трьохверстових картах Шуберта, що створювались у той самий час, зазначено тільки одне – діюче. Єврейський цвинтар також був зазначений на трьохверстових військово-топографічних картах Шуберта кінця ХІХ століття.
Точна дата заснування єврейського цвинтаря в Смілі не відома. Але є інформація, що у ХVIII столітті на єврейському кладовищі Сміли був похований учень засновника релігійної течії хасидизм Баал Шем Това рабі Йосі з Дуньова (Дунаївців), який у Смілі був проїздом, захворів і помер у 1794 році.
Зараз на кладовищі стоїть сучасний огель (шатро) на пам’ять рабі Йосі з Дуньова. Дата найстаршого нагробку (мацеви) відноситься до 1900 року – зі знайдених експедицією Фонду, наймолодшого до 1970 року.
Загалом на цвинтарі близько 600 нагробків, а загальний периметр 768 метрів. Цей периметр і був огороджений цього року.
Додаткова інформація про Фонд ESJF:
Фонд “І-Ес-Джей-Еф Східна Європа” (Європейська ініціатива зі збереження єврейських кладовищ) розпочав свою діяльність у 2015 році. Основним ресурсом фінансування Фонду є Міністерство Закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина. Основною метою діяльності є захист та збереження єврейських кладовищ у країнах Східної Європи, оскільки в більшості місць через складну історичну ситуацію у ХХ столітті про присутність єврейських громад промовляють лише руїни синагог та старовинних цвинтарів. З початку своєї діяльності наш Фонд привів до ладу понад 220 єврейських кладовищ в Україні, Польщі, Білорусі, Сербії, у тому числі і у вашому населеному пункті.
Одним з напрямків діяльності Фонду є проведення освітніх заходів. Їхньою метою є висвітлення проблеми збереження історичних пам’яток, зокрема старих кладовищ, які є не лише важливим джерелом інформації, але і невід’ємним елементом культурно-історичної спадщини України.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Громади району попрощалися з Героями, які загинули на війні з окупантами

19 березня 2024, 09:33

2024 03 18 GromadiНаш район провів останнім шляхом Героїв-земляків, які загинули за незалежність рідної землі на війні з російськими окупантами.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.