Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Політика

У Смілі бригада швидкої психіатричної допомоги підтримує своїх підопічних і після лікування

 

Швидка психіатрична допомога - в Україні, і в Смілі зокрема, реалізовують проєкт для людей із психічними захворюваннями. 7 мобільних бригад приїжджають до підопічних, які пройшли стаціонарне лікування, щоби допомогти адаптуватися вдома, оформити пенсію, купити ліки або знайти посильний підробіток. Це ініціатива Всесвітньої організації охорони здоров'я - такий супровід уже добре проявив себе в багатьох європейських країнах. Але вже влітку такі команди мають з'явитися по всій країні.
Про тих, кому вже допомогли, йдеться у сюжеті ТСН.
Юркові - 39 років. Він зі Сміли. Найбільше він любить ловити рибу та допомагає батькам по господарству. Іноді його життя стає особливо складним і тоді він малює. Жити звичайним життям періодично заважає психічне захворювання. В такі моменти важко і самому Юркові, і його мамі.
"Ночами не спить, бродить. Стає роздратованим, перестає їсти, п’є одну воду. Не спілкується. Рідних сприймає як ворогів", - розповідає жінка.
Під час загострень Юру привозили до обласної психіатричної лікарні, яка ще минулого року була розрахована на 750 місць, на тепер їх залишилося 500.
Кількість ліжок у Черкаській обласній психіатричній лікарні постійно скорочують, але це не означає, що пацієнти повністю одужали.
Аби допомогти людям, які пройшли курс лікування і не мають потреби перебувати під постійним наглядом, тут проводять експеримент. Створили - мультидисциплінарну команду. Це офіційна назва, а насправді - це психіатр, медична сестра, психолог та соціальна працівниця. Їхнє завдання допомогти людині адаптуватися.
"В нас немає специфічної медичної форми. Ми ходимо у звичайному, цивільному. Зовні, іноді спілкування з пацієнтами може виглядати, як звичайна бесіда знайомих людей", - пояснює психіатриня смілянської мобільної бригади Наталя Губар.
Ця бригада опікується Юрком та ще 15 підопічними.
"В основному, ті пацієнти, які в нас в сервісі, з діагнозом депресія. В них скарги на поганий настрій, самопочуття, що нічого не хочеться робити", - розповідає психологиня Юлія Дем'яненко.
"Хочуть працювати, можливо вони і не офіційно працевлаштовуються, ну так, тимчасовими підробітками заробляють собі на життя. Ну так, пенсію оформляємо їм по інвалідності", - зазначає соціальна працівниця Наталія Даниленко.
Бригада не замінить стаціонарне лікування, працюють з підопічним до кризи, до пацієнтів у гострому стані бригада не виїжджає, а звертається до "швидкої", поліції і орієнтує - потрібна допомога.
Вже від липня гроші на мобільні групи буде давати Національна служба здоров'я - до ініціативи хочуть приєднатися 96 лікарень.

 

 

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.